NJEGOV SAMOTNJAČKI ŽIVOT ODNELA JE DROGA: Legendarni gitarista svirao je sa Čorbom i Bajagom, a SMRT ga je stigla u rodnom selu!
Foto: Instagram/ _ribljacorba_

muka

NJEGOV SAMOTNJAČKI ŽIVOT ODNELA JE DROGA: Legendarni gitarista svirao je sa Čorbom i Bajagom, a SMRT ga je stigla u rodnom selu!

Pop kultura -

Jedan od najboljih domaćih gitarista 20. veka Rajko Kojić, koji je svirao u "Ribljoj čorbi", preminuo je na današnji dan u rodnom Jarkovcu, a sahranjen je dan kasnije na svoj 41. rođendan. Priče o njegovom odlasku iz benda i danas zanimaju mnoge.

Rajko je počeo karijeru sedamdesetih u raznim manjim bendovima da bi upoznao Momčila Bajagića Bajagu i sa njim osnivao bend "Glogov kolac". Imali su samo jednu svirku, nakon čega se, na poziv Miše Aleksića, priključio bendu "SOS".

Godine 1978. Kojić, Aleksić i Vicko Milatović iz "SOS"-a, zajedno sa Borom Đorđevićem iz sastava "Rani mraz" osnivaju bend "Riblja čorba". Ova postava benda je postigla ogroman uspeh već sa prvim singlom "Lutka sa naslovne strane".

Bora Đorđević je zaključio da je potrebna još jedna gitara da učvrsti zvuk benda, a upravo na preporuku Rajka Kojića, bendu se pridružuje i Momčilo Bajagić Bajaga.

Rajko Kojić je sa "Ribljom čorbom" do napuštanja benda, 1984. godine, snimio pet studijskih albuma i jedan lajv album. Kako je objavljeno u emisiji "Rockovnik", gitarski solo Rajka Kojića u pesmi "Kad hodaš" se smatra jednim od najlepših u jugoslovenskoj rok muzici.

Puno je oprečnih mišljenja zbog čega su se "Čorba" i Rajko Kojić, ali i Bajaga razišli. Postoji ta priča u kojoj su Bajaga i Rajko odbili da idu na turneju po grčkom primorju, gde bi svirali na terasama hotela, jer su smatrali da je to ispod renomea jednog uglednog rokerskog benda. Sa druge strane, preostali članovi "Čorbe" su smatrali da je Bajaga već previše bio okrenut svom novom bendu. Sa druge strane, Rajko je već nekoliko godina unazad vukao problem sa drogom, i smatrali su da nije više mogao da se izbori sa tim.

Narkomanija je bila problem od kojeg Rajko nikad nije uspeo da se oporavi. Izbacio je jedan solo album, na kom su mu neke od pesama napisali i Bora i Bajaga. Sa "Instruktorima" je sarađivao na albumu "Jahači magle", a imao je još par gostovanja. Ipak, na kraju se povukao i živeo je veoma skromno u rodnom selu, u kom je završio život te 1997. godine.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

03:40

CELA SRBIJA ŠMRČE KOKAIN, SAMO JE ACA LUKAS NARKOMAN! Pevač otvoreno o DROGI i hejterima: Ti što me komentarišu nemaju S*KS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track