NAJLEPŠA JUGOSLOVENKA BILA JE VELIKA LJUBAV ZDRAVKA ŠOTRE: Ludo ga je VOLELA, rodila mu SINA, a onda POPILA LEKOVE i UMRLA
Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

TRAGIČNA ŽIVOTNA PRIČA

NAJLEPŠA JUGOSLOVENKA BILA JE VELIKA LJUBAV ZDRAVKA ŠOTRE: Ludo ga je VOLELA, rodila mu SINA, a onda POPILA LEKOVE i UMRLA

Pop kultura -

Nikica Marinović ostaće upamćena kao prva misica bivše Jugoslavije koja je nastupila na izboru za Mis sveta, a njenu smrt neki još uvek smatraju misterijom.

Rođena je u 1947. u Rijeci dubrovačkoj, najvećem prigradskom naselju pored Dubrovnika. Odrasla je u skromnoj porodici. Otac joj je bio ribar, a majka domaćica. Imala je i brata.

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Nikicu je u Dubrovniku uočila Zorica Mutavdžić, glavna urednica "Bazara", koji je bio jedan od najpopularnijih ženskih časopisa Jugoslavije. Zorica nije bila oduševljena prijavljenim takmičarkama za Mis Jugoslavije, pa je zbog toga odlučila da sama ode u Dubrovnik u potragu za anonimnim devojkama.

Tada je primetila Nikicu, koja je bila maloletna učenica poslednjeg razreda dubrovačke Ekonomske škole. Odlučila je da nagovori njene konzervativne roditelje da potpišu pristanak da može da se takmiči i uspela je.

Nikica Marinović
foto: Printscreen

Nikica je odnela premoćnu pobedu za Mis Jugoslavije i otputovala 1966. u London na takmičenje za Mis sveta. Proglašena je najlepšom Evropljankom, odnosno bila je druga pratilja Mis sveta, dok je pobedila Indijka Reita Faria.

Nakon što je ostvarila istorijski uspeh, Nikica se vratila, a potom i preselila u Beograd. Tamo je upoznala 10 godina starijeg reditelja Vuka Vuču, u kog se zaljubila, a zbog njega je, kako su pisali regionalni mediji, ostavila dečka Vladu Raspudića, poznatog kao bubnjara Dubrovačkih trubadura.

Udala se za Vuka i dobili su sina Đorđa, arhitektu, koji sada živi u Americi. Brak Nikice i reditelja je trajao četiri godine, a onda je našla sreću s rediteljem Zdravkom Šotrom, s kojim je dobila sina Marka. Njihov brak je okončan 1980. i ona je ostala sama s oba sina.

Zdravko šotra
foto: Marina Lopičić

- Okolina je na mene bila ljubomorna zbog Nikice. Svašta su mi govorili. Teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka, i oni malobrojni koji su uspeli, znači da su ti ljudi imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao - rekao je Šotra svojevremeno.

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Popularnost je u Jugoslaviji stekla i time što je davala savete o lepoti u ženskim časopisima, među kojima je bio i Bazar, a krasila je i njihove naslovnice. Žene i muškarci su je obožavali. Nakon razvoda je otvorila butik u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici, koji je dobro poslovao jer su svi hteli da nose trendi komade koje je prodavala.

Bavila se i crtanjem, a imala je i poslovni ugovor s modnom kućom Centrotekstil.

Nikica Marinović
foto: Profimedia

Javnost je iznenadila Nikičina smrt 11. novembra 2008. u 62. godini u njenom stanu u centru Beograda. Kako su pisali srpski mediji, živela je povučeno, a uzela je smrtonosnu dozu tableta za spavanje.

Borila se s depresijom, a nije ostavila oproštajno pismo, pa je njena smrt i danas misterija.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

12:56

Misica Anja Radić o izboru za mis i srpskoj kulturi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track