OVO STVARNO MOŽE SVAKO: Evo kako da se hranimo zdravo! Lako je, a organizam će vam biti zahvalan
Foto: Shutter

POKUŠAJTE

OVO STVARNO MOŽE SVAKO: Evo kako da se hranimo zdravo! Lako je, a organizam će vam biti zahvalan

Žena -

Jedna od najvažnijih stvari koje treba da uradimo kako bismo sačuvali zdravlje i osećali se što bolje jeste da pazimo šta jedemo.

Biranje zdravih namirnica sprečiće razvoj hroničnih stanja, poput bolesti srca i dijabetesa, ali to isto tako može pomoći onima koji već pate od određene bolesti da je drže pod kontrolom.

Navike u ishrani razlikuju se od osobe do osobe, a glavni cilj za početak jeste utvrditi obrazac konzumiranja hrane i napitaka koji će vam pružiti potrebne nutrijente.

jabuka, kolač, zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Nutricionisti savetuju da je najbolje krenuti na početku polako, a jedan od pristupa može biti da svake nedelje u ishranu uvedete novo povrće. Izaberite ono koje niste pre jeli i pripremite obrok prema novom receptu. Ako budete ponavljali to svake nedelje, na kraju ćete biti naoružani brojnim receptima sa zdravim namirnicama.

Beležite šta jedete

Pratite koje namirnice unosite, ali i u kojoj količini. Ali, ako želite da saznate šta je vašem organizmu potrebno i kakva bi ishrana za vas bila najbolja, porazgovarajte prethodno s lekarom ili nutricionistom koji vam može napraviti poseban i individualan plan ishrane.

ishrana, zdrava ishrana, korona virus
foto: Shutterstock

Manje prerađene hrane

Prerađena hrana pripremljena je na takav način da ćemo se lako prejesti, sadrži uglavnom previše šećera i soli, kao i kalorija, a često manjka nutrijenata i vitamina. Umesto toga, pripremite sami hranu koju volite i u nju uključite zdrave namirnice.

Neka na tanjiru bude najviše voća i povrća

Voće i povrće trebalo bi da zauzimaju najveći deo tanjira, a ostatak napunite čistim proteinima, poput ćuretine, sira i jaja.

Umerenost je važna

Neke namirnice, poput pekarskih proizvoda, treba konzumirati umereno. Isto tako, neke namirnice možete zameniti zdravijim. Umesto belog pirinča koristite brokoli, testeninu napravite od povrća umesto brašna, a sendvičima dodajte puno salate.

jabuka, kolač, zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Ne odričite se ugljenih hidrata i masnoća

Oni su potrebni u svakom obroku zbog energije. Smanjen unos ugljenih hidrata samo će buditi osećaj gladi. Koristite zdrave masnoće poput avokada ili maslinovog ulja, a tu su i ovsena kaša, pirinač, krompir ili testenina, koje je, naravno, potrebno jesti u malim količinama.

Pijte više vode

Ako do danas niste pili puno vode, a i niste ljubitelj te najzdravije tečnosti, za početak zamenite nekoliko čaša omiljenog slatkog napitka vodom i postepeno je što više uključujte u ishranu.

(Kurir.rs)

03:10

SVI SRBI OVO RADE, A STRUČNJACI UPOZORAVAJU! Najopasnija stvar koja može OZBILJNO da nam NARUŠI ZDRAVLJE (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track