"UNIŠTILI SU MI ŽIVOT": Ružica Sokić je detinjstvo provela u agoniji iz kog je vukla teške TRAUME, a evo zašto nije imala dece
Foto: Dragana Udovičić

teška priča

"UNIŠTILI SU MI ŽIVOT": Ružica Sokić je detinjstvo provela u agoniji iz kog je vukla teške TRAUME, a evo zašto nije imala dece

Pop kultura -

Ružica Sokić, jedna od najpopularnijih diva našeg glumišta, preminula je 2013. godine i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu u prisustvu brojnih kolega.

Velika umetnica bila je teško bolesna, a nedugo nakon što su otkrili da boluje od Alchajmera koji ju je izjedao, je preminula.

MIroslav Lukić, Ružica Sokić
foto: Zorana Jevtić

- Nije shvatala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i usledila je neugodna situacija. Trebalo je da ode na rehabilitaciju, tada više nije igrala. Pokušala je da odigra još jednu predstavu u januaru 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije mogla da se seti teksta, pa je imala šaptača - ovako je o njenim poslednjim danima govorio njen suprug.

Za Ružicom je najviše patio njen suprug, Miroslav Lukić, s kojim je 30 godina bila u srećnom braku. On je preminuo 2022, u 91. godini.

MIroslav Lukić, Ružica Sokić
foto: Damir Dervišagić

Par je dugo uživao u skladu, dece nisu imali, a Ružica nikad nije krila razlog.

Kako su domaći mediji pisali pre nekoliko godina, glumica se majčinstva odrekla iz želje da bude slobodna jer je odrasla u veoma teškim uslovima.

Njih dvoje bili su godinama u braku, ali dece nisu imali, jer se glumica plašila.

- Želja za karijerom je najviše uticala na to da prihvatim činjenicu da nikada neću imati dete. Bojala sam se da zastanem, a i plašila sam se porođaja - iskreno je govorila Ružica.

Rođena je 14. decembra 1934. godine u Bregalničkoj ulici broj 244 u Beogradu, od majke Vukosave i oca Petra Sokića, uglednog trgovca i suvlasnika lista Pravda.

Ružica Sokić
foto: Printskrin Youtube

Već od detinjstva suočavala se sa nedaćama. Nakon okupacije zemlje od strane Nemačke, Ružičin otac bio je osuđen na smrt, ali je ipak oslobođen i uspeo je da se vrati u Beograd, gde su mu ipak oduzeta sva građanska prava.

Glumica je više puta isticala da je ovaj period detinjstva za nju bio tragičan, i da agonijama kroz koje je njena porodica prolazila tih godina nije bilo kraja.

- Kada je došlo oslobođenje, bilo je stvarno strašno, tako da mi je taj period detinjstva bio tragičan. Tata ništa nije radio, nije mogao da se zaposli. U trosoban stan ubacili su nam porodicu nekog frizera jer je to bila ruska formula stanovanja - ispričala je Ružica u intervjuu za Story 2006. godine.

Ružica Sokić
foto: Adligat promo

- Ti ljudi iz sela Rušnja maltretirali su nas, naročito mog oca, koji je zbog verbalnog delikta bio prokažen i zatvaran. Čak su i mene saslušavali, ali nisam dozvolila da mržnja nikne u mom biću. Nikoga ne mrzim, pa ni te ljude koji su mi uništili život - istakla je glumica jednom prilikom.

Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu "Doktor", da bi potom igrala u filmovima "Kad budem mrtav i beo", "Bokseri idu u raj", "Užička republika", "Savamala" i drugima.

Kad budem mrtav i beo, Dragan Nikolić, Ružica Sokić
foto: Printscreen YouTube

Bila je prva u svojoj generaciji glumaca koja je opsovala na sceni, a nije se suzdržavala ni da se usprotivi kada je smatrala da je to potrebno, naročito kada su joj oduzeli ulogu u najskupljem jugoslovenskom ratnom filmu "Sutjeska" u kome je trebalo da igra pored Ričarda Bartona.

Uloga joj je oduzeta zato što je, kako su naveli, "bila ružna".

Ružica Sokić
foto: Printscreen/Youtube

Ružica Sokić preminula je 19. decembra 2013. godine, na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije, a koliko je bilo poznato javnosti duže vreme se borila s Alchajmerovom bolešću.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:36

GLUMICA LJILJANA STJEPANOVIĆ OTVORILA DUŠU O zdravstvenoj krizi i događajima koji su joj obeležili život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track