TRAGIČNA SUDBINA ČLANOVA ABBE: Bjorn pati od OPAKE BOLESTI, a ona je završila na lekovima protiv DEPRESIJE!
Foto: Profimedia

nekad i sad

TRAGIČNA SUDBINA ČLANOVA ABBE: Bjorn pati od OPAKE BOLESTI, a ona je završila na lekovima protiv DEPRESIJE!

Pop kultura -

Gitarista grupe ABBA, Les Velander, preminuo je u petak nakon kraće borbe sa karcinomom. Imao je 70 godina, a tužnu vest je potvrdila njegova porodica.

"Sa neopisivom tugom moramo da vas obavestimo da je naš voljeni Les zaspao. Les se nedavno razboleo od, kako se pokazalo, raka koji se proširio, a rano na Veliki petak je preminuo okružen najmilijima", napisala je porodica na Fejsbuku.

ABBA
foto: Profimedia

Tužna sudbina je zadesila i njegovog kolegu iz benda, Bjorna Kristijana Ulveusa (70). Naime, muzičar se, nakon što je otkriveno da boluje od demencije, više ni ne seća uspomena i uspešne karijere njegove švedske grupe.

Abba, ABBA, abba
foto: Profimedia

Inače, Bjorn je pevač, kompozitor, tekstopisac i gitarista koji se proslavio kao jedan od osnivača i članova grupe ABBA. Od svoje 72. godine pati od teške demencije. Iako je navodno relativno normalno živio i mogao se brinuti sam za sebe muzičar se svoje slavne karijere jedva priseća. Tako se ni ne seća njihove pobede na Evroviziji, kada su pobedili sa pesmom "Waterloo", za koju mnogi smatraju da je bila najbolja pobednička pesma u istoriji takmičenja.

Bjorn Ulvaeus, ABBA
foto: AP/Vianney Le Caer

Bjorn se ne seća ni takmičenja, niti pobede niti histerije koja je potom usledila. Umesto toga, događaje mu prepričava njegova druga supruga koja je pak priču milion puta čula od Benija Andersona, "drugog čoveka" ABBA-e.

Abba, ABBA, abba
foto: Profimedia

"Kao da nisam bio tamo", kaže pevač koji je od ove teške bolesti počeo da oboljeva u kasnim pedesetima, a bolest je vrlo brzo uznapredovala uprkos hipnozi, lekovima, posebnom režimu ishrane... Kroz hipnozu, Bjorn je pokušao da vrati barem fragmente sećanja.

Najtragičnija posledica Bjornove demencije je upravo ta što se ne seća nekih najvažnijih događaja u života, kao ni istorijskog uspeha njegove legendarne grupe.

ABBA
foto: Profimedia

Kao tinejdžer je za 13. rođendan na poklon dobio gitaru, te je bio član grupa The Hep Stars i The Hootenanny Singers. Kroz bendove je 1966. godine upoznao i Bena Andersona s kojim je uskoro ostvario saradnju. Shvatili su da se odlično nadopunjavaju kao autori i kompozitori te su počeli raditi na zajedničkim pesmama.

ABBA
foto: Pontus Lundahl/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uskoro su upoznali i svoje buduće supruge i članice benda - Agetu As Falštag i Eni Frid Lingštad. Ulveus i Agneta su se venčali 1971. godine, a razveli 1979. godine te imaju decu Lindu i Petera, a samo godinu nakon razvoda oženio je muzičarsku novinarku Lenu Kaleso s kojom je i dalje u braku. Dobili su kćeri Emu i Anu.

Razvod je teško pogodio Agnetu.

"Iselila se prošlog Božića, 1978. Sada smo prijatelji. Sad kada je vidim teško mi je zamisliti da smo ikad bili u intimnom odnosu. Zapravo, mislim da ona uživa u samačkom životu. Bili smo potpuno nekompatibilni. To nije slučaj s Lenom, nas dvoje potpuno odgovaramo jedno drugome" ,rekao je Bjorn tokom turneje.

Agneta Faltskog, ABBA
foto: Profimedia

Iako je nastup na Wembley stadionu bio rasprodan, za Agnetin nastup su kritičari pisali da je bio beživotan. Kasnije je ona sama rekla da u njoj nije bilo života. "Moje srce nije bilo u nastupu, možda je činjenica da sam puno toga pretrpela emocionalno ima veze s tim. Vidim Bjorna tamo i prisećam se brojnih stvari i teško mi je. Pokušavam biti profesionalna i plesati i pevati, no radost je nestala", rekla je.

ABBA
foto: Profimedia

Tada je i priznala kako sav taj uspeh ABBA-e, koji svakako ceni, njoj nije doneo sreću te da su joj sve nade za budućnost vezane uz decu. Što je najgore u celoj priči, Lena, koja joj je "preotela supruga", bila joj je nekad bliska prijateljica. Iako su još neko vreme pred kamerama glumili sretno razveden par i prijatelje, idila ABBA-e nije dugo potrajala, a Agneta je završila na lečenju i antidepresivima, nakon čega se povukla iz javnosti do te mere da niko nije znao gde se nalazi godinama.

Tokom devedesetih izgubila je i oca i majku, nekoliko puta se udavala, ali svaki brak joj je propao.

Krajem 2010. pojavila se u javnosti ruku pod ruku s Bjornom na premijeri mjuzikla Mamma Mia! u Kopenhagenu te dala tračak nade ABBA-fanovima izjavom da je moguće ponovno okupljanje legendarne četvorke, no grupa se ipak nije ponovno okupila.

Danas, za sebe kaže da je zadovoljna, a dodaje da Bjorna, koji se preselio u London, retko viđa, samo za rođendane njihove dece, ali da nemaju prisan odnos.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

00:41

Promo Prsten sudbine 27

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track