KADA JE UBIJEN U FILMU, NEMA KO NIJE ZAPLAKAO U JUGI: Dečak sa slike je postao glumac i zavodnik, ali mu je droga uništila ŽIVOT!
Foto: Printscreen/Youtube

da li ga prepoznajete?

KADA JE UBIJEN U FILMU, NEMA KO NIJE ZAPLAKAO U JUGI: Dečak sa slike je postao glumac i zavodnik, ali mu je droga uništila ŽIVOT!

Pop kultura -

Te davne 1978. godine je glumio Dragutina Miloševića Čikala u filmu "Boško Buha", a njegovu "pogibiju" i herojsku smrt su pratile suze mnogih, što odraslih, što devojčica tadašnje Jugoslavije, pa se videlo da će od malih nogu ovaj dečak biti veliki zavodnik.

Začudo, ovo mu nije bio prvi film već četvrti, a iste godine se pojavio i u seriji "Povratak otpisanih" kao Trta.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

Rođen je 1965. godine u Beogradu, a prvi put se pojavio u jednoj epizodi serije "Pozorište u kući", davne 1973. godine. Tokom osamdesetih nijedan hit film i serija se nije mogao zamisliti bez njega: Bal na vodi, Kako je propao rokenrol, Oktoberfest, Dogodilo se na današnji dan... Početkom devedesetih se pojavio u Zaboravljenima, Originalu falsifikata, Crnom bombarderu i ultimativnom hitu tih nesretnih godina - Slatkom od snova...

Na pozorišnim daskama poslednji put je viđen u ulozi njegovog alter-ega, Sida Višuza, u predstavi "Zigi Stardast". I od tada - ništa.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

Da li znate ko je u pitanju?

Nevaljali dečko srpskog filma - Nebojša Bakočević.

Nebojša Bakočević je bio frajer za kojim ludele žene tadašnje Jugoslavije i vesnik nove generacije zvezda srpskog glumišta, a onda je samo nestao. Propuštene šanse i vreme koje je prohujalo su neminovno ostavili trag na nekadašnjeg "dečka koji obećava". Evo kakva je sudbina zadesila poznatog glumca.

Kako su pisali domaći mediji, na prstima jedne ruke mogle su da se nabroje devojčice iz nekadašnje Osme gimnazije i čuvenog gradskog poteza "Cvetić" - SKC koje nisu bile zaljubljene u njega. Kasnije je sve poprimilo epidemiološke razmere, pa se ubrzo i ceo ženski Beograd zaljubio u Nebojšu Bakočevića, čije su džejmsdinovske slike u razdrljenoj košulji preplavile izloge duž gradske štrafte, od Slavije pa do picerije "Snežana" na kraju Knez Mihailove ulice.

Opšte poznata jugoslovenska zvezda i nacionalni srcelomac postaje posle filma "Bal na vodi", romantično slatkaste antikomunističke filmske priče. Zanimljivo je da je mnoge opasne filmske scene snimao sam, bez kaskadera, jer nije želeo da gledaoci primete da to nije on. Na setu je uvek bio perfekcionista, što se videlo i na krajnjem proizvodu.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

Pobeći će od histerije devojčica na Adu Bojanu, gde će se uz društvo Margite Stefanović prepustiti čarima heroinskog uživanja. Ubrzo će opijati odrediti njegovu karijeru, pa će uloga biti sve manje, a narkotika sve više, i tu situaciju i odnos snaga bilo je oduvek teško ekonomski pokrivati. Počinju da stižu i prve vesti o njegovim izletima u beogradske kancelarije i otuđivanju imovine.

Tako je iz Kotora stigla vest o Bakočevićevom hapšenju zbog krađe kompjutera, što će mu doneti lošu reputaciju, pa će dugo godina osoblje u beogradskom SKC-u strahovati da će im svakog časa Bakoč upasti kroz prozor, kao što je jednom osumnjičen da je spajdermenskim metodama ušao preko krova šanka u SKC-u i poharao jednu od kancelarija.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

Glumac je tih devedestih punio novinske stupce. Ali ne povodima kao tih davnih osamdesetih, kada je dominirao talentom i šarmom, a Beograđanke ga častile nezvaničnom titulom najvećeg zavodnika.

Međutim, Bakoč se obreo u glavnim ulogama, ne filma i teatra, gde mu je mesto, već tabloidnih priča nedostojnih mladića koga su nekad svi već videli kao prvog Srbina u Holivudu. O svemu tome, mora se priznati hrabro, Nebojša Bakočević je pristao da govori za Kurir. I to je jedan od retkih intervjua koji je dao i to početkom 2000-ih, tačnije 2004. godine.

