HOLIVUDSKA LEPOTICA BILA VEČITA MISTERIJA: Niko nije znao gde živi, BILA JE DRSKA I ŠKRTICA, a njene afere bile su JAVNA TAJNA
Foto: Profimedia

Tajanstveni život GRETE GARBO

HOLIVUDSKA LEPOTICA BILA VEČITA MISTERIJA: Niko nije znao gde živi, BILA JE DRSKA I ŠKRTICA, a njene afere bile su JAVNA TAJNA

Pop kultura -

Greta Garbo bila je američka glumica švedskog porekla i jedna od najvećih filmskih zvezda tridesetih godina 20. veka.

Već sa svojim trećim filmom "Put i đavo" iz 1926. godine, Garbo je postala toliko popularna da je njen prvi zvučni film, Ana Kristi, reklamiran pod sloganom "Garbo govori!".

Ovaj film joj je doneo prvu nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu i status međunarodne zvezde. Drugi poznati filmovi u kojima je igrala su "Romansa", "Grand hotel", "Ana Karenjina", "Dama s kamelijama" i "Ninočka". Posle neuspeha filma Žena sa dva lica, dvadesetsedmog u njenoj karijeri, Greta se povukla sa filma. Na kraju filmske karijere imala je četiri nominacije za Oskara. Američki filmski institut je uvrstio među pet najboljih glumica 20. veka.

Greta se nije udavala i nije imala dece i živela je sama. Ljubavne afere koje je imala sa brojnim glumicama bile su javna tajna. Garbo je vešto izbegavala intervjue i pojavljivanja u javnosti, te je od 1941. godine kada se povukla, pa do smrti 1990. godine stvorila svojevrstan mit o sebi kao jednoj od najmisterioznijih javnih ličnosti. Bila je tajanstvena i nekomunikativna, te nije ni čudo što je dala jedan od najkraćih intervjua u istoriji. Kada je novinar počeo razgovor rečenicom: "Znate, pitam se..." Garbo je odsečno odgovorila: "A zašto se pitate?" i otišla.

Glumica Greta Garbo nije volela ljude, ali je svojim pogledom zavodila milione. Zarađivala je astronomske svote novca od posla, ali je bila neverovatno škrta.

Žena sfinga koju niko nije mogao da razume. Bila je hladna kao led. Divna, stidljiva devojka. Bioskopska ikona koja je nestala sa ekrana sa samo 36 godina. Međutim, njen život je bio pun kontradiktornosti.

I pored garderobe prepune fenomenalnih haljina, nosila je uglavnom muške pantalone i ne tako čiste džempere. Muškarci su umirali za njom, ali je je ona ipak ušla u vezu sa ženom.

Diskografska kuća često nije znala gde živi

Stalno je bila u pokretu - selila se od kuće do kuće, stalno tražeći više privatnosti. Greta je imala prirodnu sklonost ka usamljenosti, koja je bila pogoršana nemilosrdnim napadom na njenu ličnost, izazvanom široko rasprostranjenom opsesijom. A štampa - posebno fotografi - nemilosrdno su imali želju za informacijama o privatnom životu zvezde. Bilo je trenutaka kada čak ni MGM nije imao pojma gde Greta živi. Klarens Braun je ispričao kako ga je jednom pozvala kod sebe da pročita neki dijalog sa njom, a ispostavilo se da je poslednjih godinu dana živela preko puta njegove kuće.

Izdaja

Otprilike godinu dana krajem 1920-ih, mladi švedski par Gustaf i Sigrid Norin brinuli su o njenom domu: kupovali su, kuvali, čistili, vozili je i davali lažne informacije o tome gde se nalazi skoro svima koji su je zvali. Greta se, naravno, nikada nije javljala na telefon. Norinijevi su na kraju "izdali" svog poslodavca dajući opširan intervju novinarki Rili Pejdž Palmborg, sa kojom je Greta ranije imala dobre odnose. Novinarka je glumicu "izdala” i pisanjem knjige pod nazivom "Privatni život Grete Garbo” – Edington je pokušao da spreči Doubledai, Doran & Compani da je objavi, ali uzalud.

