PREMINUO VELIKI STVARALAC KOJI JE OBELEŽIO SEDMU UMETNOST: Bez njega bi Blejd Raner i Odiseja u svemiru MNOGO drugačije izgledali
Foto: Profimedia

velika tuga

PREMINUO VELIKI STVARALAC KOJI JE OBELEŽIO SEDMU UMETNOST: Bez njega bi Blejd Raner i Odiseja u svemiru MNOGO drugačije izgledali

Pop kultura -

Jedan od pionira vizuelnih efekata, umetnik Daglas Trambal, najpoznatiji po svom radu na filmu 2001: Odiseja u svemiru, Bliski susreti treće vrste i Blejd Ranera, preminuo je u 79. godini.

Njegovu smrt objavila je ćerka Ejmi Trambal na Fejsbuku, u kojoj je rekla da je "apsolutni genije i čarobnjak" umro u ponedeljak posle "velike dvogodišnje borbe sa rakom, tumorom na mozgu i moždanim udarom".

Dodala je: "Moja sestra Andromeda i ja smo uspele da ga vidimo u subotu i da mu kažemo da ga volimo. Uspele smo da mu kažemo i da uživa i prigrli svoje putovanje u Veliko onostrano."

Mnogi su se oprostili od velikog umetnika koji je biom jedan od najboljih za specijalne, odnosno vizuelne efekte.

Daglas Hantli Trambal rođen je u Los Anđelesu, sin mašinskog inženjera i čoveka za vizuelne efekte Dona Trambala, koji je radio na filmovima u rasponu od "Čarobnjaka iz Oza" do "Ratovi zvezda: Epizoda IV - nova nada" i na nekim od filmova na kojima je radio njegov sin. Njegova majka, Marša Hant, bila je umetnica.

Nominovan je za Oskara za najbolje vizuelne efekte za filmove: "Close Encounters",” "Star Trek: The Motion Picture" i "Blade Runner."

Trambal je takođe nadgledao vizuelne efekte u filmovima "Silent Running", "The Andromeda Strain" i "Star Trek: The Motion Picture", a režirao je i eko-naučno-fantastični film "Silent Running" i "Brainstorm" sa Natali Vud u glavnoj ulozi.

Tramball je takođe kreirao simulator "Povratak u budućnost: vožnja" kompanije Universal Studios i pomogao da se Imak uvede na tržište zabave. Godine 1993. podelio je nagradu Akademije za nauku i inženjerstvo „za koncept (Trambal), dizajn pokreta (Villiamson), elektronski dizajn (Auguste) i sistem kamera (DiGuilio) CP-65 Shovscan Camera Sistem za 65mm filmsku fotografiju. Godine 2012. osvojio je nagradu Akademije Gordon E. Savier Avard, što je specijalni Oskar koji se dodeljuje "pojedincu u industriji filmova čiji je tehnološki doprinos doneo priznanje ovoj industriji".

Daglas Trambal
foto: Profimedia

Trumbull je bio ponosan na imerzivni efekat koji su Kjubrik i tim za efekte postigli na filmu "2001", sa publikom da se oseća da je na brodu sa likovima, i dugo je pokušavao da koristi tehnologiju kako bi stvorio impresivniji oblik bioskopa nego što nudi Holivud.

Daglas Trambul
foto: Printscreen/Instagram

Nadao se da će objaviti "Brainstorm2 koristeći tehnologiju koju je napravio pod nazivom Shovscan, ali studio nije bio zainteresovan za takve komplikacije, a to razočarenje, zajedno sa smrću Natali Vud pod sumnjivim okolnostima tokom snimanja "Brainstorm" 1981. navelo je Trambala da odluči da napusti filmski posao. Pored rada sa efektima na klasičnim naučno-fantastičnim filmovima po kojima je poznat, Trambal je takođe izumeo i patentirao desetine filmskih alata i tehnika, od fotografije sa kontrolom pokreta do minijaturnog komponovanja.

Daglas Trambal
foto: Profimedia

Najavljujući da će mu festival odati počast 2013. godine, umetnički direktor festivala u Lokarnu Karlo Čatrijan rekao je: "Trambal je uvek znao da gleda malo dalje od drugih. I uvek je to radio sa tvrdoglavog nezavisnog stanovišta što ga je približavalo velikim majstorima bioskopa. Režiseri kao što su Kjubrik, Spilberg, Skot i Malik oduvek su želeli da on bude pored njih da im pomogne da ostvari njihove želje za inovacijama."

Daglas Trambal
foto: Profimedia

Iza njega je ostala supruga Džulija Hobart Trambal, ćerke Ejmi Trambul i Andromeda Stivens, devetoro unučadi i jedno praunuče; sestra Betsi Hardi, polusestre Kajl Trambul-Klark, Mimi Erland i polusestra Ketrin Trambal Blank.

Daglas Trambal
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:42

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track