SLAVNI GLUMAC BI USKORO MOGAO DA SE NAĐE NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI?! Preti mu suđenje zbog VELIKOG GREHA njegove porodice
Foto: Printscreen Twitter

ozbiljne optužbe

SLAVNI GLUMAC BI USKORO MOGAO DA SE NAĐE NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI?! Preti mu suđenje zbog VELIKOG GREHA njegove porodice

Pop kultura -

Britanski glumac Benedikt Kamberbač (46) mogao bi da uskoro ide na suđenje na Barbadosu zbog robovlasničke prošlosti njegove porodice.

Benedikt Kamberbač, Dr Stange, Dr Strejndž
foto: Profimedia

Strani mediji pišu kako su njegovi preci imali plantažu šećerne trske upravo na tom ostrvu i gde su pobune robova okrutno gašene u krvi.

Tamošnja vlast bi mogla da pokrene istragu, a prema navodima medija, postupak je u "najranijoj fazi".

Neimenovani visoki funkcioner na Barbadosu ne negira da bi se porodica Kamberbač mogla suočiti sa zahtevom za naknadu štete zbog istorijskih veza sa ropstvom na ostrvu, piše Sky News.

Robovlasnička "priča" o njegovoj porodici započela je sa jednim od njegovih predaka, pradedom džošuom Kamberbačom. On je 1728. kupio plantažu Klilend (Cleland) na severu Barbadosa i započeo sa tada unosnim uzgojem šećerne trske. Na plantaži je radilo 250 robova.

Benedikt Kamberbač
foto: EPA/Laurence Griffiths

Oni poslednji su oslobođeni 105 godina nakon kupovine plantaže, kada je Britansko Carstvo ukinulo ropstvo. Parlament je 1833. usvojio zakon o ukidanju ropstva, koji je ukinuo trgovinu ljudima i tlačenje u većem delu Britanskog Carstva, prenosi 24sata.hr.

Inače, Benedikt je u Oskarima nagrađenom filmu "Dvanaest godina ropstva" prihvatio ulogu robovlasnika Vilijama Forda i sam je nekoliko puta pričao da se stidi tog dela porodične istorije i da mu je veoma žao zbog cele situacije.

Benedikt Kamberbač
foto: Profimedia

Poznat je po ulozi u seriji "Šerlok Holms" sa Martinom Frimenom kao doktorom Votsonom i za razliku od slavnog Džeremija Breta (najpoznatiji Šerlok) radnja se odvija u današnjoj Velikoj Britaniji.

Svetsku slavu je stekao u Marvelomim filmovima kao doktor Strejndž, a glumio je i u Oskaru nagrađenom filmu "The Power of the Dog" za najbolju režiju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:13

IZGLEDA KAO DEČKIĆ, A U OZBILJNIM JE GODINAMA Poznati glumac otkrio svoju godinu proizvodnje U STUDIU NASTALI ŠOK I NEVERICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track