TRAUMATIČNA PRIČA NAJMLAĐE OSKAROVKE: Rajan O'Nil lupio joj šamar kada je dobila nagradu i terao je da koristi drogu da bi smršala
Foto: Profimedia

STRAVIČNA PRIČA

TRAUMATIČNA PRIČA NAJMLAĐE OSKAROVKE: Rajan O'Nil lupio joj šamar kada je dobila nagradu i terao je da koristi drogu da bi smršala

Pop kultura -

Glumica Tejtum O'Nil, ćerka je legendarnog glumca Rajana O'Nila i Džoana Kuk Mur. Ljubav njenih roditelja bila je jako toksična i dovela je do traumatične sudbine za Tejtum, koja je ceo život patila.

Toksičnost njihove veze poticala je od Rajanove potrebe da svoju suprugu kontroliše, te od njihovog redovnog korišćenja opijata. Par se na kraju razveo, a Tanutm i njen brat poslati su u internat

Rajan O'Nil, Fara Foset
foto: Profimedia

Džoana Kuk Mur nije mogla da se nosi sa emocijama i otišla je u psihijatrijski centar. To je značilo kraj njenih kontakata sa decom. To se nije promenilo sve do njene smrti 1997. Pošto otac nije bio zainteresovan za mališane, oni su završili u internatu u Arizoni. Devojčica je tada imala osam godina. Nije razumela zašto je niko ne voli.

Jednog dana, iz žaljenja, posegnula je za makazama, oslobodivši se svoje debele plave pletenice. Umotala je u kovertu i poslala baki. Očajna devojčica je napisala belešku u kojoj je molila majku svog oca da pristane da odgaja nju i Grifina. Njena baka naterala je Rajana da pokupi svoju decu i da ih dovede kući da brine o njima i tako počinje stravična priča najmlađe dobitnice Oskara.

Usamljena Tejtum je žudela za roditeljskom blizinom. Nije znala šta znači priča za laku noć ili tata koji ljubi dete pred spavanje. Mokrila se noću i imala noćne more. Kada bi se probudila plačući, često bi trčala u očevu spavaću sobu. Tamo ga je nalazila sa ljubavnicima. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što je Rajan prestao da krije da ga je Tejtumovo prisustvo samo iritiralo.

Ipak, njihovo neslaganje dovelo je do neverovatmnog razvoja priće. Jednog dana, tokom zajedničke šetnje između devojčice i oca, došlo je do oštre razmene mišljenja. Tejtumine primedbe čuo je reditelj u prolazu Piter Bogdanovič, a videvši kako se O’Nil svađa, pao mu je na pamet sjajna ideja. Odlučio je da ih ubaci u svoju sledeću produkciju. Tako su Tejtum i Rajan glumili u komediji-drami “Papirni mesec”.

Nakon toga, telefon zazvonio u kući Rajana O’Nila. Reč je o predstavniku Filmske akademije koji je požurio sa radosnom vesti. Čuvši reč “Oskar”, glumac je počeo da zamišlja sebe na podijumu. Kada mu je glas na slušalici objasnio da nije on, već njegova desetogodišnja ćerka koja je nominovana za statuetu, ošamario ju je. Gospođica O’Nil je otišla sa bakom i dedom na svečanost 1974. godine.

Bila je najmlađi dobitnik statuete Filmske akademije u istoriji. Tako su počeli da je tretiraju kao maskotu tokom pikantnih žurki koje je organizovao Rajan O’Nil. Desetogodišnjakinja je pušila cigarete, pila alkohol, a potom više nije izbegavala drogu. Najgore su joj, međutim, tada uradili očevi prijatelji, koji su je više puta, kao i ljubavnici njene majke, seksualno zlostavljali.

U pauzama između noćnog života na koje ju je Rajan nagovarao, Tejtum je bila na audiciji za nove produkcije. I iako se pojavljivala u filmovima kao što su „Strašni medvedi” (1976), „Neko ovde” (1978), „Vielka Chonitva” (1978), „Mali ljubavnici” ili „U krugu dvoje” (1980), nijedan od njih nije uspeo da ponovi vrtoglav uspeh “Papirnog meseca “. Da stvar bude još gora, O’Nil je prekorio svoju ćerku, pozivajući je da vodi računa o svojoj figuri. Tvrdio je da se previše ugojila. Naložio joj je da ručak zameni linijomkokaina. Tejtum jeste smršala, ali redovno korišćenje teških droga učinilo ju je dubokom zavisnošću . Ovo je trajalo mnogo godina.

Tejtum O’Nil je dostigla dno. Podignula se tek kada je 1984. godine upoznala tenisera Džona Mekinroa. Par se venčao i dobio ćerku. Štampa ih je pozdravila kao “brak godine”. Dve godine kasnije rodio im se prvi sin Kevin, a ubrzo potom dočekali su i drugog Šona. Nažalost, idila nije dugo trajala. Džon je počeo da primenjuje nasilje. Takođe ju je naterao i da odbija ponude za posao. Da bi spasila vezu, Tejtum je ponovo zatrudnela. Tako je 1991. rođena Emili. Najmlađi član porodice, međutim, nije uspela da obnovi brak između sportiste i glumice. Razvod se dogodio godinu dana kasnije. Tejtum nije mogla da se nosi sa problemima. Ponovo je počela da koristi heroin. Zavisnost supruge iskoristio je teniser koji je u sudnici pričao o svojim nevoljama. O’Neal je bila lišena prava na starateljstvo nad svojim potomstvom, što je zauzvrat dovelo do potpunog gubitka sebe u drogama.

Rajan O'Nil, Fara Foset
foto: Profimedia

U junu 2009. Tejtum se pojavila na sahrani tadašnje partnerke svog oca, Fare Foset, koja je umrla nakon duge borbe sa kolorektalnim rakom. Rajan O’Nil nije prepoznao svoju ćerku. Kada je došla da izrazi saučešće, upitao je drskim tonom: – Dušo, hoćeš li da odeš odavde? Da popijemo piće?

Ostao je bez reči dok se ona posramljeno predstavljala kao njegovo dete.

– Shvatio sam da pokušavam da budem smešan da pokupim privlačnu Šveđanku za koju se ispostavilo da je moja ćerka. Bilo je bolesno – kasnije je priznao Rajan O’Nil.

Ubrzo je usledilo pomirenje. Shvatio je svoje greške i ona mu je oprostila. Čak su glumili u rijalitiju Rajan i Tejtum: O’Nilsi, koji je trebalo da dokaže njihovo pomirenje. Glumac se u to vreme borio sa rakom prostate, a Tejtum je postala njegova jedina stena.

(Kurir.rs/Objektiv)

Bonus video:

00:30

Glumica naučila još jedan stari zanat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track