DORUČKOVALA VOTKU SA ĐUSOM, A ROĐENA ĆERKA JE NAZIVALA TIRANINOM: Životna priča KRALJICE šoubiznisa i danas INTRIGIRA mnoge
Foto: Profimedia

proslavila se u više od 100 filmova

DORUČKOVALA VOTKU SA ĐUSOM, A ROĐENA ĆERKA JE NAZIVALA TIRANINOM: Životna priča KRALJICE šoubiznisa i danas INTRIGIRA mnoge

Pop kultura -

Beti Dejvis je bila jedna od najboljih glumica Holivuda, a proslavila se u više od 100 filmova.

U to vreme šoubiznisom su dominirali muškarci, a ona je bila dovoljno odlučna i hrabra da se pobuni protiv sistema u kom su dobre glumice bile malo plaćene. Mnogi glumci koji su se pobunili u tom trenutku, ostali su na ulici, ali Beti je bila toliko popularna da brojni filmski studiji nisu želeli da je se odreknu.

Beti Dejvis
foto: Profimedia

Od tridesetih godina kada se pojavila na prvom setu pa do kraja karijere, glumila je u velikom broju filmova, a 11 puta je bila nominovana za Oskara, dok je dobila dva – za film „Opasna“ 1936. godine i film „Jezebel“ iz 1939. godine.

S obzirom na propali brak njenih roditelja, njoj brak nije bio prioritet. Verila se za studenta Jejla, ali je 1927. godine prekinula veridbu. Ubrzo se verila s mladim biznismenom Čarlsom H. Anslejem, koji ju je ostavio jer joj je karijera bila bitnija od ljubavi.

Beti Dejvis
foto: Profimedia

Tek u jesen 1931. ukazala joj se prava prilika – uloga u filmu „Čovek koji je igrao boga“ studija „Warner Brothers“.

Njena majka, koja ju je do tada uspešno upozoravala da nevinost čuva za brak, sve je više strahovala da će Bet u Holivudu popustiti pred izazovima, pa ju je savetovala da se uda.

Beti Dejvis
foto: Profimedia

Mladić Harmon Nelson s kojim se viđala u Njujorku ju je 1932. godine zaprosio i ona se udala za njega. Nelson, koji je radio kao pijanista u plesnom orkestru, a potom nastupao u holivudskim noćnim klubovima, nije bio dorastao ambicioznoj i tvrdoglavoj supruzi. Brzo joj je dosadio, pa je počela da ga vređa i ponižava, piše Telegraf.

Nezadovoljna brakom, Bet se užasnula kad je početkom 1934. otkrila da je trudna. Nije se dugo dvoumila, pa je abortirala, bojeći se da joj ne promakne uloga u filmu“Magla nad San Franciskom“, koju je na kraju i dobila.

Godine 1940. se potpuno neočekivano udala sa Artura Ostina Farnsvorta, koji se opijao i tukao je, a ona ga je varala kad god je stigla. Slavna glumica je tokom braka zavela i mladog reditelja Vinsenta Šermana kako bi ga nagovorila da napravi određene izmene u scenariju. Šerman je imao suprugu, ali i drugu ljubavnicu – Džoan Kraford.

Beti Dejvis
foto: Profimedia

Kod kuće više nije imala problema s ljubomornim mužem jer je, nakon što je Farnsvort 1943. umro pod nerazašnjenim okolnostima, bila i formalno slobodna.

Godine 1945. udala se za 7 godina mlađeg Vilijama Granta Šerija, a 1947. godine mu je rodila ćerku Barbaru, dok su se 1950. godine razveli zbog žestokih svađa.

1950. godine se venčala za kolegu Garija Merila, a ubrzo su usvojili i devojčicu kojoj su dali ime Margo, a zatim i dečaka Majkla. Oboje su se opijali, svađali i vređali jedno drugo, a u braku su izdržali 10 godina.

Ogorčena i besna na Holivud, Bet je postala autodestruktivna: pušila je četiri kutije cigareta na dan, „doručkovala votku s đusom“, u podne pila čašu votke s vodom, a u pet prelazila na viski s ledom.

Međutim, par godina kasnije otkrila je da ima rak dojke, pa je morala da napusti snimanje i ode hitno na operaciju. To je bio početak njenih teškoća sa zdravljem: ubrzo posle operacije doživela je blaži moždani udar, a zatim je slomila kuk.

Usledio je još jedan udarac: njena ćerka Barbara objavila je knjigu „My Mother’s Keeper“ u kojoj je majci prebacila da je bezosećajna i sebični tiranin.

„Majka je pokušala da me uništi. Da je uspela u svom načinu odgajanja danas bih, poput nje, iza sebe imala nekoliko propalih brakova i mnogo ljubavnih afera koje bi završile katastrofalno. Nju hvale kao glumicu, govore da je senzibilna i da sve duboko proživljava, ali ona je emocije samo glumila. U stvarnosti je bezosećajna. Ceo život je tvrdila kako sam ja jedino što je ikad volela, i ne shvaćajući šta govori: ja za nju nisam bila ko nego – šta. A kad sam učinila nešto što bi je razbesnelo, naime kad sam napisala knjigu o nama, za nju više nisam postojala“, izjavila je jednom prilikom Barbara.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video:

01:20

HOLIVUD I MRAMORAK! KURIR U SELU ŽENE NBA ZVEZDE Bivša striptizeta zaboravila svoje! Danijelina baka za praunuka saznala iz novina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track