FRANCUSKI MEDIJI POTVRDILI: Napustio nas je jedan od najboljih, za njim ostaju kultni filmovi koje su i Srbi obožavali
Foto: Profimedia

Odlazak velikana

FRANCUSKI MEDIJI POTVRDILI: Napustio nas je jedan od najboljih, za njim ostaju kultni filmovi koje su i Srbi obožavali

Kultura -

Francuski glumac Žan-Luj Trentinjan preminuo je jutros u 91. godini. Njegova supruga Marijana Hopfner potvrdila je vest u saopštenju poslatom preko agenta kultnog glumca, u kojem je objavljeno da je umro u ranim satima u petak kod kuće (u regionu Gar u južnoj Francuskoj), okružen svojim najmilijima.

Film
foto: Profimedia

Nagrađivani glumac, ali i odličan vozač trkačih automobila, koji je glumio u filmovima poput „Čovek koji laže“ i „Velika tišina“, bio je omiljen i u Srbiji. Njegovi drugi značajni i rado gledani projekti su „Konformista“ i „Grad izgubljene dece“.

Javnosti je bilo poznato da se od 2018. borio protiv raka prostate i da nije hteo da se leči od ove bolesti. U novembru prošle godine objavljeno je da je zvezda sve lošijeg zdravlja i da postepeno gubi vid.

Film
foto: Profimedia

Žan-Luj Trentinjan je osvojio nekoliko nagrada tokom svoje ekspanzivne karijere, uključujući nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu 1969. za ulogu u filmu „Z“. Takođe, osvojio je Srebrnog medveda za najboljeg glumca na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 1968. i nagradu Cezar 2013. za najboljeg glumca 2013. za ulogu u filmu „Amour“.

Uporedo sa svojom glumačkom karijerom, Žan-Luj je bio strastveni vozač trkaćih automobila, nećak trkača Luja Trentinjana, koji je poginuo 1933. na stazi Peron u Pikardiji. Njegov drugi ujak Moris Trentinjan bio je poznat kao vozač Formule jedan koji je dva puta osvojio Veliku nagradu Monaka, zajedno sa Le Manom.

Film
foto: Profimedia

Žan-Luj se, u međuvremenu, takmičio u brojnim reli trkama tokom 70-ih i 80-ih, završavajući prvi u svojoj klasi na reliju Monte Karlo 1981. godine.

Život ga nije milovao. Žan-Luj je doživeo veliku tragediju, ćerka Polin je umrla u krevetiću 1969. ali je dočekao troje dece sa svojom drugom ženom Nadin Markvand. Njegova druga ćerka Mari takođe je umrla 2003. godine, kada ju je ubio njen dečko u hotelskoj sobi u Litvaniji. Tada je imala samo 41 godinu.

Ceo svet se oprašta od ovog velikog glumca. Počasti pokojnoj zvezdi pljušte, a jedan obožavalac je tvitovao: „Žan-Luj Trentijan je bio među prvih pet glumaca svih vremena.“ Drugi zapažaju da je izgradio najbogatije likove, „bilo da je govorio sto na sat ili je samo ćutao“.

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track