TVRDIO DA JE U PROŠLOM ŽIVOTU UPOZNAO ISUSA, A SOPSTVENU ŽENU CEO ŽIVOT KRIO: Od jedne TRAUME se nikad nije oporavio
Foto: Aimé Dartus / AFP / Profimedia

PREMINUO U 89. GODINI

TVRDIO DA JE U PROŠLOM ŽIVOTU UPOZNAO ISUSA, A SOPSTVENU ŽENU CEO ŽIVOT KRIO: Od jedne TRAUME se nikad nije oporavio

Pop kultura -

Svet je 3. februara obišla vest da je proslavljeni dizajner Pako Raban, revolucionar mode i miljenik slavnih dama, preminuo u 89. godini Portsalu u francuskoj pokrajini Bretanji. Vest o njegovoj smrti potvrdila je španska grupacija Puig, koja vodi posao modne kuće "Paco Rabanne".

"Ko bi drugi mogao da navede moderne Parižanke da traže haljine od plastike i metala? Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio. Ovo je veliki gubitak za svet mode, a mi treba da se prisetimo njegovog velikog uticaja na savremenu modu, na duh koji i dalje živi u modnoj kući koja nosi njegovo ime", rekao je predsednik Puigovog odeljenja za lepotu i modu, Hose Manuel Albesa.

Pako Raban
foto: Frederick FLORIN / AFP / Profimedia

Pako Raban se proslavio 1960-ih kolekcijom odeće koja je bila izrađena od plastike, a do kraja života je nastavio da ispituje modu i modne materijale, te je postao poznat kao revolucionar stila, čije su kreacije obožavale holivudske dive.

Poslednje 24 godine Pako je bio u penziji i uživao je u privatnosti, ali neke priče iz njegove intime ipak su poznate javnosti.

Na primer, poznato je da je detinjstvo ovog velikog modnog dizajnera obeležila tragedija. Otac mu je bio republikanac kog su ubile Francove fašističke trupe tokom Španskog građanskog rata, pa je porodica spala na jedan prihod i živela u siromaštvu. Od te traume se nikada nije oporavio. Majka dizajnera je bila švalja, te je naučila sina da šije, obeleživši ga tako do kraja života. Ugradila mu je početno znanje, kao i ljubav prema šivenju, te se odrekla svega kako bi školovala sina na njegovom putu ka uspehu.

Džejn Fonda, Barbarela, Pako Raban
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Osim teškog detinjstva, Raban je poznat i kao ekscentrik. Više puta tokom godina je izjavljivao šokantne tvrdnje. Tvrdio je tako da se seća svojih prošlih života kao i da je lično upoznao Isusa Hrista, video Boga tri puta i u prošlosti ubio faraona Tutankamona. Takođe je predviđao kraj sveta 1999, a jednom je izjavio i da je vodio ljubav s Devicom Marijom. Zbog ovih tvrdnji je postao omražen u javnosti, makar su se svi divili njegovom modnom geniju.

Što se pak tiče njegovog ljubavnog života, uvek je bio tajanstven, te nikada nije otkrivao svoje ljubavne veze. Spominjalo se da je oženjen, ali niko ne zna ko je bila izabranica njegovog srca.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

02:00

ULICA U KIKINDI SVRSTANA MEĐU 50 NAJLEPŠIH NA SVETU! Po oceni svetskog sajta Arhitektura i Dizajn, nalazi se na 22. mestu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track