VIŠE VITAMINA I MINERALA: Dobra i loša hrana za zube!
Foto: Shutterstock

PREHRAMBENE NAVIKE

VIŠE VITAMINA I MINERALA: Dobra i loša hrana za zube!

Žena -

Većina odraslih ima bolesne desni zbog nakupljanja bakterija u ustima. Neke su bezopasne, ali neke mogu da oštete desni i izazovu upalu. Higijena je prvi korak na putu ka zdravim zubima

zena, zubi
foto: profimedia

Svi znamo da se preporučuje pranje zuba dva puta dnevno. Dok jedni više vole da peru zube pre, a drugi nakon jela, savet stomatologa je da, ako ih perete posle, sačekate 30 minuta. Ako ste pojeli nešto slatko ili kiselo, zubna gleđ će omekšati, pa je neophodno da se ponovo mineralizuje pre pranja kako ne bi došlo do oštećenja zuba.

Povrće, riba, mlečni proizvodi Stomatolozi navode da je dovoljno da zube peremo dva puta dnevno, pre spavanja i ujutru, kada ustanemo, ali sve je više pitanja ljudi koji imaju probleme sa zubima da li treba promeniti ishranu? Najvažniji vitamin za zube je vitamin D, a za desni vitamin C. Takođe, važni su minerali kalcijum i fosfor. Paradajz, paprika, brokoli, pa čak i krompir samo su neke vrste povrća s visokim sadržajem vitamina C. Teško je dobiti vitamin D iz hrane, ali najviše ga ima u ribi, jajima... Dobar izvor kalcijuma su mlečni proizvodi i pomorandže, dok fosfora ima u mesu, jajima, orasima, mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama i suvom voću.

povrće
foto: Profimedia

Izbegavajte Hrana i pića koje bi trebalo da izbegavamo jesu zaslađena gazirana pića i jela sa visokim sadržajem rafiniranog šećera. Ako jedete ili pijete bilo šta od navedenog, štetu na zubima i desnima možete ublažiti tako što ćete isprati usta nakon jela ili pića, žvakanjem žvakaćih guma bez šećera ili jedenjem malog komada sira koji može da neutralizuje negativno dejstvo.

Šećer, Slatkiši
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track