MIHALKOV IPAK DOLAZI U BEOGRAD, BIKOVIĆ NA ČELU ŽIRIJA: Na 50. FESTU čak 88 premijera i prvi strani film SLOBODE MIĆALOVIĆ
Foto: Dragan Kadić

jači od korone

MIHALKOV IPAK DOLAZI U BEOGRAD, BIKOVIĆ NA ČELU ŽIRIJA: Na 50. FESTU čak 88 premijera i prvi strani film SLOBODE MIĆALOVIĆ

Pop kultura -

Jubilarni 50. međunarodni filmski festival Fest biće održan od 25. februara do 6. marta u Beogradu u organizaciji Centra beogradskih festivala, najavljeno je juče na konferenciji za medije. Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u 12 sala na 421 projekciji biti premijerno prikazano 88 filmova u šest programskih selekcija.

Nikita Mihalkov, Sloboda Mićalović, Fest
foto: epa SERGEI CHIRIKOV/profimedia

- Festu su ove godine najveća prepreka korona i nedostatak Sava centra sa 3.600 mesta. Ruski reditelj i oskarovac Nikita Mihalkov dolazi u Beograd. Neki mediji su objavili da neće doći. Jedina je dilema da li će stići na otvaranje ili zatvaranje festivala. U kontaktu smo s ruskom ambasadom u vezi sa organizacijom dolaska i sve je u redu - izjavio je predsednik organizacionog odbora Ivan Karl, koji je najavio da će njegov predlog biti da se naredne godine Fest održi na jesen.

Logo Festa je posle dugo godina na ćirilici i latinici, a slogan glasi "Novi hrabri svet". Filmove je selektovao Jugoslav Pantelić.

- Na otvaranju Festa 25. februara u Kombank dvorani biće prikazan "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića. On se neće boriti za nagrade. U takmičarkom programu je 20 filmskih ostvarenja. Za nagrade Beogradski pobednik nadmetaće se filmovi i stvaraoci iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije - rekao je Pantelić.

Jugoslav Pantelić
foto: Promo

Umetnički direktor festivala naveo je književna dela poput "Ispovesti varalice Feliksa Krula" Tomasa Mana, "Komunistički raj" Aleksandra Popovića, "Izgubljena ćerka" Elene Ferante kao samo neka od ostvarenja čije ćemo ekranizacije gledati na Festu.

- Premijeru će imati sedam domaćih filmova. Stiže na festival ostvarenje iz Kazahstana "Suncokret", u kome glavnu ulogu ima Sloboda Mićalović, kao i "Heroji radničke klase", koji dolaze s Berlinskog festivala. Moj favorit je film "Optužba" s Matjuom Kasovicem. Publika će moći da pogleda na velikom platnu i dve epizode druge sezone "Klana" - priznao je Jugoslav Pantelić. Serija "Klan" nastala je u produkciji "Fajerfaja" i uz podršku Telekoma Srbija, a i nastavak režira Boban Skerlić. Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima - reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Na čelu žirija je glumac Miloš Biković, a na zatvaranju će nastupiti Simfonijski orkestar RTS, koji će izvesti filmske hitove Džona Vilijamsa, poput tema iz "Ratova zvezda", "Šindlerove liste" ili "Supermena". Karte su u prodaji od 4. februara.

Ivan Karl, Fest
foto: ATA images

Kurir.rs

Bonus video:

13:00

CECIN DEČKO ULOGU U FILMU DOBIO PREKO VEZE! Rediteljka ispričala kako je došlo do saradnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track