OVO POVRĆE BI TREBALO DA OBARA KRVNI PRITISAK I REŠULIŠE ŠEĆER: Nije najomiljenije, ali je ZDRAVO i NAJJEFTINE na pijacama za sad!
Foto: Shutterstock

ROTKVICE

OVO POVRĆE BI TREBALO DA OBARA KRVNI PRITISAK I REŠULIŠE ŠEĆER: Nije najomiljenije, ali je ZDRAVO i NAJJEFTINE na pijacama za sad!

Žena -

Iako nije svima najomiljenije, ipak je najzdravije povrće

Iako možda ne spadaju među najomiljenijem povrćem, rotkvice su ipak jedne od najzdravijih. U sebi sadrže ogroman izvor vitamina i minerala, koje pozitivno deluje na naše celokupno zdravlje.

Ako imate problem sa šećerom u krvi, rotkvice su te koje će vam pomoću u regulisanju i pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tip dva.

Antocijanini koji su prisutni u rotkvicama smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižava se nivo holesterola, triglicarida i krvnog pritiska. Veliki nivo kalijuma koji sadrži, daje uravnoteženu tečnost u telu, efikasno vraća pritisak na normalan nivo.

Pritisak
foto: Profimedia

Vitamin C koji se takođe nalazi u rotkvicama, utiče na kožu, čini je blistavom i mekšom. Poznat je kao moćan atiokskidant koji pomaže kod bolesi gripa ili obične prehlade. Kako u sebi sadrže blagu ljutinu, utiču pozitivno kod regulisanja probave. Osim toga, mogu biti vaš saveznik u prevenciji infekcija urinarnog traka, ublažavaju bol i osećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi veruju da ublažavaju i probleme sa hemeroidima.

Postoji recept koji se sastoji od ukiseljenih rotkvica, potrebno vam je svega 15 minuta za pripremu.

Rotkvice
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1/2 šolje (od 250 ml) jabukovog sirćeta
  • 1/2 šolje vode
  • tri kašike meda
  • četiri čena belog luka, narezanog
  • pet zrna bibera
  • Dovoljno rotkvica naseckanih na kolutiće da ispune teglicu od 950 ml
tegle
foto: Profimedia

Priprema:

  1. Očistite rotkvice, naseckajte ih na kolutiće, i napunite teglicu.
  2. Zagrejte siće, vodu, beli luk, biber i med. Kuvajte dok ne dođe u fazu pred kuvanje, nikako ne bi trebalo da prokuva.
  3. Sipajte tečnost preko rotkvca, zatvorite teglu stavite da se hladi 24 časa.
  4. Ovo je smesa puna vitamina i zdravlja, tako da možete konzumirati uz svaki obrok. Rok trajanja im je, ako se drže u frižideru, šest nedelja.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

01:31

KEŠ ILI KARTICA? Ovo pitanje ćemo od sada čuti i na pijacama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track