PROKLETSTVO DIJAMANTA S KRALJEVSKE KRUNE SADA JE ČARLSOV USUD: Uprljan je prolivenom KRVLJU, a sada ga traže nazad! (FOTO)
Foto: AP Mark Large, Shutterstock

IMA SVOJU DUGU ISTORIJU

PROKLETSTVO DIJAMANTA S KRALJEVSKE KRUNE SADA JE ČARLSOV USUD: Uprljan je prolivenom KRVLJU, a sada ga traže nazad! (FOTO)

Pop kultura -

Skupoceni dijamanat "Kohinor" koji krasi kraljevsku krunu, navodno pripada Indiji, koja ga posle smrti kraljice Elizabete, želi nazad.

Tokom sahrane kraljice Elizabete mnogi su zapazili krunu koja se nalazila na vrhu kovčega sa skupocenim dijamantom "Kohinor“, koji vredi čak 591 miliona dolara i jedan je od najskupljih na svetu. Veruje se da potiče iz 12. veka i da su ga pronašli Indijci. U ruke Britanaca došla je 1850. godine, godinu dana nakon što su Britanci kolonizovali Indiju, a čemu su prethodila dva krvava rata.

sahrana kraljice Elizabete, kraljica Elizabeta
foto: Kirsty Wigglesworth / MirrorPix / Profimedia

Smatra se da je upravo ta prolivena krv "navukla“ prokletstvo na dijamant od 105 karata i veruje se da će se onom ko ga nosi dogoditi neka nesreća, prenosi Mondo.

Indija ga želi nazad

Budući da dijamant ima veliku vrednost, Indija, koja odavno nije britanska kolonija ga zahteva nazad. Peticija za vraćanje Kohinora, pokrenuta je od strane Indijaca osam minuta nakon kraljičine smrti. Kako navode stanovnici ove države, dijamant potiče iz rudnika Golkonda koji se nalazi u centralnoj južnoj Indiji i ima burnu istoriju.

Na "Kohinor" su nakon otkrivanja polagali pravo mogulski islamski carevi. Tako je ostalo do dolaska na vlast kraljice Viktorije pod kojom je konačno kolonizovan ovaj region 1849. godine. Ovo osvajanje je za sobom ostavilo na hiljade mrtvih.

Da bi se krvoproliće okončalo, "Kohinor" je ponuđen kao jedan od "poklona“ za primirje. Tadašnja kraljica je ovu ponudu prihvatila sa oduševljenjem. Međutim, Indijci sada poriču ovu primopredaju i tvrde da su ga Britanci ukrali.

Nije prvi put da traže povratak dijamanta

Ovo nije prvi put da Indijci traže dijamante nazad, pre više od dve decenije, 2000. godine indijski parlamentarci su potpisali pismo Britaniji u kojem su pozvali da se "Kohinor" sa kraljičine krune vrati.

London, sahrana kraljice Elizabete
foto: AP/Emilio Morenatti

Kako su tvrdili tada taj dijamant na najbolji način oslikava ono što je kolonijalizam bio – besramno potčinjavanje, prinuda i prisvajanje i njegovo vraćanje bi za njih značilo povratak dostojanstva.

Na kruni još 2.799 dijamanata

Inače, najskuplji dijamant da na svetu nije jedini koji krasi britansku kraljevsku krunu. Ovaj dijamant je zajedno sa 2.799 drugih prebačen na krunu koja je pravljena za majku kraljice Elizabete II. Dakle, Čarls je treći koji će nositi baš ovu krunu ukrašenu dijamantima, hermelinskim krznom i ljubičastim somotom, sa ogromnim, ukletim dijamantom na prednjoj strani.

(Kurir.rs/ Mondo)

Bonus video:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track