SKANDALI I SVAĐE JE DOVELI DO TRONA: Evo zašto je Kamila ODBILA da nosi titulu princeze Dajane nakon udaje za Čarlsa!
Foto: Profimedia/AP

NOVA Vladarka

SKANDALI I SVAĐE JE DOVELI DO TRONA: Evo zašto je Kamila ODBILA da nosi titulu princeze Dajane nakon udaje za Čarlsa!

Pop kultura -

Posle sedam decenija, Ujedinjeno Kraljevstvo ima novu ženu koju naziva kraljicom.

Čarlsova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, postaje kraljica supruga, ali bez ovlašćenja suverena.

kraljica Elizabeta II, princ Čarls, Kamila Parker Bouls
foto: Profimedia

Titula je došla sa blagoslovom kraljice Elizabete Druge posle višegodišnjih svađa, koje datiraju iz dana pre nego što se udala za sadašnjeg kralja, tada princa.

Nije uvek bilo podrazumevano da će 75-godišnja Kamila uzeti ovu titulu, iako joj to ne daje ništa od suverenih ovlašćenja.

Dok je supruga kralja tradicionalno krunisana za kraljicu, pitanje koju će titulu imati Kamila kada Čarls postane kralj bilo je nezgodno mnogo godina, zbog osetljivosti u pogledu njenog statusa Čarlsove druge žene, ali i talasa tuge koji je zapljusnuo Britaniju nakon smrti njegove bivše supruge, princeze Dajane, u saobraćajnoj nesreći 1997. godine.

Princeza Dajana, Vojvotkinja Kamila
foto: Profimedia, EPA / Vickie Flores

Čarls i kraljevska porodica su se pažljivo bavili ovim pitanjem, imajući u vidu mišljenje javnosti o Kamili kao o „trećoj osobi“ koja je uništila brak između Čarlsa i voljene princeze.

Ali tokom decenija, Kamila je osvojila veliki deo britanske javnosti svojom diskrecijom, prizemnom ličnošću i odanošću svom mužu.

Kada su se Kamila i Čarls venčali na skromnoj građanskoj ceremoniji 2005. godine, ona je u stvari bila nova princeza od Velsa - Dajanina titula - ali je umesto toga sebe proglasila vojvotkinjom od Kornvola.

27.10.2017, Princ Čarls, Kamila Parker
foto: AP

Zvaničnici palate su godinama govorili da je Kamila "nameravala" da bude poznata kao "princeza supruga" - umesto tradicionalnog "kraljica supruga" - kada Čarls stupi na tron.

Ne postoji presedan za titulu princeze supruge, koju su navodno predložili kraljevski zvaničnici. Slična titula princa supruga korišćena je samo jednom - za princa Alberta, muža kraljice Viktorije, koji je vladao od 1837. do 1901. godine.

U intervjuu za En-Bi-Si 2010, Čarlsa su pitali da li će Kamila postati „kraljica Engleske, ako i kada postane monarh“. Oklevao je dok je odgovorio: „To je, pa... Videćemo, zar ne? To bi moglo biti...“

kraljevska porodica, kraljica Elizabeta, princ Čarls
foto: AP / Dominic Lipinski / Pool

Pitanje je rešeno kada je Elizabeta izjavila da želi da Kamila bude poznata kao kraljica supruga nakon što njen sin postane kralj. Bila je to potvrda koja je formalno označavala da je kraljevska porodica prihvatila Kamilu kao poštovanog starijeg člana i viđena je kao potez Elizabete da omogući što bezbolniji prelaz ka Čarlsovoj vladavini.

„Kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi, Kamili, pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila biće poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu“, rekla je Elizabeta u februaru 2022. godine, kada je obeležila 70. godišnjicu svoje vladavine.

Čarls je uzvratio da su on i Kamila „duboko svesni te časti“.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

„Dok smo zajedno nastojali da služimo i podržimo Njeno Veličanstvo i ljude u našim zajednicama, moja draga supruga je bila moja stalna podrška sve vreme“, rekao je on.

Ovu titulu nosila je i supruga Džordža VI, kraljica Elizabeta, poznata u kasnijim godinama kao kraljica majka nakon što je njena ćerka postala monarh 1952.

Po običaju, Kamila će biti pomazana na Čarlsovom krunisanju, iako bi to moglo da se izostavi.

Rođena kao Kamila Rozmari Šend 17. jula 1947. Nova kraljica supruga potiče od aristokrata sa dugim i bliskim vezama sa britanskom kraljevskom porodicom. Njena prabaka, Alis Kepel, bila je romantična partnerka kralja Edvarda VII.

Princ Čarls, Kamila Parker
foto: Profimedia

Upoznala je Čarlsa na polo meču 1970. kada je imala 23 godine, u vreme kad se on smatrao najpovoljnijim neženjom u Britaniji. Njih dvoje su se odmah zbližili, viđali su se do kraja 1972, ali romansu je prekinuo odlazak Čarlsa na osam meseci radi obavljanja pomorskih dužnosti.

U njegovom odsustvu, Kamila se 1973. udala za svog dugogodišnjeg dečka, vojnog oficira Endrua Parkera Boulsa. Par se razveo 1995. godine, ubrzo nakon što je Čarls dao eksplozivni televizijski intervju priznajući aferu sa Kamilom. Čarls i Dajana su se razveli sledeće godine.

Čarls i Kamila su čekali još devet godina da ozvaniče vezu, venčali su se 2005. na privatnoj ceremoniji u Gildholu u Vindzoru.

Kamila Parker, Princ Carls
foto: Ap Arhiva

Od tada, Kamila je preuzela desetine kraljevskih dužnosti. Ona je pokrovitelj ili predsednica više od 90 dobrotvornih organizacija i pokazala je posebno interesovanje za rad sa životinjama. Promoviše pismenosti i osnaživanje žena, zaslužila je poštovanje vodeći kampanje o teškim temama kao što su seksualno nasilje protiv žena i zlostavljanje u porodici.

Kamila je 2021. održala ono što su mnogi nazvali svojim značajnim govorom, pozivajući "muškarce u našim životima" da se uključe u prava žena i izražavajući saosećanje sa porodicama žena koje su ubijene.

Velika Britanija, Kamila Parker
foto: AP

Iste godine, Bakingemska palata je podvukla Kamilinu ulogu kao starijeg kraljevskog člana, proglasivši je kraljevskom damom najplemenitijeg reda podvezice, najvišeg viteškog reda u Britaniji.

Kurir.rs/Economic Times/B.M.

Bonus video:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track