OVO SU BILE POSLEDNJE REČI ELVISA PRISLIJA: Probudio se, krenuo u kupatilo, a evo šta je tačno izgovorio svojoj devojci PRE SMRTI
Foto: Jutjub

TUŽAN KRAJ KRALJA ROKENROLA

OVO SU BILE POSLEDNJE REČI ELVISA PRISLIJA: Probudio se, krenuo u kupatilo, a evo šta je tačno izgovorio svojoj devojci PRE SMRTI

Pop kultura -

U poslepodnevnim časovima 16. avgusta 1977. muzički svet je izgubio jednog od svojih velikana – Elvis Prisli preminuo je u svojoj obožavanoj kući Grejslend kada je imao samo 42 godine, a sada su u javnost izašle njegove poslednje reči.

Elvis je svetsku slavu stekao u svojim 20-im godinama, a poslednji period života obeležili su mu problemi i buran način života. Uprkos tome, ta megazvezda iz Memfisa je bez problema mogla da privuče gomile obožavatelja, naročito obožavateljki koje su očajnički želele da ga vide.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

Teret slave od samih početaka nije mu bio lak jer je ubrzo nakon što je dospeo u centar pažnje insistirao na pauzi, i to služenjem vojnog roka, kada je upoznao i svoju suprugu Prisilu.

Njegov talenat nije bio ograničen samo na muziku, Elvis je takođe bio zvezda nekih velikih filmskih hitova, a obožavatelji su takođe hrlili u bioskop kako bi gledali svog idola na velikom platnu.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

Međutim, u godinama koje su prethodile njegovoj smrti, Elvis se suočio s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Malo pre 1973. godine i pre nego što se njegov brak s Prisilom raspao, Elvis je proveo tri dana u komi nakon što se predozirao barbituratima. To mu je bilo drugo predoziranje u manje od godinu dana, a nakon toga ponovo je bio hitno prevezen u bolnicu zbog svoje zavisnosti od lekova protiv bolova.

Elvisova sve veća zavisnost od droge pripisivana je njegovom nemilosrdnom rasporedu turneja, a nekoliko njegovih nastupa bilo je otkazano zbog narušenog zdravlja. Ipak, ništa nije nateralo Elvisa da izneveri svoje obožavatelje, a uprkos sve većim problemima insistirao je da mora da nastavi.

O tome je progovorio Toni Braun, klavijaturista koji je s njim svirao, prisećajući se kako je Elvis ispao iz limuzine kada je stigao na nastup na Univerzitetu Merilend tri godine pre smrti.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

"Bilo je očito da nešto užasno nije u redu s njegovim telom. Bio je tako loše da su reči pesama bile jedva razumljive. Sećam se da je plakao, jedva je prolazio kroz uvod", dodao je i gitarista Džon Vilkinson.

Ignorišući zabrinute molbe članova benda da otkaže turneju i uzme godinu dana za oporavak, Elvis je bio odlučan da nastavi. Dve godine pre njegove smrti, očajnički želeći da zadrži svoju najveću zvezdu, Elvisova diskografska kuća osnovala je studio za snimanje u njegovom domu. Tamo je snimio šest albuma, iako nisu uspeli da imaju isti uticaj na muzičke liste kao njegov raniji materijal.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

Nakon razvoda Elvis je započeo novu vezu sa Džindžer Alden, koju je zaprosio samo dva meseca nakon što su se upoznali. U to vreme se borio i s ozbiljnim problemima s težinom i njegovo prethodno vitko telo više nije bilo prepoznatljivo. Tog leta kada je umro, Elvis je bio vezan za krevet u svojoj kući u grejslendu i bila mu je potrebna 24-satna nega.

Nakon što je preminuo, autopsija je otkrila da je imao jako natečeno srce, dvostruko veće nego što je trebalo da bude, i bilo je u uznapredovalom stadijumu kardiovaskularne bolesti. Uprkos tome što je ceo život bio nepušač, Elvisova pluća su takođe bila puna emfizema, koji bi mu gotovo onemogućio disanje, te je patio od mučnih probavnih problema.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

Tokom poslednjih nekoliko meseci bilo mu je prepisano gotovo devet hiljada tableta, a na dan smrti takođe je uzeo ogromne količine lekova kako bi mu ublažili bol. Na dan smrti Elvis se probudio, otišao u kupatilo i rekao Džindžer: "Idem u kupatilo da čitam". I bile su to njegove poslednje reči koje je izgovorio.

Džindžer mu je na to rekla da ne ide i ostavila mu upaljeno svetlo uz krevet, ali kad se konačno probudila u 14 sati tog popodneva, shvatila je da Elvis nije pored nje i otišla je da ga potraži. Nakon što je otvorila vrata kupatila, otkrila je telo kralja rokenrola kog su obožavali milijuni, ali više ništa nije mogla da učini da ga spasi.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

Bonus video:

04:30

LJUBAVNA PRIČA DEJANA STANKOVIĆA: Dao pobednički go na derbiju, pa upoznao sadašnju suprugu (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track