GRUPA ABBA OD VELIKOG HITA NIJE ZARADILA NI DINARA: Od muzike su dobili 500 miliona dolara, a iza ove pesme KRIJE SE TUŽNA PRIČA
Foto: Pontus Lundahl/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

veliko srce

GRUPA ABBA OD VELIKOG HITA NIJE ZARADILA NI DINARA: Od muzike su dobili 500 miliona dolara, a iza ove pesme KRIJE SE TUŽNA PRIČA

Pop kultura -

Švedska pop grupa Abba, ostala je najuspešnija švedska i jedna od najpopularnijih grupa na svetu. Dominirali su na top-listama od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih, prodavši mnogo hit singlova i albuma.

Procene ABBA-ine prodaje u svetu variraju od 100 do 500 miliona dolara, što bi ih moglo učiniti drugim najuspešnijim bendom na svetu posle Bitlsa. Oni su prva pojava sa evropskog tla koja je postala redovan deo britanskih, američkih i australijskih top-lista, a njihov uspeh je otvorio vrata za mnoge druge evropske grupe.

Nisu uzeli ni dinara

Zanimljiva je činjenica koju čak ni najokoreliji obožavaoci grupe ne znaju je da oni od jedne pesme nisu zaradili ni dinara. Uprkos prodaji u milionima primeraka tokom više od četiri decenije, njihov veliki hit iz 1979, "Chikuitita", švedskoj supergrupi ne donosi ni dinara.

- Dali smo autorska prava Unicefu - rekao je za Bi-Bi-Si njegov kompozitor i član osnivač grupe Abba Bjorn Ulvaeus.

- Mnogo novca je stiglo tokom godina, jer se Chikuitita mnogo svirala i strimovala, i mnogo ploča je prodato. Tako da sam veoma srećan zbog toga - objasnio je on.

Napisana je povodom Unicefove godine deteta, Chikuitita - što na španskom znači "mala devojčica" - takođe je bila prva pesma koju je Abba snimila na španskom, a postigla je veliki uspeh širom Latinske Amerike. Od samog početka, Bjorn Ulvaeus kaže da je bendu bilo jasno za šta žele da se koriste honorari.

- Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj kugli, osnaživanje mladih žena i devojaka. To bi promenilo naš svet - rekao je on.

- Tako je tužno što širom sveta postoje kulture i religije koje devojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Tako da smo na početku rekli Unicefu, tamo želimo da ode naš novac.

Radionice o zdravlju i samopoštovanju

U sali za odjek u gradu La Tinta u Alta Verapazu, najsiromašnijem regionu Gvatemale, grupa domorodačkih devojaka izvodi sopstvenu verziju Chikuitite, prevedenu na njihov maternji jezik Maja, K'ekchi'.

Deca osnovnoškolskog uzrasta pohađaju radionice zdravlja i samopoštovanja u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koja je plaćena za korišćenje sredstava iz Abine pesme.

- Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj zemaljskoj kugli osnaživanje mladih žena i devojaka. To bi promenilo naš svet. Tako je tužno što postoje kulture i religije širom sveta koje devojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Zato smo rano rekli Unicefu da želimo da tu ide naš novac - naglasio je Ulvaeus.

Osnovnoškolci pohađaju radionice o zdravlju i samopoštovanju u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koje su plaćene sredstvima od Abbine pjesme.

U 43 godine od objavljivanja, muzika hita Chiquitita korišćena je za rešavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike - od ekstremnog siromaštva i generacijske kulture mačizma, porodičnog nasilja i silovanja do zlouporabe alkohola u marginalizovanim, autohtonim zajednicama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:15

U Beogradu otvoreno prvo inkluzivno igralište za decu sa smetnjama u razvoju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track