MORAO JE DA TRAŽI DA SUPRUGU ISKLJUČE S APARATA: Neverovatna priča poznatog glumca, koji je jednom otpušten jer je UDARIO UČENIKA
Foto: Profimedia

turbulentan život

MORAO JE DA TRAŽI DA SUPRUGU ISKLJUČE S APARATA: Neverovatna priča poznatog glumca, koji je jednom otpušten jer je UDARIO UČENIKA

Pop kultura -

Kad bismo probali da definišemo šta je glumačka niša Lijama Nisona, to bi bilo teško, jer se podjednako dobro snalazi i u ratnim drama, akcijama, naučnofantastičnim filmovima... Ko zvezdu Superstar kanala, u nedelji pred nama gledaćemo ga u filmovima: "Rob Roj", "Noćna potera", "Putnik", "Šetnja među grobovima" i "Drugi čovek".

Nison je rođen u Severnoj Irskoj 7. juna 1952. Od najranijih godina radio je razne poslove, bio vozač kamiona, viljuškarista u pivari, asistent arhitekte...

Kad je imao devet godina, počeo je da trenira boks i bio je amaterski viši bokserski šampion. Svoju sreću pokušao je da pronađe i kao učitelj studirajući univerzitetski koledž.

Međutim, ljubav prema glumi, kojom se amaterski bavio od 11. godine, nije jenjavala. Tada je debitovao u školskoj predstavi, što možda nikad ne bi prihvatio da u njoj nije igrala i devojčica koja mu se dopadala. Ljubav prema njoj rodila je i ljubav prema dramskoj umetnosti.

Lijamova karijera pred kamerom započela je 1978. godine u filmu "Pogrešni hodočasnik", a osam godina kasnije preselio se u Holivud u nameri da ga osvoji. S vremenom je i uspeo, ređajući filmske uspehe.

Odbio je ulogu Džejmsa Bonda

Početkom devedesetih, kad je uloga Oskara Šindlera u Spilbergovoj "Šindlerovoj listi" donela Lijamu Nisonu nominaciju za Oskara i ogromnu slavu, ponuđeno mu je da bude novi Džejms Bond u filmu "Zlatno oko". Ipa, on je odbio da bude naslednik Timotija Daltona, pa je uloga pripala Pirsu Brosnanu.

Tada je istakao da ga ne zanimaju uloge u akcionim filmovima (da, Lijam Nison nije hteo da ga pamtimo po akcionim scenamai!), ali je kasnije priznao da je to učinio zbog Nataše Ričardson. Pokojna glumica, s kojom je Lijam tada bio u vezi, rekla je da se neće udati za njega ako postane Bond.

- Morao sam da pristanem na taj uslov jer sam želeo da je oženim - istakao je.

Morao je da traži da njegovu suprugu isključe s aparata

Ljubavna priča Lijama Nisona i Nataše Ričardson bila je jedna od najlepših u svetu poznatih, a par je godinama izgledao kao na sedmom nebu kad god i gde god bismo ih videli. Nakon nekoliko godina sreće i rođenja dvoje dece, britanska glumica je 2009. godine doživela nesreću na skijanju nakon koje je pala u komu zbog izliva krvi u mozak, a u životu su je održavali aparati.

- Stajao sam kraj njenog kreveta i rekao joj, iako me nije čula, da je volim. Rekao sam joj: "Draga, iz ovoga se više ne vraćaš, jako si udarila glavom. Otišla si. Vraćamo te u Njujork gde ćemo skupiti prijatelje i porodicu" - ispričao je kasnije Nison, koji je morao da da odobrenje da se aparati isključe.

Naime, ranije su razgovarali o tome kako bi postupili da se ikada nađu u takvoj situaciji i usaglasili su se da bi oboje doneli ovu tešku odluku.

Otpušten je jer je udario dečaka

Pre nekoliko godina glumac je potvrdio glasinu da je sedamdesetih godina prošlog veka u Njukaslu radio u školi i da je otpušten nakon što je udario petnaestogodišnjaka koji mu je pretio nožem tokom časa.

- Uvek ima problema s disciplinom, problem je smiriti ih pre nego što počneš da predaješ. Ovaj klinac nije hteo da se smiri, želeo je da ometa čas. Zato sam mu prišao i zamolio ga da napusti čas. On je izvukao nož. Moja reakcija bila je udarac, što nije trebalo da uradim, ali osetio sam se ugroženo - ispričao je Nison.

Možda niste znali...

Popularni glumac odlikovan je ordenom reda Britanske imperije na Kraljičinoj milenijumskoj listi časti 2000. za zasluge u drami.

Bio je počasni član odbora Konferencije dramskih škola koja nadgleda sve dramske škole u Engleskoj, pored ser Entonija Hopkinsa, Brajana Koksa, Ričarda Harisa, Džeremija Ajronsa...

Nacionalni je ambasador dobre volje u Irskoj. Dugogodišnji je zagovarač legalizacije abortusa u Irskoj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:16

KO JE SRPSKI ŠPIJUN PO KOME JE NASTAO DŽEJMS BOND? Duško je bio dvostruki agent, a sad je otkriveno i ZNAČENJE BROJA 007

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track