PREMINUO LEGENDARNI MODNI KREATOR: Renato Balestra je obeležio bitan period SVETSKE mode, evo šta je pričao o Srbiji i Srpkinjama
Foto: ELIANO IMPERATO / AFP / Profimedia

tuga

PREMINUO LEGENDARNI MODNI KREATOR: Renato Balestra je obeležio bitan period SVETSKE mode, evo šta je pričao o Srbiji i Srpkinjama

Pop kultura -

Dizajner Renato Balestra, doajen italijanske mode, preminuo je u svom domu u Rimu u 99. godini.

Balestra je otvorio svoje prvi modni atelje 1959. godine u Rimu, nakon što je završio šegrtovanje kod Venecijanija i radeći za Emilija Šuberta, Mariju Antoneli i Sorele Fontanu.

Renato Balestra
foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Rođen u porodici arhitekata i inženjera, isticao se jedinstvenim umetničkim duhom i često opisivan kao „modni slikar“.

Poznat po kombinovanju tkanina i sa providnim materijalima, raznobojnim vezovima i šik kreacijama, njegovo prezime takođe je povezano sa posebnom bojom – Balestra plavom.

On je ostavio dubok trag i u Srbiji, gde je održao više modnih revija. Balestra je 1998. godine radio kostime za Rosinijevu operu "Pepeljuga" koja je izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U martu 2013. održao je u Skupštini grada Beograda humanitarnu modnu reviju za pomoć prihvatilištu dece bez roditeljskog staranja, gde je prikazao najnoviju kolekciju kojom je zatvorio Nedelju visoke mode u Rimu.

Balestra je tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine javno izrazio svoje negodovanje zbog toga. Takođe, prilikom jedne posete Beogradu 2016. godine, rekao je da je to za njega “kao povratak domu”.

Njegova strast prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti vodila je tome da je dizajnirao kreacije za Avu Gardner u filmovima Bosonoga kontesa i Sunce se ponovo rađa, Đinu Lolobriđidu u Najlepšoj ženi na svetu, Sofiju Loren u ostvarenju Sreća biti ženom, Kandis Bergen u Avanturistima...

Kreirao je kostime i za Rosinijevu operu Pepeljuga, koja je gostovala i na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1998. godine.

U Svečanoj sali Skupštine grada beograda 2013. godine organizovao je reviju za pomoć deci bez roditeljskog staranja i prikazao najnoviju kolekciju kojom je takođe zatvorio Nedelju visoke mode u Rimu.

Renato Balestra
foto: ELIANO IMPERATO / AFP / Profimedia

Balestra se takođe istakao i po kombinovanju muške i ženske mode i bio je pionir u stvaranju uniseks kombinacija.

Poznato je da ste za vreme bombardovanja Srbije našoj zemlju sve vreme davali podršku...

- Tako je, trudio sam se da ceo svet zna kakva nepravda se ovde dešavala. Volim Srbiju, volim vaš narod i ta ljubav će trajati dok sam živ.

Veliko ste ime svetskog dizajna. Da li živite život velike zvezde?

- Ne! Živim kao svaki običan čovek, ali se trudim da mi svaki dan bude smislen i pun lepih događaja i susreta sa prijatnim ljudima. Volim umetnost, njoj sam maksimalno predan, ona me opušta i inspiriše, bez nje ne bih mogao da zamislim život.

Kako vam se dopadaju Srpkinje?

- Lepe su, elegantne, moderne i neposredne. Koliko su mi lepe govori činjenica da će na mojoj reviji biti angažovano trideset srpskih manekenki. A pravi predstavnik srpske lepote je operska diva Jadranka Jovanović, sa kojom bih čak voleo i da zapevam neku ariju - pričao je Balestra u intervjuu za Kurir.

Njegovo ime postalo je jedan od sinonima za modnu industriju, a Renato Balestra dobitnik je svih međunarodnih priznanja u svetu mode.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

11:32

OTAC GARDISTE POGINULOG NA TOPČIDERU POSLE 18 GODINA OTKRIVA DETALJE: Nismo dozvolili iskopavanje tela, onda smo dobili OVE pozive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track