7 MOĆNIH PAROVA ČIJA JE LJUBAV POMERALA GRANICE: Oni su obeležili vreme u kom su živeli jer su se VOLELI bez obzira na SVE!
Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

umetnici, vladari...

7 MOĆNIH PAROVA ČIJA JE LJUBAV POMERALA GRANICE: Oni su obeležili vreme u kom su živeli jer su se VOLELI bez obzira na SVE!

Zanimljivosti -

Ljubav je veličanstvena i moćna stvar! Posebno kada je veza dvoje ljudi toliko moćna da može da menja prilike i okolnosti u kojima žive.

Od Cezara i Kleopatre, do Fride i Dijega, ovo su moćni parovi čija je ljubav transformisala vreme u kom su živeli.

srce, Doktor
foto: Shutterstock

Kleopatra i Cezar

Tokom 48. godine pre nove ere, 21-godišnja Kleopatra borila se sa svojim mlađim bratom za egipatski presto. Tada je u Egipat stigao 52-godišnji Julije Cezar kako bi posredovao između brata i sestre koji su ujedno bili i supružnici.

Pametna kraljica tada se iz umotanog tepiha pojavila ispred čuvenog rimskog vojskovođe. Iznela je snažan argument za njihov savez: tražila je od Cezara da nju proglasi vladarkom, a ona će svojim bogatstvom finansirati njegov povratak na vlast u Rimu, piše Nacionalna Geografija.

Elizabet Tejlor
foto: Profimedia

Očaran mladom ženom, Cezar je podržao njenu ideju, ali i postao njen ljubavnik. Kleopatra je Cezaru rodila sina Cezariona, ali Cezarovo ubistvo 44. godine pre nove ere, prekinulo je ovu vezu.

Justinijan I i Teodora

Ona bivša hipodromska glumica, a on sin zemljoradinka poslat u Konstantinopolj da pomogne stricu Justinu u usponu na vlast. Malo je bilo verovatno da će se njih dvoje venčati, pre svega jer glumice tada na to nisu imale ni pravo. Ipak, Teodora i Justinijan I postali su vladari Istočnog rimskog carstva u VI veku nove ere.

mozaik, carica Teodora, Justinijan
foto: RealyEasyStar/Claudio Pagliarani / Alamy / Alamy / Profimedia

Teodora je postala jedna od najmoćnijih žena svog vremena, a Justinijan se oslanjao na njene savete u vezi sa političkim pitanjima. Zajedno su ugušili nemire u Niki, ojačali prava žena i izgradili neke od najpoznatijih znamenitosti Konstantinopolja, kao što je Aja Sofija.

Izabela od Kastilje i Fernando II od Aragona

Tokom tridesetpetogodišnjeg braka, Izabela od Kastilje i Ferdinand II od Aragona su zajedničkim snagama od Španije napravili moćnu silu koja je gospodarila u XV veku.

Izabela od Kastilje, Ferdinand II od Aragona
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Oni su politički i verski ujedinili Španiju, razbili poslednje muslimansko uporište u zapadnoj Evropi i započeli eru istraživanja dajući podršku Kristoforu Kolumbu, što je postavilo temelje Španskog carstva, kojim je trebalo da vlada njihova ćerka poznata kao Huana Luda, ipak usledili su brojni preokreti...

Šah Džahan i Mumtaz Mahal

Vladavina mogulskog cara Šaha Džahana tokom XVII veka poznata je po arhitektonskim trijumfima, od kojih je najpoznatiji Tadž Mahal, koji je sagradio u čast Mumtaz Mahal, svoje treće žene.

princeza Dajana, Tadž Mahal
foto: Profimedia

Šah Džahan i Mumtaz su se venčali 1612. godine, a ona je postala njegova omiljena žena. Kada je 1631. godine umrla na porođaju, ožalošćeni car joj je podigao mauzolej koji je do danas ostao simbol večne ljubavi.

Napoleon i Žozefina

Nakon što je izašla iz nesrećnog braka i zamalo izbegla giljotinu, gospođa de Boane je 1794. godine bila srećna što je živa. Deceniju kasnije, postaće poznata kao Žozefina, carica Francuske i supruga Napoleona Bonaparte. Njih dvoje su vladali ogromnim carstvom, ali su imali buran odnos. Razveli su se 1810. godine jer Žozefina nije mogla da rodi naslednika, ali su ostali u dobrim odnosima.

Napoleon, Žozefina
foto: SPCOLLECTION / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodno su 1821. godine Napoleonove poslednje na samrtnoj postelji bile "Francuska, vojska, glava vojske, Žozefina".

Pjer i Marija Kiri

Veza umova i srca, Pjer i Marija Kiri bili su moćna sila nauke. Marija Sklodovska i Pjer Kiri upoznali su se 1891. godine u Sorboni u Parizu. Bili su impresionirani jedno drugim (i lično i profesionalno) i venčali su se 1895. godine.

Marija Kiri, Pjer Kiri
foto: Photo 12 / Alamy / Alamy / Profimedia

Proveli su medeni mesec biciklirajući po francuskom selu, a onda su se vratili u laboratoriju svojim naučnim istraživanjima. Njihov zajednički rad je 1903. godine krunisan Nobelovom nagradom.

Frida Kalo i Dijego Rivera

Dvoje umetnika koji se ubrajaju mežu najznačajnije XX veka, Frida Kalo i Dijego Rivera, bili su dinamična kombinacija suprotnosti. Venčali su se 1929. godine, kada je ona imala 22, a on 42. Ona je bila sitna dok je on bio korpulentan (njena porodica, koja nije odobravala ovu vezu, nazvala ih je "slon i golubica").

Frida Kalo, Dijego Rivera
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Rivera je slikao velike formate: murale i freske koje su zauzimale čitave zidove. Dok je ona radila manje formate, a bila je majstor detalja i zamršenosti u složenim autoportretima. Njihova veza je bila turbulentna, ali su oboje govorili da su životna ljubav onog drugog.

(Kurir.rs/Nacionalna Geografija)

Bonus video:

01:51

DRAGAN BJELOGRLIĆ ZA KURIR TV! Glumac o večnosti KULTNE SRPSKE SERIJE: Živim to i dalje na neki čudan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track