CVEĆARKA PODELILA SJAJNE TRIKOVE KAKO DA CVEĆE OSTANE DUŽE SVEŽE: Ako želite da uspomena duže TRAJE, ovo su najbitnije 4 stvari!
Foto: Profimedia

dobro je znati

CVEĆARKA PODELILA SJAJNE TRIKOVE KAKO DA CVEĆE OSTANE DUŽE SVEŽE: Ako želite da uspomena duže TRAJE, ovo su najbitnije 4 stvari!

Žena -

Baš kao i ljudi, lepo cveće isto treba ljubav i pažnju. Dakle, ako želite da vaši buketi još danima nakon Dana zaljubljenih, svetog Trifuna ili 8. marta izgledaju sveže, moraćete malo da se potrudite.

cveće
foto: Kurir/T.S.

Cveće je jedan od najčešćih poklona za dane ljubavi, bilo da se radi o buketu ruža ili lala i sa ovim znakom pažnje ne možete da pogrešite. Međutim, baš kao i ljudi, lepom cveću isto treba ljubav i pažnja, prenosi britanski Metro.

Srećom stručnjakinja iz službe za dostavu cveća "Prestige Flowers", Džejd Robertson, tvrdi da postoje načini da se spreči da cveće uvene.

Ona kaže: "Bez obzira na to jeste li već nabavili cveće koje ćete pokloniti voljenoj osobi ili ćete to obavljati u zadnji tren, briga o cveću počinje čim ga kupite. Da bi cveće izdržalo celi životni vek, potrebna mu je dobra njega, ali ne treba puno vremena. Sledeći neke osnovne savete, lako ćete održati cveće sjajnim".

cveće
foto: Kurir/T.S.

Rezanje

Prema Džejd, preporučljivo je odrezati stabljiku svakog pojedinog cveta pod kutom oko centimetar i po iznad korena. Dijagonalni rez povećava količinu vode koja se apsorbira u stabljike i održava njihov izgled duže svežim. Ovo takođe uklanja sve bakterije u dnu stabljike.

Pozicioniranje

Pozicioniranje je ključno za dugovečnost cveća.

"Rezano cveće općenito voli biti na sobnoj temperaturi, koja je između 18 i 22 stepeni Celzijusa. Oni ne vole grejaće elemente, što je važno zapamtiti u ovo doba godine kada ljudi žele da uključe radijatore i prenosne grejalice ili da zapaliti kamine. Ostali izvori topline uključuju osunčane prozorske klupice i područje pored vašeg TV-a ili bilo kog uređaja koji emituje toplinu. Održavanjem cveća na stabilnoj temperaturi, ni prevrućoj ni prehladnoj, ono će rasti i cvetati svojom prirodnom brzinom, produžujući tako svoj životni vek", rekla je Džejd.

Stavljanje cveća u vodu

Kada aranžirate cveće u vazi, uklonite sve listove ispod vodenih linija. To pomaže da se spreči zamućenje vode i osigurava svežinu, prenosi Večernji list.

"Ako vaša voda počne da izgleda zamućeno, promenite vodu, inače je malo verovatno da će vaše cveće dobiti hranjive stvari koje su mu potrebne kako bi izgledalo najbolje što može“, objasnila je Džejd.

cveće
foto: Kurir/T.S.

Klonite se voća

Držite svoje cveće dalje od voća.

"Voće koje sazreva, a posebno banane, oslobađaju male količine plina etilena koji može ubrzati proces sazrevanja, pa zbog toga vaše cveće uvene mnogo ranije. Zato je mnogo bolje pomeriti cveće od posude sa voćem i još malo uživati ​​u cvatu", dodala je Džejd.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:50

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track