Pretpostavlja se da je Pejdž dobro platila Norinijeve za ovaj izuzetno detaljan i vrlo iskren razgovor o životu božanske Grete, koja je zapravo bila njihovih godina (u dvadesetim). U svakom slučaju, vredelo je cene – njena knjiga sadrži najpotpuniji prikaz kako je Garbo živela u to vreme i kako je tada bilo živeti sa njom. Iz tog razloga, knjiga je opširno citirana u skoro svakoj narednoj publikaciji o glumici.

Ishrana

Za doručak omiljeni sok, kobasica sa sosom, tost, poširano jaje, prženi krompir, domaći biskvit, kafa. Kada je išla na posao, imala je za ručak "šumsko voće... prethodno kuvano i zaslađeno tapiokom u prahu... sendvič sa sirom ili hladnim mesom i sveže voće. Garbo joj je nosila ručak (salata, sendvič, mleko ili pivo) umotan u papirnu kesu, kao normalna devojka koja radi u radnji“ – bilo šta osim da jede u kafeteriji sa svima ostalima.

Štednja

U knjizi se navodi sledeće:

- Naterala nas je da kupimo sve što nam je bilo potrebno u kući, ali štedljivo. Postavila je ograničenje troškova života od 100 dolara mesečno. [...] Pažljivim kupovinom uspeo sam da smanjim troškove za hranu na 85 dolara mesečno za prva dva meseca. Ipak, požalio se Greti. Utvrdili smo da, kako god se trudili, ne možemo da joj ugodimo. Napadala nas je iz principa. Krajem svakog meseca je bila komedija [...].

Nekoliko dana nakon što smo preuzeli njenu kuću, Garbo mi je dala "Pedeset dolara u gotovini i crnu svesku. Rekla je da je novac za razne kupovine i rekla mi je da prikupim račune za sve. U svesku sam trebao da zapišem svaki artikl sa datumom kupovine. Morao sam da zakačim račun na stranicu na kojoj je uneta“. Na kraju meseca, Garbo bi pregledala svoju svesku i precrtala svaki račun nakon što ga proveri. Verujte mi, rekao je Gustaf, sve je moralo biti na papiru do poslednjeg centa [...]. Ne dozvolite da vam neko kaže da Greta Garbo ne zna kako da rukuje novcem.

Garderoba

- Moje obaveze su uključivale brigu o njenoj odeći. Nikada je nisam videla da nosi bilo koju od večernjih haljina koje su visile u ormanu... Bilo ih je koje nikada nije nosila. Kupila ih je iz zezanja. Garbo je takođe držala staro tartan odelo u svom ormanu iz vremena kada je bila u Turskoj sa Mauricom Stilerom. Rekla mi je da ga čuvam od moljaca. Volela je jednostavnu odeću, većinom po meri. Nosila je mušku pidžamu, uglavnom svilenu, sa kragnama zakopčanim uz vrat - rekla je Sigrid.

-Svoje džempere i odela od tvida uparila je sa muškim krojačkim košuljama i kravatama – imala ih je veliki izbor, u različitim bojama i različitim vrstama [...]. Većinu vremena je nosila lagane vunene helanke popularne u Švedskoj.

Njene cipele je uglavnom kupovao Gustaf. Nije htela da nosi neudobne cipele ili da se klati u visokim potpeticama sa uskim prstima. Umesto toga, odlučila se za muške oksfordice u najmanjoj veličini. Kladim se da je imala desetak pari svetlo braon boje u svojoj garderobi. Često kada bih kupila bi rekla: 'Savršeni su za momke poput nas, zar ne, Gustafe?'

Kozmetika

- Garbo uopšte nije negovala njenu kožu. Nikada je nisam video da stavlja kap kreme. S vremena na vreme trljala je komad leda na lice "da osveži“, kako je rekla. Malo šminke je bilo na njenom toaletnom stočiću. Osim pudera za lice i srebrnih toaletnih potrepština išta više. Slično je tretirala i parfem. Imala je samo jednu bočicu sa mirisom gardenije, ali se nije smanjila tokom našeg boravka. Mirisala je samo na sapun od lavande.

Pod tušem je oprala kosu šamponom, a zatim je isprala vodicom koju sam za nju napravio od semena kamilice. To je sprečilo da potamni i dalo joj prelep sjaj. Glumičina kosa je bila ravna kao strela, a po kući joj je bila uvek puštena, sa pramenovima iza ušiju.