Šta se to desilo sa Ašhen Ataljanc? Žalila se da je bilo maltretiranja, o tome su pisale i novine...

- Mi smo još uvek prijatelji i nikakve novine ne mogu da nas posvađaju. Imao sam to zadovoljstvo da se zabavljam sa Ašhen pre dosta godina. Bilo mi je domaćinski i normalno da je sačekam kako dolikuje, sa ružom i poklonima. Ona je došla da odigra fantastičnu predstavu, u kojoj sam uživao. Sve ostalo, o čemu su novinari pisali, ne bih da komentarišem. Mogu jedino da kažem da se to, što se između nas desilo, odigralo u "Interkontinentalu", a ne u "Hajatu". Toliko o novinama - rekao je tada.

Otac pozvao policiju, Bakoč proveo noć u zatvoru

Veče nakon razgovora sa Nebojšom Bakočevićem, pojavila vest da je poznati glumac uhapšen. Bakočević se, prema informacijama iz policijskih izvora, pojavio u roditeljskom stanu u Bulevaru Avnoja i počeo da vređa prisutne goste koji su se tu okupili zbog smrtnog slučaja. Njegov otac Lazar Bakočević je bio prinuđen da pozove policiju i Nebojša je proveo celu noć u pritvoru. Novinari su želeli da provere tačnost informacije, pa su pozvali Bakočevića, koji je tada plačnim glasom saopštio kako nije uspeo da ode ni na bakinu sahranu, jer ga je otac bez razloga prijavio policiji.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

Pominje se priča o prebijanju i skinsima, kao i zlouptreba droge, a a Bakočević je imao odgovor i na to.

- Iskreno, meni ne treba taj publicitet. Prvi film sam snimio kad sam imao sedam godina i medijske priče su samo propratna stvar za ono što radim. Nisu me tukli, već sam dobio par udaraca. I nisu bili skinhedsi, nego ljudi koji pod pojmom "dobar provod" podrazumevaju da se napiju, izdrogiraju i nekog prebiju, pa su naleteli na mene. Što se tiče drogiranja, to je stvarno smešno. Kad u Srbiji svako bude gledao svoja posla, biće nam mnogo bolje. To da li se drogiram je moja stvar. Čak sam i svom ocu Lazaru Bakočeviću dao mokraću na analizu. U rezultatima nije bilo ničega, tako da, ukoliko to nekoga zanima, imam i crno na belo. Čudna stvar mi se dešava u poslednje vreme... Otkad sam počeo da govorim istinu - niko mi ništa ne veruje - pričao je Bakoč.

Nebojša Bakočević, Printskrin Jutjub
foto: Printscreen

Upitan da li ga i dalje prati glas da je švaler, glumac je imao spreman odgovor.

- To morate da pitate žene, ali moram da priznam da sam primetio da me vole, a ja njih obožavam. Kad sam 1983. upisao Akademiju, jedna od devojaka mi je rekla da sam glumu upisao zbog žena. Ima u tome istine. U životu me zanimaju isključivo dve stvari: hrana i žene. Za Oskara me zabole uvo.

Što se tiče tipa žena...

- Vesele, lepe i pametne. Da bih se oženio, ona bi morala da se brine o meni, a ja o svemu ostalom. Još je davno Leonard Koen napisao da će žene jednog dana da preuzmu sve u svoje ruke, a muškarci će da se bave svojim detinjastim poslovima, kao što su umetnost, poezija... One i onako održavaju ovaj svet u životu - govorio je Bakoč 2004. godine.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

Iščezao je sa filma posle sitne uloge u filmu "Nož" ali nikad iz ženskih misli. Prilično nepopularan zbog bizarnog ponašanja usled heroinske zavisnosti, budio je spasilački instinkt kod mnogih žena. Koliko je poznato, nijedna ga nije spasila od hazarderske ćudi. Njegova ljubavna priča sa balerinom Ašhen Ataljanc postala je urbana legenda Beograda, kao i ona sa glumicom Vladicom Milosavljević.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

Od novog milenijuma, pojavljivao se sporadično i u epizodnim ulogama, 2002. Lavirint (TV serija), 2008. Vratiće se rode, 2012. Artiljero, a poslednju je odigrao u seriji “Pet”, koja se 2019. emitovala na RTS.

U nekoliko izjava koje je dao naveo je da se povukao zato što ne želi da bude estradna ličnost, već da živi u miru. Da li će se čuveni Bakoč pojaviti u još nekom ostvarenju je veliko pitanje na koje mnogi koji su ga obožavali željno čekaju odgovor.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:14

GLUMAC I GLUMICA U KVIZU NA KAKAV NISTE NAVIKLI! Pogledajte njihove odgovore, NA PRVOM JE VEĆ KRENULO ZNOJENJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track