KORONA IMA JOŠ JEDNU OPASNU KOMPLIKACIJU: Prof. dr Janković upozorava na posebnu vrstu TROMBA jer je mnogo drugačiji od običnog
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

pazite

KORONA IMA JOŠ JEDNU OPASNU KOMPLIKACIJU: Prof. dr Janković upozorava na posebnu vrstu TROMBA jer je mnogo drugačiji od običnog

Život -

U više od 80 odsto slučajeva kovid 19 prolazi asimptomatski ili s blagim simptomima, ali u 20 odsto dijagnostikuje se teža klinička slika praćena upalom pluća, koja u pet procenata slučajeva zahvata bolničko lečenje.

omikorn, korona
foto: Shutterstock

Upravo o težim formama bolesti i komplikacijama koje nastaju tokom kovida i nakon njega, kao što je tromb, za Žena.rs piše prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju u Nišu. Dr Janković objašnjava i zašto je tromb koji nastaje nakon kovida ozbiljniji od drugih krvnih ugrušaka.

"Najozbiljniji razlog nastanka najtežih formi bolesti je imunološki uzrokovano prokoagulatno stanje, gde upravo imunološkim mehanizmima i oštećenjem malih krvnih sudova dolazi do stvaranja tromba, koji je sasvim drugačiji od trombova koji se mogu videti u fiziološkim uslovima.

Gledajući specifični monitoring koagulacije, poput rotacione tromboelestografije, može se videti da je jačina krvnog ugruška kod obolelih od kovida 19 je izuzetna, dok je istovremeno količina fibrinogena koja obuhvata trombocite mnogo veća. Istovremeno krvni ugrušci stvoreni tokom kovid 19 infekcije mnogo su manje podložni prirodnoj razgradnji, pa smanjena fibrinoliza dodatno potencira trombogeni efekat", piše dr Janković.

koronavirus, tromb, pluća
foto: Shutterstock

"Tromboembolijske komplikacije najčešći su neposredni uzročnik smrtnog ishoda i dovode do moždanog i srčanog udara, infarkta creva i plućne tromboembolije. Svi hospitalizovani pacijenti dobijaju preventivno lekove koji sprečavaju ili smanjuju potencijal zgrušavanja krvi poput niskomolekularnih heparina, vitamin K antagonista ili direktnih antikoagulanasa ali nipošto ih pacijenti ne smeju da uzimaju na svoju ruku, pogotovo što prekomerna doza ovih lekova može dovesti do potenciranja krvarenja".

Prof. Dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju u Nišu.

Radmilo Janković
foto: Zorana Jevtić

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

02:21

Jedinstvena usluga dostave u Srbiji! Možete dobiti knjigu iz biblioteke na kućnu adresu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track