LOPOVI SU UKRALI REKVIZITE U VREDNOSTI OD PREKO 170.000 EVRA? Odgovori na sva pitanja i kontroverze nove sezone serije KRUNA
Foto: Click / Dean / SplashNews.com / Splash / Profimedia

možda niste znali

LOPOVI SU UKRALI REKVIZITE U VREDNOSTI OD PREKO 170.000 EVRA? Odgovori na sva pitanja i kontroverze nove sezone serije KRUNA

Pop kultura -

Serija "Kruna" Pitera Morgana temelji se na životu, karijeri i ostavštini nedavno preminule 96-godišnje kraljice, koja je služila Britaniji dugih 70 godina kao njen najdugovečniji monarh u istoriji.

Očekuje se da će sledeći deo Netfliksove visokobudžetne, nagrađivane serije opisati period u kojem se brak princa Čarlsa i Dajane, princeze od Velsa, polako raspadao.

U nastavku su odgovori na najčešće postavljana pitanja u vezi sa serijom.

Postoji li trejler za petu sezonu?

Ne još, ali Netfliks jeste objavio tizer za obožavatelje. Snimak prikazuje Dajanu (Elizabet Debicki) kako se sprema za svoj kontroverzni Panorama intervju sa sada osramoćenim Martinom Baširom 1995. U međuvremenu, viđen je Čarls (Dominik Vest) kako se priprema za sastanak sa Džonatanom Dimblbijem 1994. godine, tokom kojeg je slavno priznao preljubu.

Ko će igrati kraljicu u petoj sezoni?

Imelda Stonton — najpoznatija po ulozi Dolores Ambridž u „Hariju Poteru“.

- Volela sam da gledam Krunu od samog početka - rekla je Stonton u izjavi kada je objavljeno da je ona dobila ulogu.

- Iskreno sam počastvovana što sam se pridružila tako izuzetnom kreativnom timu.

Netfliks je 30. jula objavio prvu sliku Imelde kao kraljice i napisao: „Rani pogled na našu novu kraljicu Elizabetu II, Imeldu Stonton.“

Ko će još biti u petoj sezoni?

Elizabet Debicki—koja je imala glavne uloge u „Velikom Getsbiju“ i „Tenetu“, preuzima ulogu Dajane, princeze od Velsa.

- Duh princeze Dajane, njene reči i njeni postupci žive u srcima mnogih. Moja je istinska privilegija i čast da se pridružim ovoj maestralnoj seriji, koja me je potpuno opčinila od prve epizode - rekla je 31-godišnja australijska glumica.

U međuvremenu, Dominik Vest će stupiti u ulogu princa Čarlsa, Lesli Menvil će se pojaviti kao princeza Margaret.

- Ne mogu biti srećnija što igram princezu Margaret - podelila je Menvil.

Što se tiče princa Filipa, Džonatan Praj biće poslednji vojvoda od Edinburga. Ovaj 74-godišnji velški glumac je i ranije glumio kraljevske protagoniste u brojnim Šekspirovim najvećim tragedijama – uključujući nagrađenu ulogu Hamleta na Brodveju.

Kejt Midlton, princ Vilijam, princ Hari, Megan Markl
foto: Pool / Zuma Press / Profimedia

Hoće li se princ Vilijam i princ Hari pojaviti u petoj sezoni?

Da, oba princa će se pojaviti u sledećoj sezoni. Deca glumci Tedi Houli i Vil Pauel će glumiti princa Harija dok odrasta 90-ih, dok će Timoti Sambor i Senan Vest odati počast princu Vilijamu (Senan je takođe sin Dominika Vesta).

Koji vremenski period će biti pokriven u petoj sezoni?

Do danas, svaki deo Krune je trajao otprilike jednu deceniju. U početku se očekivalo da će peta sezona biti poslednji deo serije i da će prikazati period od ranih 90-ih do 2000-ih, ali su se kasnije predomislili, odlučivši umesto toga da podele događaje koji su se desili tokom jedne decenije na dve sezone.

- Kada smo počeli da razgovaramo o pričama za petu sezonu, ubrzo je postalo jasno da bi trebalo da se vratimo na prvobitni plan i uradimo šest sezona da bismo opravdali bogatstvo i složenost priče“, rekao je Morgan.

Imajući to na umu, peta sezona će verovatno početi početkom 90-ih i završiti negde sredinom te decenije. Prva polovina 90-ih bila je posebno burna za kraljicu, sa dosta incidenata. Došlo je do raspada tri braka njene dece: odvajanje princa Endrua i Sare Ferguson u martu; Razvod princeze Ane od Marka Filipsa, koji je završen u aprilu; i razdvajanje princa Čarlsa i princeze Dajane, koje je objavljeno u decembru.

Takođe je obeležen požar u zamku Vindzor, što je na kraju dovelo do toga da je kraljica platila porez na svoj prihod i otvorila Bakingemsku palatu za javnost kako bi pomogla u finansiranju restauracije.

Koja se kontroverze vezuju za petu sezonu?

Džemima Kan, Dajanina bliska prijateljica objavila je da je prekinula veze sa ekipom koja radi na snimanju serije nakon što je videla da se Netfliks ne nosi sa Dajaninom pričom „sa poštovanjem i saosećanjem kao što sam se nadala“. Kan je tvrdila da je pristala da podrži Pitera Morgana u pisanju scenarija jer „zaista mi je bilo važno da poslednje godine života moje prijateljice budu prikazane tačno i sa saosećanjem, kao što se nije uvek dešavalo u prošlosti“, ali su oni odbili da joj daju zasluge pa je zato odustala.

Četvrta sezona prikazala je Dajanu kao žrtvu, naglašavajući njen osećaj otuđenosti unutar kraljevske porodice zajedno sa njenom borbom sa bulimijom. Sledeći deo će, međutim, verovatno biti dosta sporan – počevši od ranih 90-ih, kada su se Dajana i Čarls suočili jedan sa drugim preko štampe.

Da li je bilo pljačke na setu?

U februaru je objavljeno da su lopovi ukrali rekvizite u vrednosti od preko 170 000 evra iz tri vozila dok se snimanje odvijalo u Jorkširu. Među više od 350 predmeta koji su nestali nalazi se replika Faberžeovog jajeta iz 1897. godine, zlatni kandelabri, srebrni toaletni stočić, pozlaćeno stakleno posuđe itd. Netfliks je izdao molbu da ko može pomogne u pronalaženju predmeta i incident trenutno istražuje policija.

Kada će biti objavljena peta sezona?

Netfliks je potvrdio da se serija vraća 9. novembra, prenosi vogue.

(Kurir.rs / Zadovoljna.rs)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track