MOŽDA NISAM BILA MAMA KAKVU SU ŽELELA MOJA DECA! Ali tu je bila ogromna ljubav, a nisam od onih baka koje UNUKE VOLE VIŠE OD DECE!
Foto: Petar Đorđević

intervju: verica rakočević

MOŽDA NISAM BILA MAMA KAKVU SU ŽELELA MOJA DECA! Ali tu je bila ogromna ljubav, a nisam od onih baka koje UNUKE VOLE VIŠE OD DECE!

Pop kultura -

Dok šeta sedmog, najmlađeg unuka, naša slavna kreatorka priprema reviju koja će se krajem leta održati na Jahorini i uživa u miru i spokoju u svom domu na Avali.

Kod Verice Rakočević postoji nešto što imponuje, vrednije od talenta, a to su trajanje, posvećenost, mašta i odsustvo oscilacija. Toliko dugo biti istrajan, drugačiji i biti svoj krasi samo velike.

Zbog toga naše žene i čeznu da imaju bar komad odeće sa potpisom VR. Ekskluzivno za Lenu otkrila je da joj je organizacija Global fešn ukazala čast da bude među 20 kreatora koji će u oktobru predstaviti svoje modele na svetskoj modnoj izložbi u Parizu. Trenutno je prezaposlena, ali poznato je da su porodica i privatni život ono čemu je beskrajno odana.

Kako izgledaju prvi letnji vreli dani na vašoj avalskoj terasi?

- Ovde su i vazduh i zemlja prekriveni mirisom i slobodom lek za dušu i telo, pa i vreli dani imaju drugačiji osećaj od asfalta i nebodera u gradu.

Verica Rakočević
foto: Petar Đorđević

Da li ste i u kući odeveni sa ukusom? Bolje rečeno, imate li ikakav komad odeće koji nije lep?

- Odeća je u mom slučaju u funkciji udobnosti. To koliko je lepa zavisi od mog odnosa prema tome šta nosim. I, kao što reče Stendal, mnogo je vrsta lepote, kao što je mnogo vizija sreće.

SAMO ODABRANI GOSTI

Imate brojnu porodicu, prijatelje. Ko vas posećuje u kući van grada i da li pravite male fešte da ih dočekate?

- Život je fešta. Moja deca, unuci i nekoliko prijatelja uvek su rado viđeni gosti. Malo prijatelja je prošlo selekciju i to su uglavnom oni koji su shvatili da postoji fascinacija samo ljubavlju i toplom iskrenom emocijom. Ne spadamo u parove koji glamur shvataju na bilo koji drugi način osim osećajem sreće. Sve drugo sam prošla i shvatila beznačajnost stvari za koje sam mislila da me čine zadovoljnom.

Verica Rakočević
foto: Petar Đorđević

Zimus ste dobili sedmog unuka, Nikšu, sina vaše ćerke Milene, koja živi i radi u Americi. Naravno da je divan osećaj, ali da li ste brižljiviji kao baka ili kao mama?

- Puna sam ponosa na svoju decu, grešila sam i možda nisam uvek bila onakva mama kakvu su želeli. Ali jedno je sigurno: ogromna ljubav je uvek bila tu. Nisam od onih baka koje kažu da unuke više vole od dece, ali decu moje dece volim istom ljubavlju.

Verica Rakočević
foto: Privatna Arhiva

Ko vam se od dece najviše obraća za savet - Elena, Milena ili Milorad?

- Decu sam tako vaspitavala da, kada su postali odrasli, oni meni daju savete. Svoji su, jaki karakteri, prevazišli su mamu.

A koje dete je nasledilo najviše vaših osobina?

- Svako od njih troje nasledilo je nešto čime se ponosim i ponešto što nije savršeno.

Verica Rakočević
foto: Petar Đorđević

Brak sa umetnikom Veljkom Kuzmačevićem ulazi u desetu deceniju. Nije lako održati brak. Ima li nečeg dostojnijeg u ljubavi osim strasti? Ljudskost? Bliskost? Briga? Pažnja?

- Nikada nisam strast doživljavala kao temelj bračne zajednice. Imati prijatelja koji vas kao čoveka neće povrediti, koji će imati poverenje u vas i vi u njega, koji je tu kada padnete da vas podigne - to je jak temelj za život udvoje.

Verica Rakočević
foto: Privatna Arhiva

Krasi vas velika radna energija, bez koje božji dar ne vredi mnogo. Hoćete li biti zaposleni i ovog leta?

- Imam privilegiju koju mi je život dao da radim posao koji volim, u kome uživam i, na moju sreću, i u ovim godinama radim punom parom. Krajem avgusta na Jahorini, u prelepom ambijentu, biće prikazan deo kolekcije za jesen, a koja će kompletna biti prikazana sredinom septembra već tradicionalno u Beogradu. Dobila sam interesantan predlog da u oktobru predstavim Srbiju na Vorld fešn egzibišnu sa modelima, gde učestvuje 20 dizajnera iz sveta. Ceo događaj je humanitarne prirode u okviru Global fešn i sav novac ide za decu Afrike. Moram da napomenem da mi je tim pozivom iz sveta ukazana velika čast.

Verica Rakočević
foto: Privatna Arhiva

Zašto ste jednu kolekciju nazvali "Simon de Bovoar"? Ona je bila vatrena feministkinja, a vi umete da branite muškarce od žena.

- Odgovor bi bio jedan citat te čudesne žene: "Ne želim da žene imaju moć nad muškarcima, već nad sobom."

Verica Rakočević
foto: Privatna Arhiva

Koliko mlađa generacija uopšte zna ko je Simon de Bovoar? Čini se da mladi hronično pate od nedostatka opšte kulture.

- Ha-ha! Nažalost, kada vidite uzore, imate nadu u onaj deo mlađe populacije kojima su roditelji posvetili puno vremena, ljubavi i učenja šta su prave vrednosti. Na nesreću, to se ne popularizuje, već nešto potpuno drugo.

Da li ste propratili nedavnu Beogradsku nedelju mode? Ima li mladih nada na vidiku?

- Naravno da ima. Nisam posetila Nedelju mode, ali među mladim dizajnerima raskošnog talenta leži budućnost srpske mode.

Verica Rakočević
foto: Privatna Arhiva

Šta mislite o pokušaju Kim Kardašijan da obuče "predsedničku, golu haljinu" Merilin Monro na Met gali?

- Te priče su tako daleko od mene. Živim u svom svetu, u kome su interesantnije neke druge stvari i događaji. Trenutno su mi preokupacija Simon de Bovoar i Sartr, pa o banalnim pojavama tipa Kim Kardašijan ne razmišljam.

Verica Rakočević
foto: Petar Đorđević

Plašite li se situacije u kojoj se svet nalazi? Dodiruju li vas skupoća, inflacija, nagoveštaj gladi i ostalih jahača apokalipse?

- Naravno da me dodiruje. Moji radnici moraju da prime platu, obaveze prema državi i životu su velike i ne mogu reći da sam opuštena. Ali život je to. Bilo je i gorih situacija, pa su prošle. Večiti sam optimista i uvek verujem u bolje sutra.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

00:04

URNEBESNO! Kako staviti kapu za plivanje u jednom potezu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track