BILA JE NAŠA PRVA PREDSTAVNICA NA EVROVIZIJI I VAŽILA JE ZA FAVORITA: Sve pevačice su imale blještave haljine, a ona je nosila OVO
Foto: Printscreen/Youtube

FOTO/VIDEO

BILA JE NAŠA PRVA PREDSTAVNICA NA EVROVIZIJI I VAŽILA JE ZA FAVORITA: Sve pevačice su imale blještave haljine, a ona je nosila OVO

Pop kultura -

Ulazimo u poslednjih mesec dana pre nego što otpočnu finalne večeri Pesme Evrovizije u Torinu. Euforija je već opipljiva, dosta očekujemo od naše predstavnice Konstrakte, pa smo rešili da se prisetimo pevačice koja nas je prva predstavljala na ovom takmičenju.

Ljiljana Petrović je postala poznata 1961. kada je bila prvi predstavnik Jugoslavije na „Pesmi Evrovizije“. Na takmičenju u Kanu izvela je pesmu „Neke davne zvezde“ po stihovima Miroslava Mike Antića.

Ljiljana Petrović
foto: Printscreen/Youtube

Živela je u Novom Sadu većinu svog života, pre učestvovanja na takmičenju, bila je relativno nepoznata tako da za sebe je umela da kaže da je na jugoslovensku estradu došla kroz evropska vrata. U vreme izbora za pesmu Evrovizije, boravila je u Ljubljani i snimala pesme za svoju prvu ploču. Nju je u studiju čuo Jože Privšek, autor njene kompozicije, svideo se njen glas i rešio je da joj ponudi saradnju, iako su ga mnogi odgovarali jer nije bila dovoljno poznata.

Pesma "Neke davne zvezde" je bila sedma, mada su mnogi novinari i poznavaoci je svrstavali u top 3 favorita. Deo medijske pažnje je bio okrenut ka tome što je Jugoslavija bila prva socijalsitička zemlja na evrovizijskom takmičenju.

Ljiljana Petrović
foto: Printscreen/Youtube

- "Sećam se jedne zgode vezane za nastup. Miroslav Antić je bio nešto stariji od svih nas, i zbog toga je pridržao sebi pravo da bude i naš duhovni otac. Uoči nastupa me je upozorio da moram izgledati skromno i dostojno socijalističke zemlje iz koje dolazim", ispričala je pevačica u jednom od kasnijih intervjua.

Sve pevačice su bile obučene blještavo, poput božićnih jelki kako je primetio Antić, tako da naša pevačica ga poslušala i odenula je jednostavnu haljinicu, sa jednim malim brošom.

I ako nije ušla u prvih tri, veliku pažnju je izazavala, imala je ponude da ostane, međutim vratila se u Jugoslaviju i započela karijeru. Na prvom koncertu posle povratka sa Evrovizije, desio se mali gaf koji je dugo pamtila:

- "Posle koncerta, okružili su me gledaoci i tražili fotografije. Bile su u torbici, ali zbog gužve nisam mogla da ih izvadim. Onda mi je neko oteo torbicu, a izgubila sam i obe cipele. No nakon sat dva, vraćene su mi. Prvo jedna cipela, pa druga, a na kraju i torbica. U njoj nije nedostajalo ništa osim mojih fotografija" - završila je ovu pomalo smešnu priču prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji.

Učestvovala je na brojnim festivalima i bila u vrhu tadašnje muzičke scene, ali se već krajem sedamdesetih povukla iz javnog života. Kasnije se posvetila pisanju haiku poezije, a potom je i komponovala na haiku stihove. Ljiljana Petrović upamćena je po pesmi Jovana Adamova „Neka to ne bude u proleće“, koju je otpevala na festivalu u Opatiji 1966. godine. Preminula je 2020. godine u Novom Sadu.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

01:02

Konstrakta raspametila publiku u Izraelu, napravila VELIKU PROMENU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track