PUSTOLOV JEO ŽIVE RIBE I BUBE, A ONO ŠTO SVI ŽVAĆEMO NAPRAVILO PAKAO: Hteo samo to da jede kad se njegov organizam POBUNIO!
Foto: Air New Zealand / Shutterstock Editorial / Profimedia

NIJE MU PRIJALO

PUSTOLOV JEO ŽIVE RIBE I BUBE, A ONO ŠTO SVI ŽVAĆEMO NAPRAVILO PAKAO: Hteo samo to da jede kad se njegov organizam POBUNIO!

Pop kultura -

Pustolov, avanturista, čovek koji se snađe u svakoj nepredvidivoj situaciji, jednom rečju Ber Grils (48), na svojim putovanjima jeo je svašta, od žive ribe, preko buba, pa sve do srca uginulih životinja, a onda je u jednom trenutku rešio bude vegan i jede samo sirovo voće i povrće, što ga je dovelo do kamena u bubregu.

- Bio sam godinama velika pristalica veganske ishrane, ali moje telo se toga zasitilo - rekao je Brils za BBC. Otkrio je da kada je pre godinu dana dobio koronu on je udvostručio zdravu ishranu - pio je dosta ceđenih sokova i jeo sirovo povrće. A zatim je dobio jake bolove u bubrezima, a umalo i kamen u istim.

Ber Grils
foto: Profimedia

- Posle toga počeo sam da uključujem kvalitetnu šniclu i džigericu. Moj ručak se sastoji od mesa, jaja i mlečnih proizvoda, puno putera i voća - objasnio je Grils.

Prema jednom istraživanju, ljudi koji su jeli dosta sirovog povrća, patili su od gasova, zatvora, nadutosti, insomnije, suve kože, smanjene snage i libida.

- Sirova hrana je prvobitno suva i teška za varenje, zato njeno preterano unošenje može da poremeti sistem za varenje. Ona sadrži lošu apsorpcija hranljivih materija i pravi neravnotežu u našem telu - objašnjavaju stručnjaci. Takođe, urolozi napominju da se kamen u bubregu najviše sastoji od kalcijum oksalata, a kojeg sadrže biljna i veganska hrana.

Ber Grils
foto: Nacionalna Geografija

- Lisnato povrće i povrće su uobičajeni u veganskoj ishrani, ali nažalost imaju i visok sadržaj oksalata. Ako želite da sprečite kamen u bubregu dok ste na veganskoj ishrani (ili bilo kojoj dijeti), pokušajte da izbegavate ili ograničite sledeću hranu: spanać, jagode, pšenične mekinje, orašaste plodove, cveklu, crnu čokoladu i čaj - savetovali su strčnjaci.

Inače, Ber Grils je za potrebe snimanja svog serijala "Protiv divljine" nekoliko dana proveo u Srbiji, tačnije na Staroj planine. Bio je oduševljen našom zemljom, kao i kuhinjom.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

01:40

David je zlatiborski Ber Grils

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track