HOĆE LI NJUKASL BITI DOMAĆIN EVROSONGA? Stigla PONUDA KOJA SE NE ODBIJA, konkurencija besna, u EBU ćute, a KONSTRAKTA NA DOBITKU!
Foto: Nenad Kostić

evrovizija 2023.

HOĆE LI NJUKASL BITI DOMAĆIN EVROSONGA? Stigla PONUDA KOJA SE NE ODBIJA, konkurencija besna, u EBU ćute, a KONSTRAKTA NA DOBITKU!

Pop kultura -

Iako je ukrajinski bend, Kaluša orkestar, pobedio ove godine u Torinu, Evropska radiodifuzna unija (EBU) presudila je da „ratom razorena nacija ne može da bude domaćin nakon ruske invazije.“ A kako je Britanac Sem Rajder završio na drugom mestu nakon što je izveo svoj hit Space Man,Velika Britanija će najverovatnije biti zemlja domaćin.

Ukrajina, Evrovizija, Kalush Orchestra, Kaluš Orkestar
foto: Printscreen

Ukrajinski javni emiter tvrdio je prošlog meseca da je EBU "uskratio Ukrajini pravo da bude domaćin Evrovizije 2023" i pozvao da se ta odluka preispita, ali upravo je objavljeno da je Njukasl proglašen jednim od 10 gradova koji su izrazili interesovanje da budu domaćini Pesme Evrovizije 2023. Zapravo, u ovom gradu tvrde da su „dobili ponudu koja se ne odbija.“

Gradovi širom ove ostrvske zemlje izneli su svoja imena za organizovanje godišnjeg muzičkog događaja otkako su organizatori prošlog meseca otkrili da su u pregovorima sa Bi-Bi-Si-jem da „potencijalno” Evrosong u Veliku Britaniju. Na listi su se našli Kardif, Glazgov, Mančester, Aberdin, Belfast, Lids, London, Birmingem i Liverpul, a sada je i gradsko veće Njukasla potvrdilo da „istražuje ponudu za Evroviziju 2023. i da već radi sa Invest Njukaslom na projektu.“

Njukasl
foto: Shutterstock

Aleks Hej, član kabineta zadužen za turizam, ističe ovim povodom da je Njukasl gostoljubiv, dobro povezan i ambiciozan grad sa dokazanim iskustvom u organizovanju događaja svetske klase.

- Stvarno bi bilo divno biti domaćin Evrovizije i verujemo da bi Njukasl bio savršen grad domaćin.

Iako još nema zvanične potvrde koje će mesto biti izabrano za održavanje Evrovizije, pojedini članovi EBU smatraju da je arena u Njukaslu, sa 11.000 mesta, odličan izbor.

Profimedia, Britanija, Izbori, Engleska, Referendum

Da bi bili domaćini Evrovizhttps://www.kurir.rs/tag/4579/evrovizijaije, gradovi moraju da ispune određene kriterijume, uključujući i prostor koji može da primi oko 10.000 gledalaca. Međutim, konkurencija je besna, tvrde da nova arena i konferencijski centar, vredni 300 miliona funti, a koji bi trebalo da budu izgrađeni u ovom gradu na severu Engleske, neće biti spremni na vreme za takmičenje 2023. godine.

Takođe, svaki grad domaćin mora da bude nadomak međunarodnog aerodroma i ima dovoljno hotelskog smeštaja za najmanje 2.000 zvaničnika, akreditovanih novinara i gledalaca. Ove uslove bi Njukasl mogao da ispuni.

Konstrakta, Evrovizija 2022
foto: Profimedia

Interesantno je, inače, da je opširan prilog o pesmi Evrovizije 2023. na ITV, uz Sema Rajdera, pokriven i snimcima Konstrakte koja „izvodi pesmu In Corpore Sano o Megan Markl na ovogodišnjem takmičenju“, a ima je i na drugim ondašnjim televizijama i društvenim mrežama.

(Kurir.rs/EBU/ITV)

Bonus video:

00:11

Andrija Jo kupio sebi stan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track