U BEOGRAD STIŽE MATILDE ROMANJOLI SA SVOJIM AKTOM U BRONZI: Izložba "Sunce ispod" se otvara u bioskopu "Balkan" (FOTO)
Foto: Matilde Romanjoli

Ne propustite

U BEOGRAD STIŽE MATILDE ROMANJOLI SA SVOJIM AKTOM U BRONZI: Izložba "Sunce ispod" se otvara u bioskopu "Balkan" (FOTO)

Kultura -

Italijanska umetnica Matilde Romanjoli predstaviće se izložbom "Sun Beneath / Sunce ispod" u bioskopu "Balkan" od 9. do 30. septembra. Matilde dolazi u Beograd iz Minhena, gde je završila studije. Ovo je njena samostalna izložba, čiji je deo i promišljanje koncepta nastao tokom njenog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija "Saša Marčeta".

Marina Bugarčić
foto: Privatna Arhiva

Monumentalna brozana skulptura - dvostuki autoportret, predstavlja centralni deo postavke. Matilde nezavisno i samostalno prolazi kroz ceo proces stvaranja, uključujući modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i dorado bronze. Rad prikazan u figurama predstavlja savršenu akademsku studiju tela, ali s "teretom" sopstvene figure koju nosi na leđima.

Marina Bugarčić
foto: Matilde Romanjoli

Svojim dvostrukim autoportretom, Matilde Romanjoli poziva posmatrače da razmisle o vlastitom identitetu i teretima koje nose. Ova introspektivna istraživanja sopstvenog ja rezoniraju s publikom jer dotiču univerzalne teme samoprikazivanja, ranjivosti i samoispoljavanja.

Marina Bugarčić
foto: Privatna Arhiva

- Za mene je umetnički rad dvostruka privilegija - posedovati dar i biti u mogućnosti da se dar primenjuje. Posvećenost dolazi kao prirodna posledica radosti stvaranja. Odakle ona dolazi - od mene same i možda od umetničke porodice iz koje potičem... Moj pradeda je bio slikar i predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Milanu, moja baka je slikarka, otac je strastveni fotograf, brat je arhitekta, majka balerina... Odrastala sam u podsticajnom okruženju i oduvek sam osećala veliku želju i izuzetnu radost u stvaranju onog što zamislim. Kada radim, doživljavam osećaj potpunosti i slobode koji su neophodni. Sada, svesno, uživam u svakom trenutku procesa rada, u učenju i istraživanju, čak i kada prolazim kroz periode izazovnih fizičkih i mentalnih borbi. Međutim, posle takvih perioda, osećam se izuzetno živom i prisutnom - poručuje umetnica pred otvaranje.

Kurir.rs

Bonus video:

08:48

NAJHUMANIJI KAFIĆ U BEOGRADU: DECA SVRATIŠTA ovde dobijaju PRVI POSAO, a sa svakom kafom i vi im donirate pomoć (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track