PRESRELI JE NA PUTU I PUCALI NA NJU: Pokušaj stravične OTMICE do srži uzdrmao NAJMOĆNIJU PORODICU, ali od OVOG nikad nije odustala
Foto: Yuryi Abramochkin / Sputnik / Profimedia

ATIPIČNA PRINCEZA

PRESRELI JE NA PUTU I PUCALI NA NJU: Pokušaj stravične OTMICE do srži uzdrmao NAJMOĆNIJU PORODICU, ali od OVOG nikad nije odustala

Pop kultura -

Britanska princeza Ana jedina je ćerka pokojne kraljice Elizabete i princa Filipa, ali nebrojano je puta kroz život pokazala da je više od same titule koja joj je pripala rođenjem.

Upravo je ona, mnogo pre prinčeva Vilijama i Harija ili Megan Markl i Kejt Midlton, zaslužna za neke revolucionarne poteze u kraljevskoj porodici, a koje je izvela kako bi stvorila sliku novije i pristupačnije slike monarhije. Jedan od načina na koji je to činila je sigurno njen odlazak na Olimpijske ige, a ne smemo zaboraviti da je doživela pokušaj otmice.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Krenimo od početka. Ana je drugo dete i jedina ćerka kraljice i vojvode od Edinburga. Ona je trenutno četrnaesta u redu za presto, a njen rad su obeležile brojne dobrotvorne i humanitarne aktivnosti, imala je brojne ciljeve usmerene na sport i nauku. Zato je mnogo putovala u Sijera Leone, Etiopiju i Južnu Afriku, gde je radila u dobrotvornim društvima za tamošnju decu. Međutim, poslednjih godina je slične dužnosti prepustila mlađim članovima kraljevske porodice.

Ona je u stvari preuzela brojne iste odgovornosti kao i njen stariji brat, kralj Čarls, ali uvek je stvari radila malo drugačije. Ana ima dvoje dece koje je dobila sa svojim prvim suprugom, Markom Filipsom, za kog se udala 1973. godine, a razvela se od njega 1992. godine. A kada su se njen sin Piter i ćerka Zara rodili, odlučila je da odbaci titule Njegovog/Njenog kraljevskog visočanstva koje bi dobili jer su bili kraljičini unuci. U kasnijim intervjuima je objasnila da je svojoj deci želela da pruži što normalnije detinjstvo i da je izbacivanje titula to omogućilo, baš kao što su to učinili njen bratanac, princ Hari i Megan Markl sa svojom decom.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Kraljevska porodica poznata je po velikoj ljubavi prema životinjama i dok je kraljica Elizabeta tokom svoje vladavine imala nekoliko korgija, princeza Ana držala je bul terijere, ali ipak, njena prva ljubav su konji. Kao zagrižena jahačica, podigla je svoju strast i talenat za jahanje na viši nivo kada je osvojila prvu nagradu na Evropskom prvenstvu u disciplini kada je imala 21 godinu, 1971. godine bila je izabrana za BBC-jevu sportsku osobu godine.

Proslavila se kao jedna od najtalentovanijih jahačica u zemlji, a onda se pridružila britanskom timu za trke. To ju je odvelo do Olimpijskih igara u Montrealu 1976. godine.

Princeza Ana
foto: Profimedia

“Mislila sam da će konji verovatno biti najbolji način da nešto napravim, bilo šta izvan kraljevske porodice. Ali morala sam da pronađem pravog konja u pravo vreme", izjavila je Ana jednom prilikom za Vanity Fair.

Doći do Olimpijskih igara bilo je teško, ali vreme u Montrealu pokazalo se kao ozbiljan izazov. Prilikom jedne trke, na samo pola staze, Ana je pala s konja i pretrpela potres mozga. No to je nije obeshrabrilo i vratila se i završila trku, došavši do šestog mesta. Međutim, nakon toga je priznala kako se uopšte ne seća da ju je završila.

Princeza Ana
foto: Profimedia

U dokumentarcu ITV-a "Anne: Kraljevska princeza", njena dvorska dama Džejn Holdernes Rodam prisetila se tog dramatičnog trenutka.

