KOLIKO KOŠTA ORGANIZACIJA EVROVIZIJE U LIVERPULU: Cifra je ASTRONOMSKA, a evo kako izgleda BINA i čime je inspirisana
Foto: Profimedia

SPREMA SE SPEKTAKL

KOLIKO KOŠTA ORGANIZACIJA EVROVIZIJE U LIVERPULU: Cifra je ASTRONOMSKA, a evo kako izgleda BINA i čime je inspirisana

Pop kultura -

Ujedinjeni muzikom logo je ovogodišnjeg, 67. po redu, Eurosonga, na kom će se u maju takmičiti trideset i sedam zemalja. Ovaj slogan, ističu iz European Broadcasting Uniona, ukazuje na partnerstvo između zemlje domaćina Ujedinjenog Kraljevstva, pobednika prošlogodišnjeg izdanja, Ukrajine, i grada domaćina, Liverpula, kako bi publici širom sveta doneli Eurosong i raskošnu moć muzike da ujedini zajednice. Takođe, slogan demonstrira početke takmičenja koje se razvilo kako bi ujedinilo Evropu i približilo je uz jedinstveno televizijsko iskustvo u različitim državama.

Logo predstojećee Evrovizije, koji se sastoji od srca inspirisanih bojama ukrajinske i britanske zastave, odraz je raznolike publike od preko 160 miliona ljudi, čija srca kucaju kao jedno. Sastoji se od šarenog efekta elektrokardiograma koji proizvodi niz srca, od kojih svako reaguje na ritam i zvuk kako bi se ilustrovao otkucaj srca. Boje na logotipu predstavljaju kombinaciju boja zastava Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine kako bi predstavili radost i raznolikost na takmičenju. Za potrebe izrade logotipa korišćen je font Peni Lejn, inspirisan natpisima od liveog gvožđa iz 20. veka, koji prikazuju imena ulica u Liverpulu i pokazuju bogato nasleđe grada.

Samo takmičenje održaće se u M&S Bank Areni Liverpool, koja može da primi oko 11.000 ljudi, između 9. i 13. maja. Sve počinje 9. maja, kada je na rasporedu prvo polufinale. Drugo polufinale održaće se 11. maja, a veliko finale na programu je 13. maja.

Kroz brojke

Binu je osmislio Džulio Hajmed, a koncept se temelji na principima "zajedništva, slavlja i zajednice". Na više od 450 kvadratnih metara bine biće dodatnih 220 kvadratnih metara pokretnih video ekrana i 700 videotjuba ukorporiranih u pod i više od 1.500 metara LED svetala.

- Arhitektura je inspirisana velikim zagrljajem koji otvara svoje ruke Ukrajini, izvođačima i gostima širom sveta. Fokusirao sam se na kulturne aspekte i sličnosti između Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva i specifično Liverpula. Od muzike, plesa i umetnosti do arhitekture i poezije. Naša je dužnost kao dizajnera da poboljšamo nastupe uverljivim vizualnim krajolikom koji obuhvata srce i dušu Eurosonga - rekao je Hajmed o bini čije će montiranje početi već u martu.

evrovizija
foto: Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo već peti put organizuje Evroviziju umesto zemlje pobednice. Prvi put su uskočili kao domaćin 1960. umesto Holandije, tri godine posle umesto Francuske, zatim 1972. za Monako i na kraju 1974. za Luksemburg. U istoriji Eurosonga ukupno se šest puta dogodilo da zemlja pobednica nije mogla da organizuje sledeće takmičenje, a uz Ujedinjeno Kraljevstvo, dosad je još i Holandija 1980. godine kao domaćin zamenila Izrael.

Ovogodišnje takmičenje koje se organizira u gradu Bitlsa maksimalno će naglasiti kako je Ukrajina nesuđeni domaćin spektakla koji, uprkos pobedi Kaluš Orkestra, zbog rata nije mogla da organizuje. Takođe, Ukrajini je, uz Nemačku, Italiju, Francusku, Veliku Britaniju i Španiju, dodeljen status direktnog finaliste. Najavljeno je i kako će ukrajinska nacionalna televizija UA:PBC sarađivati s BBC-jem kako bi šou uključivao raznolike ukrajinske elemente.

Što se finansija tiče, BBC na organizaciju Eurosonga planira da potroši do 17 miliona funti.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

01:32

Haos u Torinu zbog Konstrakte, podigla ih sve na noge

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track