KAD KUPUJETE RIBU, PRVO JE POGLEDAJTE U OČI: Profesor otkrio kako da proverite da li je SVEŽA i šta da radite sa ZALEĐENOM
Foto: RINA

KORISNO

KAD KUPUJETE RIBU, PRVO JE POGLEDAJTE U OČI: Profesor otkrio kako da proverite da li je SVEŽA i šta da radite sa ZALEĐENOM

Žena -

Za pravoslavne vernike je 27. februara počeo višenedeljni Vaskršnji post, koji će trajati do 15. aprila, dok najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista pada 16. aprila.

Smatra se da je ovo najstrožiji post, jer se pretežno posti na vodi. A, iako je ribu dozvoljeno jesti samo dva puta u toku posta, na Blagovesti i na Cveti, jer se svim ostalim danima posti "na vodi", njena potražnja je u supermarketima i pijacama naglo skočila.

Profesor ribarstva sa Poljoprivrednog fakulteta, dr Zoran Marković, gostujući na TV Prva, objasnio je da li će je u narednom periodu biti dovoljno ribe, ali i odakle je uvozimo i kako da prepoznamo svežu.

riba
foto: Shutterstock

"Ja se nadam da će biti dovoljno. U našem narodu postoji jedna izreka koja kaže 'uvek se nađe pri dnu'. Tako i ovde i ribnjaci kao snadbevači su sačuvali jedan deo ribe. Verujem da će biti i šarana i pastrmke", rekao je prof. Marković i nastavio:

"Ne očekujem da će biti povećanja cena, pre svega slatkovodne ribe. S obzirom na to da su cene već sada dosta visoke od onih svetonikolskih praznika, opet ne bez razloga", istakao je profesor osrvrćući se na posledicu pandemiju korona virusa, koja je rezultirala manjak prodaje, a zatim i obaranje cena kod nas, što je zatim dovelo do finansijskih problema proizvođača.

brancin, riba
foto: Shutterstock

"I u 2022. godini kada je ribe bilo dosta manje na tržištu je rezultiralo sa povećanjem cena. Opet, mislim na šarana koja se najviše gaji kod nas", objasnio je.

Kada je reč o kupovini u ribarnicima, kako je istakao prof. Marković, mi se odlučujemo na slatkovodnu i hladnovodnu ribu. Kada je slatkovodna riba u pitanju, to je šaran, som, smuđ, beli amur, a kada govorimo o hladnovodnim vrstama uglavnom je to kalifornijska pastrmka. Od uvoznih riba ono što dominira u ponudi je pre svega oslić, pangazijus i sitne ribe poput brancina i orade.

riba
foto: Profimedia

"Manje-više u poslednjih desetak godina količina ribe koja se potroši u Srbiji je po zvaničnim podacima negde oko pet kilograma po glavi stanovnika", objasnio je profesor i dodao da sa domaćih ribnjaka dolazi jako mali broj ribe koje konzumiramo. Profesor je ukazao i na šta da obratimo pažnju prilikom kupovine ribe:

"Pre svega na svežinu ribe, morate da obratite pažnju kako izgledaju oči kod ribe. Ako cakle, to znači da je sveža riba, ako dodirnu ribu, tonus tela, tačnije udubljenja prilikom dodira treba da se odmah vrate u početnu poziciju. Ne sme da se oseća neprijatan miris, već miris na vodu. Kada je u pitanju zaleđena riba, treba da pogledamo deklaraciju, koliko je dugo u takvom stanju. Nije dobro da bude duže od šest meseci", savetovao je profesor.

(Kurir.rs/ Mondo)

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track