KO SU HRVATI KOJI SU UZBURKALI REGION SVOJOM PESMOM? Let 3 ima PRAZAN album, pominju Srbiju i ispaljivali čepove iz ZADNJICE
Foto: Komunikacije HRT

carevi

KO SU HRVATI KOJI SU UZBURKALI REGION SVOJOM PESMOM? Let 3 ima PRAZAN album, pominju Srbiju i ispaljivali čepove iz ZADNJICE

Pop kultura -

Let 3 je grupa iz Rijeke i već je preko 3 decenije na sceni. Pobedili su na hrvatskom takmičenju za Pesmu Evrovizije, Dori, pa će u Liverpulu predstavljati Hrvatsku.

Let 3 je osnovan u februaru 1986. godine, ali pod nazivom Let 2. Početkom iduće godine menjaju ime u, danas prepoznatljiv naziv, Let 3. Prvi album "Two Dogs Fucking" izdali su 1989., a neke od pesama su "Izgubljeni", "Sam u vodi", "Ne trebam te" i "U rupi od smole".

U decembru 1991. objavljuju drugi album "El Desperada", a nakon tri godine snimanja izlazi idući album, "Peace".

Let 3
foto: Printscreen YouTube

Let 3 je od svojih početaka bio prepoznatljiv po svom specifičnom humoru i bizarnim nastupima. Njihovi koncerti redovno su i svojevrstan performans.

Verovatno najdrastičniji koncept Leta 3 izlazi 1997., album "Nečuveno". Na CD-u nije bilo apsolutno ničeg, niti snimljene tišine. Od 500 primeraka, prodato je njih 350.

"Album" je sadržavao umetničku viziju sastava koja je komade plastike označila serijskim brojevima i opremila omotom. Projekt je bio praćen video spotom "Neviđeno" - plavim praznim ekranom, kao i promocijom na glavnom riječkom trgu.

Početkom 1998. u sastavu se događa reorganizacija članstva i nakon višemesečnih traženja i audicija formiran je Let 3. Damir Martinović - Mrle (61) kao prateći vokal i basista, Zoran Prodanović - Prlja (58) kao pevač, Ivan Šarar - Faf (50) je zadužen za elektroniku, Dražen Baljak - Baljak (45) kao gitarista, Matej Zec - Knki također kao gitarist i Branko Kovačić - Husta na bubnjevima.

Sada su u sastavu Mrle, Plja, Zec, Baljak i Ivan Bojčić.

Šesti album "Jedina" objavljen je 2000. godine i u početku je napravljena samo jedna kopija albuma. Let 3 je u isprva odbio da distribuira album, ali to su ipak učinili nekoliko meseci kasnije. Za pesme "Profesor Jakov" i "Tazi-tazi" su snimljeni spotovi.

Sastav je iznenadio javnost kada su 26. februara 2001. donirali spomenik "Babin k*rac". Spomenik visine o od četiri metra i napravljen od bronze, otkriven je u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Ljubljani.

Sedmi album "Bombardiranje Srbije i Čačka" objavljen je 2005. godine. Naizgled nespojivo Let 3 je spojio elemente roka, etna, narodnjaka, treša, eks-YU svit popa osamdesetih, elektronike, drum'n' bassa i nju metala.

- Mi ne zbijamo šalu, time se bavila "Top lista nadrealista". Mi stvaramo nova značenja, sastavljamo ih od mnogo štošta, ima u tome puno humora, ali nema parodiranja. Parodiranje je isto što i paradiranje. Ovo naše je novi svet, neka nova zemlja, Nova Jugoslavija! - izjavili su letovci za Novi list prilikom izlaska novog albuma.

Momci su tvrdili da album nudi šizofrenu viziju Nove Jugoslavije i njenih pripadajućih republika i pokrajina u svim aspektima, bilo muzičkim, tekstualnim, scenografskim, dizajnerskim ili kostimografskim.

Mrle i Prlja ostali su zapamćeni i po kontroverznom gostovanju kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". Iako su se dogovorili sa Stankovićem da neće biti psovanja i skidanja, Letovci su na to "zaboravili" pa ih je tako Stanković nakon svake psovke podsećao da ne koriste takve izraze.

Let 3
foto: Printscreen YouTube

Deset minuta pre kraja emisije Stanković je odlučio da prekine emitovanje kada su Mrle i Prlja ispucavali čepove iz zadnjice. Kada je voditelj video da se skidaju pokrio je njihove zadnjice sakoom, a kada su "ispalili" čepove odlučio je da je tu granica.

- Neke stvari jesmo dogovorili, znao sam da će na sredini emisije promeniti kostime i da će dovesti nekog doktora. No, nisam znao da će doći do ovakvog poteza. Lično su mi Let 3 cool, ali ipak neke stvari su neprimerene za javnu televiziju. Da budem iskren, znao sam da su nepredvidivi i da bi nešto ovako moglo da se dogodi. Nisam znao koliko daleko će to ići, ali ne mogu reći ni da sam preterano iznenađen - izjavio je tada Stanković.

Let 3 su dizajnirali još jednu skulpturu. U maju 2015. su u Laubi izložili skulpturu "Angela Merkel s*re" kojom je bend kritikovao tadašnju političku situaciju, ali i promovisao istoimeni album.

U svakom slučaju u pitanju je kritika društva na možda neobičniji način nego što je regionalna publika navikla, a njihov humor je malo specifičniji, pa nije ni čudo da uvek privuku dosta pažnje svojom muzikom i performansima.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

02:05

ZA OVAJ MEGA HIT NIKO NIJE ZNAO 10 GODINA! Legendarni pevač otkriva kako se probila njegova NAJSKUPLJA pesma POMOGLI MU PIRATI?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track