PRVI ČOVEK KATARA ŠEIK TAMIN IMA TRI SUPRUGE, TRINAESTORO DECE: Njegova majka bila je jedna od najmoćnijih žena u državi!
Foto: Algerian Presidency Offic / Sipa Press / Profimedia

evo ko je on!

PRVI ČOVEK KATARA ŠEIK TAMIN IMA TRI SUPRUGE, TRINAESTORO DECE: Njegova majka bila je jedna od najmoćnijih žena u državi!

Pop kultura -

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani održao je govor na današnjoj ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru, a život najmoćnijeg čoveka ove države godinama u nazad intrigira javnost.

Šeik Al Thani je rođen 1980. godine u glavnom gradu Katara kao četvrti sin bivšeg katarskog emira Hamada bin Kalife Al Thanija i njegove druge supruge. Iako nije bio prvi u redu za preuzimanje prestola, zahvaljujući njegovim sposobnostima poverena mu je ta uloga. Pre toga je uspešno obavljao zadatke kao političar na nižim pozicijama vlasti.

šeik Tamim bin Hamad Al Thani
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Obrazovao se u prestižnim privatnim školama u Velikoj Britaniji a 1997. godine diplomirao je na uglednoj britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst. Tečno govori engleski i francuski jezik.

Nakon vojne akademije služio je u katarskoj vojsci put prema preuzimanju emirata otvorio mu se 2003. kada je njegov stariji brat objavio da ne želi da stupi na presto emir. Tamim Al Thani je napredovao i kroz vojnu hijerarhiju pa je 2009. postao zamenik komadanta katarskih vojnih snaga.

Poznat je kao veliki ljubitelj sporta. SP u Kataru prate kritike zbog ljudskih prava u ovoj zemlji što je on okarakterisao kao nečuvenu kampanju protiv ove zemlje. Katarski šeik je 2005. stupio u prvi brak. Njegova prva supruga sa kojom se pojavljuje u javnosti, Sheikha Al Mayassa bint Tamim bin Hamad Al Thani ujedno i njegova rođaka. Imaju dve ćerke i dvojicu sinova.

Četiri godine kasnije Sheikha Al-Anoud bint Mana Al Hajri, ćerka bivšeg katarskog ambasadora u Jordanu, postala je njegova druga supruga. Imaju tri ćerke i dvojicu sinova. Pre osam godina oženio se treći put. Njegova izabranica je Sheikha Noora bint Hathal Al Dosari. Treći brak doneo mu je trojcu sinova i ćerku.

šeik Tamim bin Hamad Al Thani
foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Majka katarskog emira Šejha Moza bint Naser jedna je od tri žene bivšeg vladara zemlje i godinama je posvećena socijalnom radu. Značajan je njen doprinos "Katar fondaciji, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio "Grad obrazovanja" u Dohi i doveo u Katar američke fakultete. U Gazi je Moza pokrenula izgradnju niz obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena poseduje sedam počasnih doktorata.

Moza je supruga često pratila na njegovim službenim putovanjima. Svetsku javnost je privukla besprekornim stilom, ali i stavom, koji je uvek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama. Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Khalifa Ala Thanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dete katarskog vladala, proglašen je za prestolonaslednika i nosi titulu sadašnjeg emira. Majka je sedmoro dece, ima pet sinova i dve ćerke.

Šejha Moza bint Naser je 1977. postala supruga katarskog emira, imala je tada 18 godina. U to vreme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Moza znanje sjajno primenjuje u praksi, aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć deci.

šeik Tamim bin Hamad Al Thani
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada je u pitanju njen stil, "Vog" ju je uvrstio u pet najbolje odevenih žena sveta, a "Veniti fer" progasio najlepše obućenom damom plave krvi, dok je za Džulijena Mekdonalda ona je druga Džeki Kenedi.

Moza je jedna od retkih dama uvek u javnosti oblači komade visoke mode, "Šanel", "Živanši", "Dior" njene su omiljene modne kuće. Njeno veličanstvo kupuje komade koji koštaju između 20 i 30 hiljada dolara, a specijalno dizajnirana odeća za nju dostiže cenu i do 100. 000 dolara. Pojedini izvori tvrde da se u njenoj rezidendciji krije pravo modno bogatstvo.

(Kurir.rs/Ženablic)

Bonus video:

01:34

BOŽE PRAVDE U ABU DABIJU Šeik Muhamed bin Zajed objavio video posete Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track