“Nisam bila na Olimpijskim igrama, nisam mogla da idem, pa smo sve gledali na televiziji. Ono što u to vreme nisam znala je da je doživela taj užasan pad, ali se vratila i takmičila se. Bila je toliko potresena da nije mogla da se seti ničega, i još dan danas verujem da ne pamti sve", ispričala je Džejn.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Anu nije obeshrabrio njen pad, štaviše to je još više podstaklo njenu ljubav prema jahanju i Olimpijskim igrama. Godine 1988. imenovana je članicom Međunarodnog olimpijskog odbora i Odbora za izbor članova. Podržavala je tim Velike Britanije kao predsednica Britanskog olimpijskog udruženja, a čak je svojoj ćerki Zari Tindal dodelila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Njena ćerka pratila je majčine uporne korake, na šta je posebno ponosna.

“Zara je uvek bila prirodno nadarena i bilo je pitanje da li se osećala da je to nešto što zaista želi da radi. Čini se da je bilo tako, i vrlo se temeljno posvetila tome. Tako da je s pravom vrlo uspešna”, zaključila je Ana jednom prilikom.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Međutim, princeza Ana nije dospela na naslovnice medija samo zbog svog velikodušnog dobrotvornog rada i Olimpijskih igara. Nažalost, dogodila joj se velika trauma i pokušaj otmice u martu 1974. godine, koji je potresao kraljevsku porodicu do srži. Bilo je to kada se Ana, koja je tada imala samo 23 godine, vozila u Bakingemsku palatu sa svojim prvim suprugom, Markom Filipsom. U jednom trenutku ih je na putu zaustavio automobil koji je vozio čovek imena Ijan Bol. On je nasrnuo na njihov automobil pucajući iz pištolja, ali srećom, princezu Anu zaštitila je policija i njen lični službenik, inspektor Džejms Biton, koji je bio pogođen. Tu se našao i novinar Brajan Mekonel, koji je takođe bio upucan, kao i njen lični vozač Aleks Kolender, koji je Bola pokušao da razoruža.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Četiri godine nakon tog događaja, Ana je otkrila jezive detalje u intervjuu s novinarom Sir Majklom Parkinsonom i otkrila da joj je Bol najavio pismom da će je oteti i tražiti otkupninu od kraljevske porodice.

Ana je ispričala kako je izašla iz auta, a bivši bokser, Ron Rasel, koji je u tom trenutku prolazio putem, video je šta se događa. Policajac Majkl Hils dovezao se u isto vreme i pozvao policiju za pojačanje pre nego što ga je Bol upucao, a Rasel je udario otmičara i pomogao Ani da pobegne, a on je kasnije uhapšen. Svi oni oporavili su se kasnije u bolnici, a Ana ih je posetila kako bi im se zahvalila što su joj pomogli, dok je Bol na suđenju priznao krivicu za pokušaj ubistva i otmicu.

princeza Ana
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Iako je pokušaj otmice šokirao javnost i kraljevsku porodicu, princezu to nije sprečilo da se bavi svojim poslom i strastima van svojih dužnosti.

Ana je poznata i po svom bliskom odnosu sa svojim bratancem, princem Harijem i ona je među retkim članovima porodice koji su bili uz njega nakon što je napustio svoju dužnost i odselio se iz Velike Britanije. Uz to su se oni ugledali na nju i odrekli se titula princeze i princa za svoju decu. Sličnosti između princeze Ane i princa Harija tu ne prestaju. 1990. godine, nakon što je decenijama radila sa "Save the Children" na raznim projektima širom sveta, princeza Ana nominovana je za Nobelovu nagradu za mir, neprestano koristeći svoju platformu kako bi govorila o ciljevima koji su joj bliski srcu.

princeza Ana, Endru Parker Bouls
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Princ Hari još je jedan član kraljevske porodice kojem je, čini se, jako stalo do toga da svoj glas koristi za zagovaranje stvari koje su mu važne. Pomogao je u osnivanju dobrotvorne organizacije za mentalno zdravlje Heads Together with the Duke and Duchess of Cambridge. Sarađivao je s OnSide Youth Zones, koji mladima daje gde da odu i s kim mogu da razgovaraju kada im je to potrebno. A s Megan Markl stvorio je prostor za razgovor o ponašanju i govoru mržnje na internetu i uticaju koji to može da ima.

Ana zato danas važi kao jedna od najambicioznijih članica kraljevske porodice koja nikada nije odustala od onoga što voli.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

Bonus video:

02:24

OTMICA AVIONA ZBOG KOJE SE TRESLA CELA SFRJ! Vukčević otkrio kako se odigralo: UPERIO MI JE PIŠTOLJ U GLAVU I REKAO POLAZI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track