EVROVIZIJSKI SKANDAL KOJI JE TRESAO JUGOSLAVIJU: Na Eurosong htele Lepa Brena i Neda Ukraden, a onda je njena pobeda SVE ŠOKIRALA
Foto: Printskrin

PRE 37 GODINA

EVROVIZIJSKI SKANDAL KOJI JE TRESAO JUGOSLAVIJU: Na Eurosong htele Lepa Brena i Neda Ukraden, a onda je njena pobeda SVE ŠOKIRALA

Pop kultura -

Favoritkinje te 1986. godine za odlazak na Evroviziju bile su Neda Ukraden i Lepa Brena, a u glasanju su učestvovale televizije svih zemalja bivše Jugoslavije.

Evrovizija tradicionalno donosi i dozu skandala. Jedna takva situacija odigrala se pre 37 godina na "Jugoviziji", tadašnjem izboru za Pesmu za Evroviziju.

Neda Ukraden
foto: Aleksandra Čolić

Pobedila je Doris Dragović, a to je izazvalo šok. Naime, trebalo je da Doris s grupom "More" nastupi na "Jugoviziji" kao predstavnik TV Titograda na izboru u Prištini, ali napustila je grupu neposredno pre takmičenja. Želela je da se posveti solo karijeri, te je predstavlja TV Zagreb s pesmom "Željo moja", koju je napisao Zrinko Tutić.

Prisetio se toga nedavno i Zoran Škugor u razgovoru za Story povodom smrti Jasmina Stavrosa. Naime, upravo je Stavros pomogao Doris da izgradi solo karijeru.

Lepa Brena
foto: Ana Paunković

"Rekao mi je da bi ona napustila bend da bi išla u solo vode, te me pitao jesam li spreman to da preuzmem. Tad sam se dogovorio s Televizijom Zagreb, odnosno Silvijom Humom, koji je bio urednik zabavnog programa, da Doris nastupa na 'Jugoviziji'. Angažovao sam Zrinka Tutića da napiše pesmu i tako je nastala 'Željo moja', s kojom je pobedila na Jugoviziji i otišla na Eurosong. Album smo završili u par meseci, a ona je postala najpopularnija pevačica u Jugoslaviji", prisetio se.

Favoritkinje te 1986. godine bile su Neda Ukraden i Lepa Brena, a u glasanju su učestvovale televizije svih zemalja bivše Jugoslavije.

Printskrin, Doris Dragović
foto: Printscreen Youtube

"Svet muzike" je pre finala pisao da RTV centar neće dati svoj glas Doris. Televizija Zagreb pak nijedan glas nije dala Nedi Ukraden, jer je ona te godine napustila diskografsku kuću Jugoton i prešla u Diskoton.

Uprkos tome, kolala je glasina da će Neda svejedno pobediti jer je njen odlazak na Eurosong već dogovoren. Niko nije verovao da će Doris pobediti, a za "Željo moja" se govorilo da je više za Splitski festival nego za Eurosong.

No dogodilo se upravo to u šta niko nije verovao, a Doris je na Evroviziji te godine osvojila 11. mesto.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track