BRITANSKI GRADOVI SE VEĆ UTRKUJU ZA ORGANIZACIJU EVROVIZIJE: Ukrajinci nezadovoljni, traže da ipak oni budu domaćini takmičenja!
Foto: Printscreen

zahuktava se

BRITANSKI GRADOVI SE VEĆ UTRKUJU ZA ORGANIZACIJU EVROVIZIJE: Ukrajinci nezadovoljni, traže da ipak oni budu domaćini takmičenja!

Pop kultura -

Evropska radiodifuzna unija odlučila je da Velika Britanija, kao drugoplasirana na ovogodišnjem „Evrosongu”, bude potencijalni domaćin takmičenja sledeće godine.

Uprkos tome što odluka nije konačna, mnogi britanski gradovi su se već ponudili da organizuju najveću muzičku smotru u Evropi, uključujući i London, Birmingem, Glazgov.

London, Trafalgar skver
foto: Twitter/propeertys

Bez obzira na to što je britanski javni servis Bi-Bi-Si na odluku Evropske radiofiuzne unije (EBU) da Velikoj Britaniji ponudi organizaciju „Pesme Evrovizije” sledeće godine odgovorio da će ponudu razmotriti, to nije sprečilo da se lokalne samouprave najvećih britanskih gradova stave na raspolaganje za takmičenje sledeće godine.

Uprkos tome što Ukrajina traži poništenje odluke EBU-a, za organizaciju „Evrosonga” ponudili su se najveći britanski gradovi - London, Birmingem, Glazgov.

Reagujući na odluku Referentne grupe Evropske radiodifuzne unije da se organizacija takmičenja za „Pesmu Evrovizije” 2023. godine prepusti Ujedinjenom Kraljevstvu, ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko kaže da će Ukrajina tražiti da se pregovori nastave kako bi se takmičenje ipak održalo u toj zemlji.

Ministar kulture i informacione politike Oleksandr Tkačenko kaže da se Ukrajina ne slaže sa prirodom odluke EBU o nemogućnosti održavanja međunarodnog takmičenja „Evrosong“ 2023. godine u Ukrajini.

Tkačenko je rekao da je Ukrajina pobedila na „Evrosongu“ i da je ispunila sve uslove u rokovima za proces odobravanja njenog održavanja u Ukrajini – dali smo odgovore i garancije o bezbednosnim standardima i mogućim mestima održavanja takmičenja.

Oleksandr Tkačenko
foto: Printscreen/Facebook

„Organizovanje ‘Pesme Evrovizije’ 2023. godine u Ukrajini je snažan signal celom svetu da sada podržava Ukrajinu. Zahtevaćemo da se promeni odluka, jer verujemo da ćemo uspeti da ispunimo sve obaveze. Zato zahtevamo dodatne pregovore o organizaciji ‘Evrosonga 2023’ u Ukrajini", zaključio je Tkačenko.

„U odgovoru na saopštenje Evropske radiodifuzne unije o nemogućnosti održavanja ‘Evrosonga 2023’ u Ukrajini, želimo da istaknemo sledeće. Ukrajina se ne slaže sa prirodom takve odluke – kada smo bili suočeni sa činjenicom bez diskusija o drugim opcijama. Ali čvrsto verujemo da imamo sve razloge da vodimo dalje pregovore kako bismo pronašli zajedničko rešenje koje će zadovoljiti sve strane", naveo je Tkančenko u objavi na Fejsbuku.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan na Tviteru je objavio da će „Londonci raširenih ruku dočekati 'Evroviziju'” i dodao da su spremni da organizuju takmičenje na kojem bi se „ukazala čast ukrajinskom narodu”.

London ima najviše evrovizijskog iskustva – bio je domaćin takmičenja četiri puta, a poslednji put 1977. godine.

Poslednji „Evrosong” na britanskom tlu održan je 1998. godine u Birmingemu, drugom po veličini gradu u Velikoj Britaniji. Gradski većnik Džon O’Šea kratko je objavio: „Već smo to radili, možemo ponovo”.

Ponudu za organizaciju dao je i najveći škotski grad Glazgov i to preko premijerke Škotske Nikole Sterdžon.

„Voleli bismo da Ukrajina može da organizuje 'Pesmu Evrovizije', ali razumemo da to nije moguće u ovim okolnostima. Međutim, znam za jednu odličnu dvoranu na obalama reke Klajd”, objavila je Sterdžonova na Tviteru misleći na Glazgov.

Iako Glazgov nikada nije organizovao takmičenje, glavni grad Škotske bio je domaćin takmičenja u filmu o „Evrosongu”, pa bi održavanje takmičenja u Glazgovu oduševilo mnoge obožavaoce „Pesme Evrovizije”.

Ponude za organizaciju preko Tvitera dali su i Mančester, Liverpul, Belfast, Aberdin i Lids, ali proces odabira domaćina neće otpočeti dok Bi-Bi-Si ne donese konačnu odluku o prihvatanju organizacije takmičenja.

Iako je Velika Britanija na „Evrosongu” pobedila četiri puta, Bi-Bi-Si je bio organizator čak osam puta, što je rekord, upravo zbog toga što je prihvatao da organizuje takmičenje kada druge zemlje nisu mogle.

Holandija nije bila u mogućnosti da ugosti takmičare 1960, Francuska je odbila da organizuje „Evrosong” 1963. godine, a Monako je odustao od organizacije zbog nedostatka kapaciteta 1972. godine.

Poslednji put Bi-Bi-Si je „uskočio” umesto Luksemburga 1974. godine, kada je u Brajtonu održano možda i jedno od najvažnijih izdanja „Evrosonga” na kojem je pobedila švedska grupa Aba.

ABBA
foto: Profimedia

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

01:09

Proleće u Kini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track