SVET BI MOGAO DA ZAPEVA NA SRPSKOM! Njujork tajms podvukao crtu posle finala Evrovizije, OVO kažu za našu KONSTRAKTU
Foto: Nenad Kostić

pa naravno

SVET BI MOGAO DA ZAPEVA NA SRPSKOM! Njujork tajms podvukao crtu posle finala Evrovizije, OVO kažu za našu KONSTRAKTU

Pop kultura -

Priče o Evroviziji 2022. navodile su na pobedu Ukrajine, ali ovogodišnje takmičenje je bilo mnogo više od toga, konstatuje Njujork tajms iznoseći šta smo, prema njihovom sudu, naučili iz velikog finala.

Između ostalog, to je i da će svet, zahvaljujući Konstrakti, uskoro početi da peva na srpskom!

Ana Đurić Konstrakta, Konstrakta
foto: EBU NATHAN REINDS

Objavljujući totografiju sa nastupa Konstrakte, evo kako je ovaj list ocenio takmičenje u Torinu, kojeg je u direktnom prenosu gledalo više od 180 miliona ljudi:

Britanija više nije najomraženija zemlja u Evropi!

Poslednjih 20 godina, Britanija je užasno prolazila na Evroviziji. Dva puta su njeni predstavnici završili krajnje nedostojanstveno – bili su poslednji, sa nula poena. Zbog toga su britanski gledaoci Evrovizije bili šokirani kada je njihov učesnik Sem Rajder, rok pevač koji je stekao slavu na TikToku, dospeo na drugo mesto sa pesmom „Space Man“.

glasanje, Srbija, Evrovizija, Pesma Evrovizije, Evrovizija 2022
foto: Printscreen/ESC

Njegov uspeh je iznenadio političke lidere zemlje: u trenutku kada je Britanija povela, Nadin Doris, britanska ministarka kulture, napisala je na Tviteru: „Vau, mi smo na vrhu. Hajde da uživamo u ovom trenutku.”

Nemačka muzička scena mora da se okrene

Nemačka je doživela potop! Malik Haris, reper sličan Eminemu, završio je poslednji sa samo šest bodova. Da li je to znak da Evropljani smatraju da je Nemačka previše politički dominantna na kontinentu, ili samo da su njene pesme loše?

Možda ćemo uskoro zapevati na srpskom!

Konstrakta
foto: Printscreen/RTS

Pop zvezde na španskom jeziku poput Bad Bunni-a i Rosalije počele su da zauzimaju vrhove pop top-lista širom sveta, a španska učesnica Šanel zauzela je treće mesto, dajući dodatni podsticaj širenju jezika. Ali koji bi mogao biti sledeći jezik koji će osvojiti pop liste? Na osnovu ovogodišnje Evrovizije, Ukrajina ima šansu. Ili će to, možda, biti srpski? Nastup Konstrakte, predstavnice Srbije, završio je u subotu na iznenađujućem petom mestu sa pesmom o kosi Megan Markl.

Era dens-popa je završena

Normalna Evrovizija sadrži najmanje desetak e pesama za ples koje bi bile savršene za mediteranski noćni klub u tri sata ujutro. Ove godine bilo ih je tek nekoliko. Gde to ide evropska pop muzika? Očigledno prema emotivnim pop pesmama koje počinju šapatom, a završavaju se refrenom. Grčka i Švedska sledile su ovu formulu, njihove predstavnice su pevale o slomljenom srcu.

Na Evroviziji je, prema oceni Njujork tajmsa, primećen neverovatan raspon stila u oblačenju. Neki takmičari su nosili obične majice ili su išli bosi, drugi su nosili kostime poput Australijanca Šeldona Rajlija.

Na ovakvom takmičenju, najneobičnije kostimografije obično se najviše pamte, konstatuje Njujork tajms. I tu je, naravno, naša Konstrakta!

Konstrakta
foto: Printscreen YT

Kurir.rs

Bonus video:

11:22

Konstrakta odgovarala na pitanja novinara i podelila utiske sa Evrovzije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track