SPAVAO JE SA SESTRAMA, VARAO SVAKU ŽENU, A ONDA GA JE KARMA UNIŠTILA: Umro je na rukama one koju je najviše PONIŽAVAO
Foto: Profimedia

ŽIVOTNA PRIČA

SPAVAO JE SA SESTRAMA, VARAO SVAKU ŽENU, A ONDA GA JE KARMA UNIŠTILA: Umro je na rukama one koju je najviše PONIŽAVAO

Pop kultura -

Jedan od najmoćnijih ljudi rođenih u Grčkoj svakako je bio brodovlasnik i jedan od prvih brodovlasnika u svetu koji je započeo gradnju brodova-tankera za prevoz nafte, na čemu je stekao ogromno bogatstvo, Aristotel Onazis.

Osim ogromnog bogatstva kojim je stekao veliku moć i reputaciju, Onazis je bio poznat i po svom razvratničkom stilu života.

Proslavio se dugogodišnjom ljubavnom vezom s operskom pevačicom Marijom Kalas, kao i ženidbom s Džeklin Kenedi, udovicom bivšeg predsednika SAD, Džona Kenedija, koji je ubijen 1963. u Dalasu.

0312203729, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Njegov ljubavni život uzbudljiviji je čak i od holivudskih filmova, a zbog načina na koji se odnosio prema svojim "ljubavnicama" stekao je imidž bludnika. Bio je poznat po tome da je zavodio samo najveće lepotice, koje su zbog njega bile spremne da unište svoje brakove.

U decembru 1946. Onzsis se oženio Atinom Livanos, ćerkom velikog brodograditelja Stavrosa Livanosa, i s njom dobio dvoje dece. Povod za ovaj brak nije bila ljubav, već Onazisov osećaj za biznis. Brakom je osigurao pristup krugu vrhunskih brodovlasnika, a oni su ga prihvatili sa sumnjom i oprezom. Nakon razvoda, Atina se udala za udovca svoje sestre i Onazisovog poslovnog rivala Stavrosa Nijarčosa.

Fatalan susret

Kada su se 1957. Onazis i Marija Kalas prvi put sreli na jednom balu u Veneciji, oboje su bili u braku. Ona s 30 godina starijim Đovanijem Batistom Meneginijem, a on s Atinom. Međutim, fatalno su se zaljubili. Slovili su za najzanimljiviji, najpopularniji i najintrigantniji par 60-ih godina prošlog veka, a njihov buran život pomalo je podsećao na neku starogrčku dramu.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Već pri prvom susretu među njima su se rasplamsale strasti. Marija je tada s 34 godine bila na vrhuncu slave, a kritičari su je nazivali boginjom jedinstvenog glas‘. Dve godine nakon prvog susreta, on ju je pozvao na krstarenje Mediteranom. Ona je krenula sa suprugom. Njihovu hemiju i emocije bilo je nemoguće ignorisati. Svako je na palubi broda, uključujući i njegovu suprugu Atinu, znao da se sprema oluja...

Kada se putovanje završilo, Marija je zamolila Đovanija da se razvedu. "Želim da ostanem kod Aristotela", rekla mu je. Menegini je bio van sebe, javno je napao Onazisa, koji je pak u svom stilu pokušao da ga smiri. "Koliko želite za Mariju? Pet ili deset miliona?", pitao ga je. Ipak, Onazis nije razmišljao o razvodu. Hteo je da ima i ljubavnicu i suprugu. Kada se konačno razveo, Mariji je ponudio brak.

Kad je ona ostala u drugom stanju, Onazis je grubo reagirao. Imao je već dvoje dece i pitao se šta će mu još jedno. Dok je bila trudna, Marija je odbijala da je bilo ko vidi. Porodila se 30. marta 1960, i to dečaka koji je poživeo samo nekoliko sati.

Aristotel Onazis
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Odnos s Onazisom, duševna bol koja je pratila burnu ljubav, sve se to odrazilo na njenu karijeru. Marija Kalas sve je više posezala za sredstvima za smirenje i tabletama za spavanje. Kada je, nakon svega, počelo da se piše i priča o Onazisovoj aferi s Lo Radzivil, sestrom Džeklin Kenedi, Marija je želela da sebi oduzme život. Onazis ju je pronašao u njenom pariškom stanu. Iako se nikada nije od nje zaista razveo, nije propuštao nijednu priliku da je povredi.

"Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena, niti domaćica u kući. Ti si samo gost", znao je često da joj govori.

Prva dama SAD na njega je pala kao pokošena

Svi su se iznenadili kada se bivša prva dama SAD, Džeki Kenedi, pet godina nakon smrti i ubistva supruga Džona Kenedija, udala za 23 godine starijeg grčkog bogataša. Džeki ga je upoznala tokom svog jesenjeg odmora 1963, kada je bila pozvana na Onazisovu luksuznu jahtu Kristina. Na to putovanje ju je pozvala mlađa sestra Li Radzivil, koja je i sama navodno imala romansu s Onazisom.

Džeki Kenedi
Džeki Kenedifoto: Profimedia

I dogodila se ljubav. Onazis se prvi put u javnosti pojavio s Džeki Kenedi 1964. godine, a Marija Kalas umirala je od ljubomore. Venčali su se 1968. na Džekino insistiranje jer nije htela da osramoti svoju decu. Četiri meseca ranije Robert Kenedi, brat njenog pokojnog supruga, ubijen je u Los Anđelesu. Džeki Kenedi tada je odlučila da je pametnije da s decom ode iz SAD. Brak s Onazisom imao je smisla, on joj je dao novac i moć koji su joj u tom trenutku bili prekopotrebni.

Međutim, Onazis je ubrzo zatražio razvod, koji nije mogao da dobije zbog nedostatka razloga prema grčkim zakonima. U tom periodu je često pokušavao da vidi Mariju Kalas. Već 1969, godinu dana nakon venčanja s Džeki Kenedi, njegove posete Marijinoj kući postale su sve češće. Jednom prilikom je u noćnom klubu Maxim Onazis glasno uzviknuo: "Kako je dobro opet osetiti Marijine debele kukove. Kostiju sam sit kod kuće!" Džeki se pred kraj njihovog braka preselila u Njujork, gde je i ostala sve do smrti.

Aristotel Onazis
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Porodično prokletstvo

Porodica Onazis zatekla je velika tragedija. Aleksander Onazis, Aristotelov sin, poginuo je u avionskoj nesreći. To je dotuklo njegovu prvu suprugu Atinu, koja je takođe ubrzo umrla.

Njegova ćerka Kristina Onazis ima važno mesto u njegovoj poslovnoj imperiji "Onazis", te je dokazala da je dostojna naslednica svog oca. No, nažalost, u privatnom životu nisu joj cvetale ruže. Udavala se četiri puta, a razvodila još brže. S četvrtim suprugom Tajrijem Rouzelom dobila je ćerku Atinu. Ali, sreća ju je i tog puta izneverila. Tajrija su milioni na računu zanimali više od njihove vlasnice, a čim je ugledao prelepu Šveđanku Marijanu "Gaby" Landage čak je i novac izgubio sjaj, a Kristina je još jednom bila ostavljena. Nažalost, 18. novembra 1988. pronašli su je mrtvu, nagu i napuštenu od svih, u hotelu u Buenos Ajresu i, sumnja se, predoziranu.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Karma je dostigla Aristotela

Nakon smrti sina Aleksandera 1973, Aristotel je sve više obolevao. Bolovao je od upale pluća. Kada je osetio da mu se bliži kraj, tražio je da mu dođe Marija Kalas. "Ona treba da dođe, supruga treba da mi dođe", govorio je tada.

Bliski prijatelji kažu da je Marija Kalas celu noć preležala budna u njegovom bolesničkom krevetu. "Voleo sam te. Ne uvek dobro, ali toliko koliko sam mogao", rekao joj je tada, a ona mu je sve oprostila. Ostala je primadona i u operi i u životu. Onazis je preminuo 1975, a Marija se vratila u svoj pariški apartman i živela gotovo životom pustinjaka. Preminula je u septembru 1977. u 53. godini od srčanog udara.

(Kurir.rs/ Stil)

Bonus video:

00:40

Realna priča: Životna priča Tihomira Tike Stanića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track