NAJEMOTIVNIJI TRENUTAK S KRUNISANJA: Ovaj prizor je sigurno ZABOLEO odbeglog princa Harija, koji je ceremoniju pratio IZ 3. REDA
Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

PROTOKOL

NAJEMOTIVNIJI TRENUTAK S KRUNISANJA: Ovaj prizor je sigurno ZABOLEO odbeglog princa Harija, koji je ceremoniju pratio IZ 3. REDA

Pop kultura -

Kralj Čarls III danas je krunisan za kralja, molivši se da bude "blagoslov za ljude svake vere i uverenja“, javlja Daily Mail.

Čarls je postao 40. vladajući suveren koji je krunisan u Vestminsterskoj opatiji, još od Vilijama Osvajača 1066, kada mu je nadbiskup Kenterberija, Džastin Velbi, stavio krunu svetog Edvarda na glavu.

Kralj Čarls, Krunisanje, krunisanje kralja Čarlsa, kruna
foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Za vreme krunisanja, kralj je izgledao emotivno dok mu je princ Vilijam odavao počast, klečeći kako bi dao zakletvu na vernost svom ocu. "Ja, Vilijam, princ od Velsa, zaklinjem vam se na svoju lojalnost i veru i istinu koju ću nositi, kao vaš vazal. Tako mi Bog pomogao."

Zatim je ustao, dotakao krunu i poljubio kralja u obraz. Čarls je bio dirnut, te je klimnuo sinu rekao "amin“ i "Hvala ti, Vilijam".

princ Vilijam
foto: Unknown / Avalon / Profimedia

Istorijsko krunisanje praćeno širom sveta usledilo je nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II, prošlog septembra nakon 70-godišnje vladavine. Pre krunisanja kralj je bio pomazan svetim uljem, ali taj čin se nije prenosio. Nakon što je posvećen pri pomazanju, kralj je dobio krunidbene simbole.

Nekoliko minuta kasnije i Kamila je krunisana. Dok je otpevana krunidbena himna Endrua Llojd-Vebera, kraljica je zvanično ustoličena. Kraljičino ustoličenje bio je trenutak u kom su se Čarls i Kamila "sjedinili u zajedničkom pozivu pred Bogom".

kralj Čarls, Kamila Parker Bouls
foto: WPA-Pool/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Monarh i njegova supruga, kraljica Kamila, nasmešili su se jedno drugom i zajednici dok su šetali crkvom pre i posle hrišćanske ceremonije koja datira hiljadu godina unazad na dan prepun raskoši.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:03

Krunisanje kralja Čarlsa: Kiša i oblaci pred početak ceremonije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track