Njen dan

Ustajala je u sedam. Zatim je plivala u bazenu dvadeset minuta. Doručkovala je u krevetu (uvek ju je posluživao Gustaf). Pregledala je novina u potrazi za člancima o sebi, koje je potom iscepala. Igrala se sa psom i mačkama. Onda je požurila na posao. "Požuri, Gustafe. Vozi brže. Oni se ljute u studiju kada kasnim." Kada nije radila, ponekad bi ostajala u krevetu po dva-tri dana zaredom, ustajući samo da se kupa ili sunča. Čitala je mnogo. Knjige na švedskom, nemačkom i engleskom. Uveče bi išla u duge šetnje: Obukla bi običan kaput, povukla nisko šešir, stavila ruke u džepove i izašla. Volela je da šeta po kiši i jaše konja, koje je hrnila i sređivala tri ili četiri puta nedeljno kada nije radila. Plašila se provalnika.

Ipak je imala prijatelje

To su bili njeni prvi pravi prijatelji u Holivudu. Garbo bi sedela pored ognjišta i šalila se s njima kao devojčica. Neki društveni život osim toga? Nikada je nisu privlačili noćni klubovi i restorani u koje su druge filmske zvezde često odlazile. Nije volela da pleše. Šta je zabavno jesti u sobi punoj stranaca? U Švedskoj se prijatelji sastaju zbog flaše šampanjca, čaše vina ili krigle piva. Ovde ljudi pokušavaju da izgledaju kao da su uživali da piju iz flaše skrivene ispod stola. A onda moraju da sede i pretvaraju se da piju ledeni čaj ili pivo od đumbira. Sve je to tako detinjasto.

Otkaz

Posle skoro godinu dana, Norinijevi su odlučili da im je dosta. Gustaf je odrastao u bogatoj porodici i bio je dobro obrazovan, a njegovi roditelji su živeli u blizini. Nisu voleli da im sin živi kao sluga. Avantura sa upravljanjem kuće je privedena kraju. Mladi par je dao otkaz i pokušao da se dogovori Gretom kada da napuste imanje. Jednog dana, kada je bila u jednom od svojih raspoloženja gde ništa i niko nije mogao da je zadovolji, Gustaf ju je podsetio da on i Sigrid odlaze za dve nedelje i da će uskoro morati da nađe nekoga da ih zameni.

- Promenila je ponašanje za tren oka. Garbo kao da njihov odlazak nije shvatala ozbiljno. Nije ni tražila nekoga da nas zameni. Išao sam otišao kod nje da razgovaram sa njom. Ležala je na krevetu kao i obično. Kada sam joj rekao da se sutra iselimo, rekla je: 'Ne možeš me ostaviti ovako. Ko će da se brine o mojoj kući' - navodi Gustaf.

- Sledećeg jutra, gospodin Edington, njen finansijski savetnik, je došao i pokušao da nas ubedi da ostanemo – ponudio nam i veći novac – ali sam mu rekao da sam dobio posao u jednom od studija. Ne kao glumac, već na odeljenju za modelarstvo, gde se izrađuju minijaturni modeli gipsanih garnitura, kao i elementi pravih garnitura. Oprostili smo se i od tada nismo videli Gretu Garbo.

Niko od nas nikada neće zaboraviti mesece koje smo proveli pod istim krovom sa ovom čudnom ženom. Svaki dan smo viđali Garbo bez njene maske, a opet smo se osećali kao da ništa ne znamo o njoj - zaključuju supružnici.

Ko je Greta Garbo?

Garbo sa kojim su Norinijevi imali posla bila je dvadesetčetvorogodišnja imigrantica, jednostavna devojka bez podrške nakon Stillerovog odlaska, odsečena od porodice i starih prijatelja, koja je živela u svetu koji joj je bio dvostruko stran: Americi i Holivudu . I oči celog sveta bile su uprte u nju.

Zapažanja Norinijevih se odnose na ranu fazu glumičinog života, ali se u velikoj meri odnose i na ostatak njenog života – ne samo njene manje navike su ostale iznenađujuće stabilne, već i životne stavove.

I dalje je bila nestalna u ophođenju sa ljudima sa kojima je bila manje-više intimna: odbijala je, na primer, da potvrdi svoje prisustvo na večeri ili zabavi. Bila je i nespretna i moćna.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:20

HOLIVUD I MRAMORAK! KURIR U SELU ŽENE NBA ZVEZDE Bivša striptizeta zaboravila svoje! Danijelina baka za praunuka saznala iz novina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track