JELENA BAČIĆ ALIMPIĆ I DALJE KRALJICA TIRAŽA: Srbi opčinjeni životima Piksija i Feđe Štukana, a i oni su u VRHU LISTE ZA 2022.
Foto: EPA, Starsport, ATA images, Profimedia, Dragana Udovičić

Najčitaniji pisci

JELENA BAČIĆ ALIMPIĆ I DALJE KRALJICA TIRAŽA: Srbi opčinjeni životima Piksija i Feđe Štukana, a i oni su u VRHU LISTE ZA 2022.

Kultura -

Još jedna godina je za nama, a u 2022. mnogo se čitalo, tvrde srpski izdavači za Kurir. Na vrhu top-liste i dalje je Jelena Bačić Alimpić, ali su veoma tražene i biografije slavnih ličnosti - od Dragana Stojkovića Piksija, do autobiografija glumaca Mire Furlan i Feđe Štukana.

Jelena Bačić Alimpić
foto: Privatna Arhiva

Zvaničnu listu zasad je jedina objavila najveća izdavačka kuća u zemlji "Laguna". Kada je reč o najčitanijim, osmu godinu zaredom na prvom mestu je delo Jelene Bačić Alimpić, ovoga puta novi roman "Kletva".

- Presrećna sam. Ne želim da zvučim neskromno, ali negde sam to i očekivala, s obzirom na reakciju čitalaca. Imala sam u 2022. godini na desetine književnih večeri, na kojima sam iz prve ruke od ljudi čula šta imaju da kažu o mom romanu "Kletva". To je jedna topla ljudska priča koja može da nas podseti na vrednosti koje smo svi možda zaboravili - kaže književnica za Kurir.

Vladika Grigorije
foto: Printskrin/Instagram

Drugo mesto zauzeo je roman Vladike Grigorija "Nebeska dvorišta", a treće delo "Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj" Štefani Štal. Nedavno preminuli Dejan Tiago-Stanković jedini je pisac čije su sve objavljene knjige u top 20 najčitanijih: "Odakle sam bila, više nisam", "Estoril" i "Zamalek".

Dejan Tijago Stanković, Dejan Tiago-Stanković
foto: Dušan Todorović

Uspeh kod kritike i publike napravio je i autobiografski roman "Blank" glumca Feđe Štukana. Zvezda serije "Klan" objavio je pred praznike da je delo štampano u 32 izdanja, to jest da su prodate 32.000 primeraka. Roman je napisan na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita kao potencijalna građa za igrani film: od snajperiste u specijalnim jedinicama u ratu, beskućnika i heroinskog zavisnika u miru, pa sve do reflektora holivudske A produkcije.

Feđa Štukan
foto: Stanislav Milojković

- Da je po markicu. 32 KM. Zadovoljan sam - napisao je glumac na mrežama. "Blank" je obavezna literatura na Goldsmits univerzitetu u Londonu i mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnoj Gori. Roman je do sada preveden na engleski, francuski i italijanski jezik. Srpsko izdanje knjige objavila je "Čigoja štampa".

Mira Furlan
foto: Booka, Promo

Dobar prijem imalo je i izdanje "Buke", autobiografija Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu". U "Vulkanu" tradicionalno najbolje od domaćih izdanja prodavala se nova knjiga Miodraga Majića. Njegovi romani "Deca zla" i "Ostrvo pelikana" veoma brzo su osvojili domaću publiku i postali bestseleri. Njegova treća knjiga "Rudnik" nestrpljivo je iščekivana, otuda ne čudi što je odmah izazvala veliku pažnju čitalaca. Uskoro će publika moći da gleda ekranizaciju njegovog dela "Deca zla", koja je poverena "Fajerflaj produkciji". Isto su dobar prijem imale i autobiografije "Ja sam Zlatan Ibrahimović", u našem prevodu "Adrenalin".

Zlatan Ibrahimović
foto: Fabio Ferrari/LaPresse / AFP / Profimedia

Domaće autore jedina forsira "Vukotić medija", ali publika najviše voli autobiografije.

- Od prošlogodišnjih izdanja "Nestvarni" Dejana Ristića i "Piksi" Nebojše Petrovića, sjajno idu i dalje "Godine vrana" Siniše Kovačevića i veoma prijatno je iznenađenje "Raspad i rat" Milovana Đilasa, koje ima i četvrto izdanje. Veoma lepo je krenuo "Goli otok" Martina Previšića, izašao je desetak dana pred Novu godinu. U 2023. ulazimo s velikom ekskluzivom - "Sećanja" slavnog istoričara Vase Čubrilovića, prvi put objavljena posle čuvanja u arhivi Srpske akademije nauka. Biće još lepih izdanja - kaže za Kurir Manojlo Vukotić.

Manojlo Vukotić, Manojlo Manjo Vukotić
foto: Damir Dervišagić

Na šestom mestu "Lagune" knjiga Momčila Petrovića

Knjiga "Zanimljiva istorija Srba u 147 priča" urednika u Kuriru Momčila Petrovića od izlaska iz štampe u oktobru 2021. godine i dalje je u prvih deset na top-listama. Na godišnjoj listi "Lagune" zauzela je visoko šesto mesto. U prodaji je i svojevrsni nastavak ovog bestselera - "Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba".

Momčilo Petrović
foto: Laguna

- Iznenađen sam i obradovan. Mislim da nijedan autor ne može pouzdano da zna na kakav prijem će kod čitalaca naići njegovo delo - ovako je ranije govorio Petrović o uspehu svoje knjige.

Kurir.rs

Bonus video:

01:26

JELENA BACIC ALIMPIC O POSLOVNIM PLANOVIMA I PORODICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track