EVO KO SU POBEDNICI 76. KANSKOG FESTIVALA: Francuskinji uručena ZLATNA PALMA, a među njima je i jedan DVOSTRUKO nagrađivani (FOTO)
Foto: Profimedia

snoć je završen 76. kanski festival

EVO KO SU POBEDNICI 76. KANSKOG FESTIVALA: Francuskinji uručena ZLATNA PALMA, a među njima je i jedan DVOSTRUKO nagrađivani (FOTO)

Pop kultura -

Zlatna palma Kanskog festivala dodeljena je francuskoj rediteljki Žistin Trije za dramu "Anatomija jednog pada". Žistin Trije je treća nagrađena rediteljka u istoriji Kanskog festivala. Pre nje su nagradu ponele Džejn Kempion za film "Klavir" (1993) i Žilija Dikurno 2021. godine za "Titan".

Žistin Trijet
foto: Rocco Spaziani / UPI / Profimedia

Među onima koji su se takmičili za Zlatnu palmu Kana bili se već nagrađivani reditelji poput Kena Louča, dvostrukog pobednika (2006. i 2016) Vima Vendersa, koji je osvojio priznanje 1984. za "Pariz Teksas" i Nanija Moretija.

Ken Louč
foto: Rocco Spaziani / Zuma Press / Profimedia

Grand pri pripao je filmu Džonatana Glejzera "Zona interesa". Za najbolju glumicu proglašena je Merve Dizdar iz Turske za ulogu u filmu ,,O suvim travama", a za najboljeg glumca proglašen je japanski glumac Kodži Jakušo (,,Savršeni dani").

Merve Dizdar
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Veliku pažnju privukao je i film "Žan de Bari" francuske rediteljke Maiven. Ovo ostvarenje govori o o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Džoni Dep, koji je takođe dobio sjajne kritike.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track