"KORISTE VEŠTAČKU INTELIGENCIJU DA NAS KLONIRAJU I TAKO MANJE PLAĆAJU" Jelača uživo iz Amerike o pozadini štrajka u Holivudu
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

"KORISTE VEŠTAČKU INTELIGENCIJU DA NAS KLONIRAJU I TAKO MANJE PLAĆAJU" Jelača uživo iz Amerike o pozadini štrajka u Holivudu

Pop kultura -

Holivud se suočava sa teškim letom jer su sindikat holivudskih glumaca i udruženje holivudskih scenarista već ušli u štrajk nakon neuspelih pregovora sa filmskim i televizijskim studijima. Ovo je prvi put u poslednjih 63 godine da su ove dve organizacije istovremeno u štrajku.

Dejan Jelača, naš glumac koji je član udruženja SAG-AFTRA, otkrio je da su sve produkcije već obustavljene, a projekti koji su trebali da se realizuju ove godine su premešteni za narednu godinu ili čak za 2025. godinu.

Glumci zahtevaju povećanje plata kao osnovnu stvar za svoj rad, s obzirom na visoke troškove života u gradovima poput Njujorka.

- Na prvom mestu je povišica plata. Imamo jednu situaciju da je Njujork, na primer, ponovo najskuplji grad na svetu, da su kirije nenormalno skupe. Ako se prati taj trend, onda je potpuno normalno i ljudski da budu plate bar za 5% veće od onoga koju smo imali - rekao je Jelača.

Dejan Jelača
foto: Kurir Televizija

Takođe, jedan od problema je neovlašćeno korišćenje likova glumaca putem veštačke inteligencije. Producenti su ponudili da mogu angažovati glumca za jedan dan snimanja, ali potom koristiti njegov lik tokom celog projekta bez dodatne nadoknade.

- Oni mogu da angažuju glumca, angažuju mene za jedan projekat i snime me taj dan. Skeniraju mi lice, skeniraju moje telo itd. i mogu posle toga da koriste moj lik tokom celog projekta, tokom celog tvog filma, a ja sam plaćen samo jedan dan, snimajući dan. Dakle, potpuno, potpuno jedno onako podaštavanje glumaca, ponižavanje glumaca, ponižavanje moje profesije. Glumci nemaju drugi način nego da izađu na ulicu i štrajkuju i protestuju - istakao je Jelača.

06:52

KORISTE VEŠTAČKU INTELIGENCIJU DA NAS KLONIRAJU I TAKO MANJE PLAĆAJU! Jelača uživo iz Amerike povodom štrajka u Holivudu (VIDEO)

Upozorenje Jelače je jasno - ukoliko producenti nastave sa takvim tretmanom, mogli bi suočiti sa još većim gubicima u budućnosti.

- Dakle, ako želite, taj tretman dobit ćete još gore. Dobit ćete nešto gde ćete vi za mesec dana izgubiti takve milione dolara da nećete znati gde se nalazite. Da ćete morati da pristajete naknadno na neke uslove. Ovo je bilo posljednji put pre 63 godine, da su udruženje scenarista i udruženje glumaca koje ima preko 160.000 članova zajedno štrajkovale. Dakle, nemojte se igrati. Ako se igrate vatrom, dobit ćete tu reakciju da sve staje kao što je i stalo od subote večeri - upozorio je Jelača.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:10

TRAMPA ĆE PODRŽAVATI ČAK I DA GA OPTUŽE ZA UBISTVO Jelača objasnio fenomen ogromne popularnosti bivšeg predsednika SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track