KONAČNO STAVLJENA TAČKA NA SAGU OKO GOLE BEBE NA NIRVANINOM ALBUMU: Okončan sudski postupak vredan 150.000 dolara!
Foto: Profimedia

TUŽBA ODBIJENA

KONAČNO STAVLJENA TAČKA NA SAGU OKO GOLE BEBE NA NIRVANINOM ALBUMU: Okončan sudski postupak vredan 150.000 dolara!

Pop kultura -

Američki sudija odbacio je tužbu Spensera Eldena protiv Nirvane zbog legendarne naslovnice albuma iz 1991. godine, na kojoj je Elden, kao beba, prikazan go.

Sada je 31-godišnji Spenser Elden rekao da njegovo pojavljivanje na naslovnoj strani albuma “Nevermind” predstavlja "seksualno zlostavljanje dece", ali je sudija rekao da je "prekasno za tvrdnju da je bio iskorišćavan". Eldenove pravne opcije sada su gotovo iscrpljene jer ne može ponovo da pokrene slučaj, iako je njegov pravni tim rekao američkim medijima da će se žaliti na presudu.

Spenser Elden
foto: Profimedia

Naime, predmet tužbe bila je slavna fotografija bebe koja gola pliva u bazenu prema novčanici dolara na udici. Tvrdio je da, kao beba, nije mogao da pristane na korišćenje slike i tražio 150 hiljada dolara odštete. Među optuženima je bio fotograf Kirk Vedl i bivši članovi Nirvane - Dejv Grol i Krist Novoselić i Kortni Lav, udovica pokojnog pevača Kurta Kobejna.

Elden je pokrenuo slučaj 2021. godine, tvrdeći da još uvek ima pravo da se žali na decenijama staru sliku jer mu je "stvarala probleme i stajala ga zarade u odraslom dobu". Tužba je odbačena, a zatim ponovo podignuta u januaru. Sudija u Los Anđelesu presudio je u petak da je Elden podneo svoj slučaj znatno nakon desetogodišnjeg roka zastarevanja. Advokat obrane istakao je da slučaj "nema osnove".

Spenser Elden
foto: Profimedia

Odbrana je tvrdila da je Elden uživao da bude “Nirvanina beba”, napominjući da je ponovo pozirao na taj način u kasnijoj dobi. Roditeljima gospodina Eldena plaćeno je 200 dolara za fotografiju 1991. godine, dok je Nirvanin album “Nevermind” prodat preko 30 miliona puta, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma svih vremena.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:14

Stefan Karić otkrio da li snima album

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track