HOLIVUDSKA STARLETA DALA SINU IME KOJE SRBIJA OBOŽAVA: Kod nas se dosta dečaka tako zove, a značenje ima JAKU i zanimljivu poruku!
Foto: Profimedia

moćno

HOLIVUDSKA STARLETA DALA SINU IME KOJE SRBIJA OBOŽAVA: Kod nas se dosta dečaka tako zove, a značenje ima JAKU i zanimljivu poruku!

Pop kultura -

Starleta i preduzetnica Kajli Džener je na svom Instagram storiju objavila ime koje su ona i njen izabranik, Trevis Skot dali novorođenom sinu, a koje je u našoj zemlji jedno od omiljenih, pa nije ni čudo što su se mnogi oduševili.

Kajli Džener, porodila se
foto: Printscreen/Instagram

Kajli Džener otkrila je ime sinčića kojeg je rodila pre nekoliko dana. "Wolf Webster" (Vuk Vebster), kratko je napisala na svom Instagram storiju i svojih 310 miliona pratilaca napokon obavestiila kako je nazvala mališana.

Ono što je zanimljivo za naše podneblje, Vuk je srpska verzija ovog imena i poslednjih godina je veoma popularno. Legenda o muškom ličnom imenu Vuk, potiče iz staro-slovenskog verovanja, koje se prenosilo „sa kolena na koleno“, a prema kome su veštice i druga "zla mitska bića", ubijale novorođenu mušku decu.

Kako bi ih zaštitile, majke su svojim novorođenim sinovima davale ime po divljoj životinji vuku, koji je trebalo da "zastraši" zle sile i da zaštiti decu od umiranja ili od obolevanja od smrtonosnih bolesti (za koje se u "ta vremena" pogrešno smatralo da su "zla kob" ili da su nastale delovanjem zlih duhova, vila i čudovišta).

Kajli Džener
foto: Printscreen/Instagram

Najpoznatiji Vuk kod Slovena tj. Srba, bio je tvorac moderne azbuke, i sakupljač mnogih veoma značajnih narodnih umotvorina Vuk Stefanović Karadžić, a za koga se upravo veruje da je baš na prethodno opisani način i dobio svoje ime, jer su mu sva braća umirala od neizlečivih bolesti, baš i neposredno nakon svog rođenja, navodi se na sajtu znacenjeimena.net.

Dakle, ime Vuk je poreklom od imena divlje životinje vuk, i u baš sasvim tačnom prevodu može da znači "ubica; derikoža; koljač".

Međutim, u današnje vreme, a kada je lično muško ime Vuk ponovo veoma "dobilo na svoj svojoj popularnosti", prevashodno ima pozitivno značenje koje je danas "preneseno", a ne "bukvalno", te svaki muškarac koji je vrli nosilac ovog imena, dobija epitet "osobe koja je zaštitnik"; "osobe koju ne treba ljutiti"; te "osobe koja je borac protiv zla i nepravde"; "muškarac koji je snažan; neustrašiv i hrabar"; "borac", navodi isti sajt.

Vuk Karadžić, Vuk Stefanović Karadžić
foto: Profimedia

Rijaliti zvezda i članica klana Kardašijan-Džener, rođenje deteta je uspešno krila nekoliko dana, a onda su srećnu vest i Trevis i Kajli objavili na svojim društvenim mrežama u istom trenutku.

Kajli i Travis su ćerku Stormi dobili u februaru 2018. godine te su godinu dana kasnije raskinuli i ostali bliski prijatelji, ali par se prošle godine ponovo pomirio, što je njima blizak izvor potvrdio za E! i rekao da su još uvek ludo zaljubljeni jedno u drugo. Inače, Vukova starija sestra Stormi je proslavila rođendan dan pre nego što je on došao na svet.

Kajli Džener
foto: Printscreen/Instagram/kyliejenner

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:21

Jedinstvena usluga dostave u Srbiji! Možete dobiti knjigu iz biblioteke na kućnu adresu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track