PORFIRIJE NA KONCERTU RADETA ŠERBEDŽIJE: Patrijarh u centru pažnje u Botaničkoj bašti (FOTO)
Foto: Kurir

nasmejan

PORFIRIJE NA KONCERTU RADETA ŠERBEDŽIJE: Patrijarh u centru pažnje u Botaničkoj bašti (FOTO)

Kultura -

Čuveni glumac Rade Šerbedžija večeras ima koncert pod nazivom Ne okreći se, sine" u Botaničkoj bašti zajedno sa svojim bendom "Zapadní kolodvor".

Neposredno pred početak koncerta, u publici je viđen i patrijarh srpski Porfirije. On je tražio mesto da sedne i uživa u Šerbedžijinom koncertu.

Patrijarh Porfirije
foto: Kurir

Patrijarh Porfirije je poznat kao neko ko voli muziku, a kroz pop kulturu vidi način da dopre do što većeg broja ljudi, posebno mladih. On je jedan od prvih duhovnika koji ima instagram profil, odnosno dao je blagoslov da mu se otvori profil na ovoj društvenoj mreži.

Patrijarh Porfirije
foto: Kurir

Nisu mu strani ni razgovori sa čuvenim muzičarima kao što su Rambo Amadeus i Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa, a u jednoj nedeljnoj besedi u hramu Svetog Save je i citirao stihove iz Konstraktine pesme "In corpore sano".

1 / 14 Foto: Kurir

Da podsetimo, on je rođen 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kom je i diplomirao 1987. godine.

On je 46. po redu srpski patrijarh i poznat je kao "čovek iz naroda".

Patrijarh Porfirije
foto: Kurir

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:42

Otvoren koncert Beogradskog sindikata pesmom Za sve moje ljude

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track