VELIKA PODRŠKA FRANCUZA FILMU U REŽIJI MIRJANE KARANOVIĆ: "Narodna drama" privukla pažnju najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu
Foto: Nemanja Nikolić, Martin Zilka

jedan od pet projekata

VELIKA PODRŠKA FRANCUZA FILMU U REŽIJI MIRJANE KARANOVIĆ: "Narodna drama" privukla pažnju najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu

Kultura -

Filmski projekat "Narodna drama" u režiji Mirjane Karanović i produkciji This and That Productions podržan je na konkursu francuskog Nacionalnog centra za film i pokretne slike (Centre national de cinema et de l’mage animee - CNC).

Nacionalni centar za film i pokretne slike iz Francuske objavio je rezultate plenarnih sesija održanih u novembru 2022. godine na kojima je, kao jedan od pet projekata iz celog sveta, podržan filmski projekat "Narodna drama" iz Srbije.

aux cinemas
foto: aux cinemas

Mirjana Karanović rediteljka ostvarenja je povodom ove veoma važne podrške filmskom projektu iz Srbije izjavila: "Osećam ogroman ponos zato što je scenario iz naše zemlje izabran među nekoliko stotina iz celog sveta i koji je uspeo da dobije podršku najzahtevnijeg filmskog fonda na svetu. Za mene je to najbolji dokaz kvaliteta našeg filmskog projekta. Narodna drama je odmah privukla pažnju svojom provokativnom i emotivnom pričom. Sigurna sam da ćemo napraviti dobar i atraktivan film".

Mirjana Karanović
foto: Nebojša Bobić

Producentkinja filma Snežana van Hauvelingen je istakla da je "Narodna drama" prvi filmski koprodukcioni projekat podržan od strane CNC kao rezultat bilateralnog sporazuma Vlade Republike Srbije i Republike Francuske koji je potpisan 2019. sa ciljem unapređenja kulturne saradnje dve zemlje i promovisanja srpske kulture i umetnosti u svetu.

"Jako je teško dobiti podršku Cinema du monde fonda, a još je veći presedan da ta podrška dođe pre podrške za produkciju u sopstvenoj zemlji. Nadam se da će i Filmski centar Srbije prepoznati važnost i podržati projekat," naglasila je producentkinja filma.

Bojan Vuletić, scenarista, rad na tekstu je opisao rečima: "Bio je veliki izazov adaptirati izuzetno uspešnu dramu Olge Dimitrijević i svojevremeno pozorišni hit s obzirom da ženski likovi u srpskoj kinematografiji do sada nisu imali prostora da iskažu sve probleme s kojima se žene nose u savremenom srpskom društvu. Čast mi je da sam kao scenarista doprineo uspehu ovog po svemu ultimativno ženskog projekta, u kom su pored glavnih junakinja, glavni kreativni autori i producenti žene".

Bojan Vuletić
foto: Martin Zilka

Dramaturškinja Olga Dimitrijević je rekla da joj je veoma drago da se pripreme za film uspešno odvijaju. "Narodna drama je na pozorišnim scenama pomerila granice, u tematskom i estetskom smislu. Za mene je važno da umetnost i emancipacija idu ruku pod ruku, stoga mislim da je značajno da će ovim putem priča, i sve što ona nosi, doći do još većeg broja ljudi," izjavila je Dimitrijević.

"Narodna drama" Olge Dimitrijević, a prema adaptaciji scenariste Bojana Vuletića je priča o slobodi i ljubavi u konzervativnom i patrijarhalnom društvu. U središtu filma je ljubavna priča između Anke, mlade žene koju je njena porodica primorala da se uda, i Branke, folk pevačice u koju se zaljubljuje. Projekat je do sada dobio podršku za razvoj Media Kreativne Evrope i Filmskog centra Srbije, a francuski producent je renomirana produkcija Elzevir Films.

Olga Dimitrijević
foto: Rozi Kostani

Podsećamo da je producentska kuća This and That Productions u 2022. realizovala uspešne projekte "Mrak" Dušana Milića, ovogodišnjeg srpskog kandidata za nagradu Oskar, "Nečista krv - greh predaka" prvi film na srpskom jeziku na Netfliksu, "Dnevnik Diane Budisavljević", TV seriju "Jutro će promeniti sve", kao i druge, a producenti sa ponosom najavljuju i projekte u 2023. i to "Majka Mara", "Ekskurzija" i "Oče nas" koji su međunarodne koprodukcije između najmanje četiri zemlje.

Rezultate konkursa Nacionalnog centra za film i pokretne slike možete videti ovde.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:52

“Čitanje” film za slepe gledaoce

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track