ISPOD NJE NIJE NOSILA DONJI VEŠ?! Sve što niste znali o ČUVENOJ HALJINI Merilin Monro koju je Kim Kardašijan nosila na Met Gali
Foto: Profimedia

UŠLA U ISTORIJU

ISPOD NJE NIJE NOSILA DONJI VEŠ?! Sve što niste znali o ČUVENOJ HALJINI Merilin Monro koju je Kim Kardašijan nosila na Met Gali

Pop kultura -

Bilo je to pre tačno 60 godina, gotovo u dan. Merlinka je imala novu haljinu za nastup pred predsednikom, a osmislio ju je Bob Meki, koji je tek završio fakultet, a kasnije postao uticajni autor i zvanični kostimograf za pevačicu Šer. Haljina je od prvog trenutka bila posebna, eterična i ukrašena kristalima.

Merilin Monro je pevala "Srećan rođendan, gospodine predsedniče" 19. maja 1962. na događanju za prikupljanje sredstava za Demokratski nacionalni odbor.

Svečana večera je održana u Madison Square Gardenu, deset dana pre Kenedijevog 45. rođendana.

Događaj je imalo više ležeran karakter. Naime, nakon što je suprug Kenedijeve sestre, Piter Loford, dao nekoliko "lažnih" predstavljanja, nakon kojih se Monro nije pojavila, pa su ljudi u publici mislili da nje zapravo nema, konačno se pojavila.

Izašla je na svetla reflektora, skinula belu bundu, otkrila predivnu haljinu i izvela poznati nastup.

Haljina je bila napravljena od markizeta, laganog, prozirnog materijala koji je vrlo osetljiv. Na taj tekstil dizajner Meki je ušio 2.500 sitnih kristala, koji su blistali pod reflektorima. Izvori otkrivaju da je haljina bila našivena, odnosno finiširana na samoj Monro, jer je bila toliko uska, piše RD.

Merilin Monro
foto: Profimedia

Navodno, glumica ispod nije nosila donji veš, kako se ne bi ocrtavalo, što su mnogi kasnije smatrali skandaloznim. Naime, Monro je dobro znala da će to podići prašinu ne samo oko haljine, već i nje same.

Ova haljina bila je tek početak za mladog Mekija, koji je ubrzo našao svoj put u svetu modeie ostao upamćen kao jedan od top autora odeće za scenu.

Cena haljine Marylin Monroe bila je nešto više od 1.400 dolara, što bi danas bilo gotovo 13.700 dolara. Naravno, to je vrlo skupo, već i tada su brendovi i dizajneri imali vrlo visoke cene za scenske kreacije ovog tipa.

Kim Kardašijan, Pit Dejvidson
foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Naravno da je cena haljine s vremenom porasla do neba, pa je 1999. godine prodata za oko 1,26 miliona dolara. Naime, i to je bio šok jer je procena bila oko polovine te sume.

Nakon toga, 2016. godine, Ripley's Hollywood Boulevard muzej za nju je platio oko 4,8 miliona dolara, te je čuva i danas.

Upravo je tu haljinu obukla na nedavnoj Met Gali modna ikona novog doba, Kim Kardašijan. Ipak se radi o kreaciji koja je zaista značajna i osetljiva, pa je Kim originalnu kreaciju nosila samo za vreme šetnje po crvenom tepihu, a kad je ušla, presvukla se u kopiju.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

00:58

SVAKA ŽENA BI GA POŽELELA! Evo kako nastaje dijamantski prsten optočen brilijantima! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track