BBC SE OGLASIO POVODOM PESME MAMA ŠČ KOJA JE UZBURKALA DUHOVE PO REGIONU: Evo kako su prokomentarisali sve i pomenuli ova PRAVILA
Foto: Printscreen/RTL Danas

mora da se poštuje

BBC SE OGLASIO POVODOM PESME MAMA ŠČ KOJA JE UZBURKALA DUHOVE PO REGIONU: Evo kako su prokomentarisali sve i pomenuli ova PRAVILA

Pop kultura -

Grupa Let 3 ove godine će predstavljati Hrvatsku na Evroviziji u Liverpulu, a o njihovoj pesmi Mama ŠČ ne prestaje da se priča.

Let 3, Dora
foto: Komunikacije HRT

Naime, iako su članovi benda naglasili da je numera antiratna, mnogi su zgroženi nastupom i tekstom, a kako smatraju da tekst "mali, bedni psihopat" aludira na predsednika Rusije Vladimira Putina, govore da to predstavlja uplitanje politike, te traže diskvalifikaciju benda sa ovog takmičenja.

Ovim povodom oglasio se BBC koji organizuje završnicu Evrovizije u Liverpulu.

Let 3
foto: Printscreen YouTube

"Takmičenja za pesmu Evrovizije (ESC) je porodična zabavna emisija i EBU očekuje da svi učesnici osiguraju da svi umetnici i ambasade imaju to na umu, kao i vrednosti ESC-a, kada pripremaju svoje nastupe, posebno u pogledu golotinje, seksualne konotacije, te celokupne provokativnosti", saopšteno je za Jutarnji.hr.

Let 3
foto: Printscreen YouTube

"Dodatno, pravila Eurosonga navode da će se svi takmičari pridržavati vrednosti ESC-a i EBU-a i ne smeju deliti nikakva otvorena politička ili druga mišljenja koja su u suprotnosti s ESC-ovim vrednostima i/ili koja mogu dovesti takmičenje na loš glas. To uključuje zabranu bilo kakvih političkih izjava odabranih umetnika u svakom trenutku, bilo pre takmičenja, na pozornici ili izvan nje tokom događaja", poručili su iz organizacije.

Evrovizija 2023
foto: RTS

Podsećamo, poslednji put se diskvalifikacija sa Evrovizije desila 2021. godine kada je iz takmičenja izbačena Belorusija. Naime, u pesmi „I Will Teach You“ (Naučiću te) postoji stih: "Naučiću te kako da igraš kako ja sviram", što je izazvalo negodovanje beloruskih opozicionih političara jer su smatrali da pesma odobrava nasilno gušenje protesta protiv dugogodišnjeg beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

03:04

Pesma grupe Let 3 kritikuje rat u Rusiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track